Skocz do zawartości
Kailara

Odzyskanie danych z bufora drukarki

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy czy chodzi ci o systemowy bufor wydruku czy o pamięć samej drukarki .

W pierwszym przypadku sprawdź :

C:\windows\system32\spool\printers\

Przynajmniej tak jest w XP i Win 7 .

Jak nie ma tam żadnych plików to w zasadzie możesz zapomnieć o odzyskaniu tych plików .

Gorzej jak chcesz odzyskać dane z bufora samej drukarki - na 99% będzie to nie możliwe , to pamięć typu RAM a ta jest ulotna i to bardzo , po zaniku napięcia dane z ramu znikają .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest w ogóle drukarka która ma wbudowany dysk i na nim przechowuje dane które są potem drukowane .

Do tego używa się pamięci RAM - poczytaj sobie o tego typu pamięch to się dowiesz czy jest szansa odzyskania danych czy nie .

Jak drukarka była wyłączana przynajmniej raz to w zasadzie możesz zapomnieć , a jak w tym czasie drukowane było jeszcze coś innego i bufor drukarki został zapełniony to już w ogóle nie odzyskasz tych danych - przynajmniej nie tą drogą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest w ogóle drukarka która ma wbudowany dysk i na nim przechowuje dane które są potem drukowane .

Tak są takie drukarki tylko nie są to drukareczki a często niezłe "meble" ... mam 2 dyski z takich maszyn.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi