Matss Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam, chciałbym zakupić dysk ssd do mojego sony vaio vpceb2s1e (i3 350M, radeon 5650, 4gb ram) i czy jest w ogóle sens dokupowania ssd do niego? Czytałem, że przydatna do tego jest opcja ahci, ale ja takiej w biosie nie posiadam, czy to dużo zmieni? Co do samego dysku to zastanawiam się nad pojemnością i chyba wybór padnie jednak na 120, ponieważ dużo rzeczy nie mam zainstalowanych a na partycji systemowej 120gb zostało mi 60 gb wolnego miejsca, więc powinno wystarczyć. Gdy byłem zainteresowany wersją 250gb to myślałem o crucial mx200, niestety pojemności 120 tego modelu nie ma, więc co możecie polecić w rozsądnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ostatnio wsadzałem ssd do podobnego vaio dokładnie vpcf12m1e. Ahci mimo że nie da się go włączyć w biosie to jest domyśle włączone gorzej natomiast z sata. Laptop wspiera sata 3 ale sony w biosie ograniczono kontroler do sata 2 i nie da się tego zmienić więc odczyt będziesz miał maksymalnie 200-250mb mimo że dyski ssd potrafią 500+ co nie zmienia faktu że w porównaniu do zwykłego HDD i tak odczujesz ogromną różnicę. Tak więc kupowanie cokolwiek lepszego niż najtańszy z najlepszych czyli SanDisk ssd plus 120gb za 195zl nie ma sensu: http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-plus-120gb-sata3-sdssda-120g-g25-732146/ Tapatapatap Z2 Edytowane 16 Grudnia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ostatnio wsadzałem do podobnego vaio z serii vpc(i5,gt330m) ssd. Ahci mimo że nie da się go włączyć w biosie to jest domyśle włączone gorzej natomiast z sata. Laptop wspiera sata 3 ale sony w biosie ograniczono kontroler do sata 2 i nie da się tego zmienić więc odczyt będziesz miał maksymalnie 200-250mb mimo że dyski ssd potrafią 500+ co nie zmienia faktu że w porównaniu do zwykłego HDD i tak odczujesz ogromną różnicę. Tak więc kupowanie cokolwiek lepszego niż najtańszy z najlepszych czyli SanDisk ssd plus 120gb za 195zl nie ma sensu. http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-plus-120gb-sata3-sdssda-120g-g25-732146/ Tapatapatap Z2 To nieco mnie zmartwiłeś :/ ale dzięki za odpowiedź, bardzo mi się przyda. Szkoda, że nie można zmienić tego kontrolera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Mimo wszystko uważam że warto zmienić na ssd które Ci poleciłem, laptop będzie miał drugie życie. Stary dysk HDD możesz wsadzić do obudowy na dysk 2.5 cala za 20zl i mieć zewnętrzny dysk na usb z kopią zapasowa systemu czy zdjęć. Tak dysk zewnętrzny zawsze się przyda. Tapatapatap Z2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ostatnio wsadzałem ssd do podobnego vaio dokładnie vpcf12m1e. Ahci mimo że nie da się go włączyć w biosie to jest domyśle włączone gorzej natomiast z sata. Laptop wspiera sata 3 ale sony w biosie ograniczono kontroler do sata 2 i nie da się tego zmienić więc odczyt będziesz miał maksymalnie 200-250mb mimo że dyski ssd potrafią 500+ co nie zmienia faktu że w porównaniu do zwykłego HDD i tak odczujesz ogromną różnicę. Tak więc kupowanie cokolwiek lepszego niż najtańszy z najlepszych czyli SanDisk ssd plus 120gb za 195zl nie ma sensu: http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-plus-120gb-sata3-sdssda-120g-g25-732146/ Tapatapatap Z2 Mialem serie F, dokładnie F12S i tam główny port był Sata300 a port od dvd romu był Sata150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 jak pisano wielokrotnie siłą SSD nie jest wysoki transfer liniowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 A da się jakoś sprawdzić jaki jest tam obsługiwany port sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 http://www.hwinfo.com/ Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 http://www.hwinfo.com/ Taptaptap Mlais M52 A jakieś dokładniejsze info gdzie tego szukać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Sterownik Intela RST Ci to powie, wystarczy uruchomić jego panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) http://imgur.com/BVqgNtd To oznacza, że jednak tylko SATA II? I skąd wynika różnica w zapisie dysku sandisk plus 120gb (180) i 240gb (350)? Robi to jakąś znaczącą różnicę w codziennym użytkowaniu? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Matss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pojemność bierze sie z innej konstrukcji a to rzutuje na wydajność - głównie w zapisie. Normalne dla SSD. Nie chodzi tylko o zapisy liniowe, bo akurat te w praktyce rzadziej mają znaczenie. Większy dysk będzie miał lepszy zapis losowy i będzie szybszy w wielowątkowości. W tym wypadku nie jest to jakaś gigantyczna różnica ale tak czy inaczej dziś najbardziej opłacalne są większe niż 120GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 Wieksza pojemnośc ma więcej kanałów w kontrolerze podpiętych pod nand i stąd te większe predkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...