haszaszin Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Witam, potrzebuję pomocy w doborze dysków do archiwizacji fotografii. Archiwum wciąż rośnie i 1TB dyski zaczynają puchnąć.Z tego co zdążyłem się zoorientować to najbardziej opłacalna pojemność to 3TB, więc takiej pojemności będę poszukiwał. Najchętniej w granicach ok 500 PLN za sztukę. Dane raczej ważne, więc niezawodność ważna, cisza na drugim miejscu, a szybkość raczej pomijalnato co ma by szybko i tak siedzi na ssd.Rozważałem zakup dysków dedykowanych do archwizacji, czegoś pokroju WD Re, ale jednak o wiele większe zaufanie mam do 2 fizycznych dysków i dwóch kopii niż do jednego nawet najlepszego.Dlatego wszystko co ważne, będzie lądowało na minimum 2 dyskach.W kręgu zainteresowa pojawiły się: - WD Red 3TB - taki Hitachi - http://www.ceneo.pl/27793680 Który lepszy, a może jest coś lepszego do moich zainteresowań? Druga sprawa, to zostaną mi przynajmniej dwa dyski, które chętnie upchnąłbym w jakąś zewnętrzną obudowę w celu robienia kolejnych kopii. Czy są jakieś godne polecenia obudowy na 2-4 dyski? Nie potrzebuję NASa tylko zwykłą obudowę na USB 3.0, najlepiej nie drenującą zanadto kieszeni. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, porady, przemyślenia i wnioski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 No może jednak ktoś, coś... Spytam jeszcze przewrotnie, może brać seagate, skoro i tak będą dwie kopie to lepiej brać najtańsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 A nie lepiej skompresować i nagrywać na bluray ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Jedno zlecenie to 40-80 GB, czasami wracam do nich jeszcze po roku. Oczywiście można by robić to systematycznie i porządkować materiał, ale to ogrom czasu zabiera... wolę większe dyski :) Kompresja nie wykonalna, muszę mieć dostęp do RAWów. Poza tym mam bardzo ograniczone zaufanie do tego typu nośników, kilka płytek wypalonych 7-8 lat temu już nie odtworzę, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 WD RED w macierzy będą idealne do tego zadania. I są dość szybkie więc nie potrwa to zbyt długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Zatem niechaj staną się REDy :)Może miał ktoś styczność z taką obudową:http://www.chieftec.eu/pl/akcesoria/zewntrzny-raid-box/ceb-2235s-u3.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Zainteresuj się też NASem np: http://www.readynas.pl/produkty/produkt/26 http://www.netgear.pl/home/products/connected-storage/readynas.aspx Edytowane 20 Października 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Rozważałem NASy, zerkałem w stronę synology i qnap z tych dwudyskowych, ale naprawdę nie zależy mi na tych funcjonalnościach. Chce raz na 2-3 tygodnie zrobić kopię tego co przybyło i odłączyć. Dopóki materiału nie przybędzie, zapomnieć że jest. Dane wrażliwe, czyli foty, których klient jeszcze nie dostał oraz katalog Lr i tak będą jeszcze na jakimś przenośnym dysku. Boję się macierzy, chce jak najprostszych rozwiązań 2-3 kopie na 2-3 dyskach fizycznych, a dyski przynajmniej w dwóch różnych lokalizacjach:) Edytowane 20 Października 2015 przez haszaszin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...