Skocz do zawartości
quanerr

Dysk SSD do 1k zł,HDD do 500 i RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam dysku SSD do 1000zł (500GB)

Aktualna specyfikacja: i7 4770K, Asus Z97-Pro Gamer (z tego co ważne przy dysku)

Zastosowanie dysku:

System

Gry

Programy (Sony Vegas, AAE, Adobe Premiere Pro, Photoshop) - amatorszczyzna, ale miło by było jakby działało lepiej

I tu nie wiem czy brać Cruciala MX200 żeby nie przepłacać, czy może dopłacić do Samsunga 850 Pro? A może w ogóle dysk 250GB na PCI-E? Albo taki wytwór: http://www.morele.net/dysk-ssd-amd-radeon-r7-480gb-sata3-radeon-r7ssd-480g-667907/

Ale jest na stronie OCZ, więc jest to ich produkt? Czy jest tam żeby być?
(jestem dzieckiem AMD [no może poza prockami high-end :> )

HDD chciałbym 3 TB, będzie używany do muzyki, filmów, mniej ważne gry.

WD RED 3TB? Seagate Barracuda 3TB? A może Hitachi?

RAM.

Posiadam aktualnie jedną kość 8GB HyperX Savage 2400MHz Cl11. I tu pytanie, kupować taką samą czy sprzedawać ją <kupuję na fv, więc straty nie będzie> i kupić 2133 MHz Cl10? Np http://www.morele.net/pamiec-amd-radeon-r9-gamer-ddr3-2133-cl10-16-gb-r9316g2130u2k-633332/
(znowu uaktywnia się dziecko AMD)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD wybierał bym na podstawie tej listy .

Tego dysku OCZ/AMD tam nie ma .

Z dysków SATA do 1k zł najlepszy będzie Samsung 850 Pro 512GB , 1029 zł w morele .

Z dysków PCI-E / M.2 to Samsung SM951 256GB za 779 zł .

Z klasycznych dysków to WD RED .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dużą różnicę poczuję między standardowym SSD na SATA 3, a tym na M.2/PCI-E? Czy różnica jest warta dopłata? Bo cyferki cyferkami, ale czy przy moich amatorskich zastosowaniach ma to sens?

Do tej pory używałem tylko HDD i nie wiem jakiego skoku się spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i fajny, ale to doplata 280 złotych okolo do plextora m6s 128GB. Poza tym nie mam za dużo wejść sata w mojej mobo (6), a bede dokładał jeszcze dyski hdd najpewniej

Ale w sumie potem kupic jakiś większy lub kontroler sata na pci-e i teraz ssd to nie jest aż tak zly pomysł. Ale wtedy np crucial mx200 +plextor m6s? Żeby się zmieścić w okolicach tego tysiąca najchętniej. Ale jesli Samsung jest wart doplaty to dopłacę do 850pro + drugi ssd pod system.

Edytowane przez quanerr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi