Skocz do zawartości
Alnervik

[ok. 6000zł] - Adobe/gry/filmy/3D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałabym poprosić o poradę w kwestii wyboru komputera - z przeznaczeniem do pracy z pakietem Adobe, montowaniem filmów w HD, trochę Mayi i 3dmaxów (z tym dopiero zaczynam, więc wiedza niewielka) i oczywiście do grania też (praca/rozrywa w proporcjach pół na pół)

Docelowo praca na systemie Windows 7 64bit.

Monitor w rozdzielczości 2560x1440, Eizo EV2750.

Zależy mi, żeby sprzęt był cichy i popracował długo bezawaryjnie, nie wykluczam podkręcania w przyszłości.

Poczytałam trochę i złożyłam taki zestaw (dojdzie jeszcze drugi/trzeci dysk na dane):

http://www.morele.net/inventory/info/tBccHE/

Czy taki zestaw będzie ok?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, mój aktualny setup już ledwo zipie, chcę zainwestować w coś dobrego i wreszcie zagrać w Wiedźmina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujdzie w tłoku.

Ramy nie chcesz te:

http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/

Rozumiem, że 980Ti, czy Fury poza zasięgiem.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, @reyden, dziękuję za uwagę z zasilaczem - zmienię na 550;

@NostradamuSek - nie wiem, czy warto wybrać te kości, są jednak droższe, czy odczuję różnicę? Zwiększyłam natomiast SSD do 512; i koszyk wygląda tak: http://www.morele.net/inventory/info/Rfl0HV/

Z grafiką raczej więcej nie wymyślę, interesujące opcje są 2x droższe niż 970 :(

Zakładam, że z biegiem czasu będę zestaw ulepszać/modyfikować - mam nadzieję, że płyta główna i procesor pozwolą mi na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSU 650W do I7 5820K + GTX970 to lekka przesada , spokojnie starczy wersja 550W tego zasilacza ew. EVGA Supernova G2 550W za 432 zł .

Jeśli kultura pracy na tym mogłąby zyskać, to może być sens kupna "przewymiarowanego" zasilacza. Tych konkretnych modeli nie znam, więc nie zabieram głosu czy wersja 550W nie sprawi że będzie głośniej od wersji 650W np. podczas grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zestaw może ci ze 350-400 W "zje", ale sądzę, że mniej. Co z resztą? To ci jeszcze ok 140-190W zostaje.

Ja sam obecnie mam 6-jajowca z 970-ką a zasilacz 525W i na pewno nie tej klasy co ty planujesz, a gorszy.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zestaw może ci ze 350-400 W "zje", ale sądzę, że mniej. Co z resztą? To ci jeszcze ok 140-190W zostaje.

Ja sam obecnie mam 6-jajowca z 970-ką a zasilacz 525W i na pewno nie tej klasy co ty planujesz, a gorszy.

Nie chodzi o to, że zostanie 140-190W. Po prostu np. niektóre zasilacze Corsair pracują do określonej procentowo mocy pasywnie (zero hałasu), z tego powodu czasem jest sens kupić zasilacz dużo mocniejszy, by mieć właśnie te pierwsze 300 Wat zupełnie niesłyszalne (Corsair 700W jakoś pasywny jest do ~300W). Tego modelu zasilacza i firmy nie znam, więc nie wiem do ilu % obciążenia jest niesłyszalny/cichy.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, to ciekawe, co mówicie - a kompletnie dla mnie nieznane; zależy mi na możliwie cichym komputerze (na ile się da z takimi bebechami oczywiście, nie mam nietoperzych uszu); czy może z własnego doświadczenia polecicie jakiś zasilacz, który się z tym wyrobi, a jednocześnie jest cichy? @Kyle, któryś konkretny Corsair masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi