Gość Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Tytuł wymieniam nieprzypadkowo, bo upgrade planuję specjalnie pod niego, a raczej nieprędko zagram w coś z równie wysokimi wymaganiami sprzętowymi. Jedynka była optymalizowana pod AMD i gdzieś mi się obiło o uszy, że z dwójką ma być podobnie, chociaż to NVIDIA będzie ją dorzucać w bundlu. Mój sprzęt: i5 4460 MSI B85-M33 2 x 4 GB Crucial Ballistix 1600 MHz Crucial MX200 250 GB I teraz najważniejsze: Aerocool VP-450 (450 W) - szału nie ma, a wolałbym nie dokładać do wymiany Obudowa Zalman ZM-T2 - niby dobrze wentylowana, ale to JEDNAK jest mini tower Moja obecna grafika to Gainward GTX 650Ti BOOST 1 GB. I teraz pytanie: co wybrać? Po głowie chodzi mi GTX 960 i R9 380 / 380X. Do Radeona przekonuje mnie FreeSync (potencjalnie; na razie nie mam monitora) i optymalizacja Tomb Raidera (czy aby na pewno nowego też?), ale nie jestem pewien, czy uciągnie go zasilacz i wentylacja obudowy. Nie wiem też, czy warto dopłacać do wersji 4 GB (zakładam, że pewnie tak). Gram w 1080p. Co do budżetu, to o każdą stówkę szarpał się nie będę, ale myślę, że pójście półkę wyżej (GTX 970 / R9 390) byłoby już nierozsądne. Czerwonych ani zielonych przekonań religijnych nie posiadam. Uprzejmie proszę o rady. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Na kilku portalach pojawia się takie zestawienie minimalnych wymagań Myślę, że warto poczekać na potwierdzenie wymagań. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeśli zachowali ten sam silnik to prawdopodobnie wymagania będą podobne.... Chociaż gdy czytam o zmiennej pogodzie i oświetleniu zaczynam mieć wątpliwości czy nadal będę mógł grac na "Ultra" :D @Nasty:W tę ciasnotę chcesz włożyć R9 380X???Podziwiam odważnych ludzi.Masz moje uznanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 Chcesz wiedzieć jaka karta będzie lepsza to poczekaj do premiery. Z twoim zasilaczem jednak o Radeonie możesz zapomnieć. Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Na kilku portalach pojawia się takie zestawienie minimalnych wymagań Myślę, że warto poczekać na potwierdzenie wymagań. Oczywiście nigdzie mi się nie spieszy, ale akurat oficjalne wymagania raczej mi nie pomogą. Kartę chcę wymienić tak czy inaczej, a na reszcie podzespołów rezerwę mam wystarczającą. W wymagania i tak wrzucą zieloną i czerwoną kartę z tej samej półki. W tę ciasnotę chcesz włożyć R9 380X??? Podziwiam odważnych ludzi. Masz moje uznanie :) Doceniam użycie eufemizmu, ale to nie do końca tak. Gdybym był "odważny", nie zakładałbym wątku, w którym sam wyrażam wątpliwości co do obudowy i zasilacza. Niemniej jednak obudowa jest przyzwoicie chłodzona (zasilacz na dole, wentylator z tyłu i z góry), a eXtreme Power Supply Calculator do konfiguracji z Radeonem R9 380 zaleca 431 W, dlatego pozwoliłem sobie przynajmniej rozważyć teoretyczną możliwość zakupu karty od AMD. Zdaję sobie sprawę z tego, że byłoby to zrobione na styk, dlatego doceniłbym tu opinię kogoś z doświadczeniem. Od biedy zasilacz dałoby się wymienić, natomiast obudowy nie przeskoczę, bo takiej właśnie potrzebuję (nie, nie jest wciśnięta w półkę na styk - po prostu często przenoszę komputer). Chcesz wiedzieć jaka karta będzie lepsza to poczekaj do premiery. Z twoim zasilaczem jednak o Radeonie możesz zapomnieć. Taptaptap Mlais M52 Być może rzeczywiście trzeba będzie zluzować, zamiast nastawiać się na granie w dzień premiery. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Update: Moje zapędy w kierunku Radeonów zostały skutecznie spacyfikowane, więc chciałbym prosić o poradę w kwestii wyboru GTX 960. Zakładam, że tutaj 450 W powinno w zupełności wystarczyć? Poza wydajnością zależy mi również na dobrym chłodzeniu (wspomniana mała obudowa), a w miarę cichą pracą też nie pogardzę. W oko wpadły mi te: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/ http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-960-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-3xdp-gtx-960-gaming-4g-726797/ Polecacie którąś z powyższych, czy coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Czy do mojego sprzętu jest sens ładować GTX 970? Czy będą jakieś problemy ze słabym zasilaczem / małą obudową / za mało wydajnymi podzespołami i powinienem mierzyć półkę niżej? i5 4460 MSI B85-M33 2 x 4 GB Crucial Ballistix 1600 MHz Crucial MX200 250 GB Gainward GTX 650 Ti Boost 1GB Aerocool VP-450 (450 W) Obudowa Zalman ZM-T2 (mini tower) Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 GTX 970 jest Twoim targetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Wszystko będzie grało. TU podgląd na dobry test Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Schädling Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Czy do mojego sprzętu jest sens ładować GTX 970? Czy będą jakieś problemy ze słabym zasilaczem / małą obudową / za mało wydajnymi podzespołami i powinienem mierzyć półkę niżej? . Do takiej obudowy tylko karty typu blower mają rację bytu. Zasilacz nieco na styk. Celowałbym raczej w coś takiego: http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-gtx960-2gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-3xdp-zt-90305-10p-732402/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 NR, mogę cię prosić o zapoznanie się i stosowanie? MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Proszę o wybaczenie - nie zwróciłem uwagi na punkt piąty. Choć samo pytanie było inne, niż w tym wątku. To jeszcze jedno. Którąś z poniższych polecacie, czy inną? http://www.morele.net/porownaj/ids=649152,665541,649210,694686 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Zalman ZM-T2 mieści karty graficzne o max dł. 270mm. Z podanych czterech kart w linku porównawczym jedynie pierwsza (wersja ITX Gigabyte). Z MSI jest nieco zamęt, morele podaje 267mm natomiast producent 277mm , ale dla wersji "golden" 267mm, a wygląda na jedynie inną wersję kolorystyczną. Mogła paść tzw. literówka na str. producenta-miałem kiedyś taki przypadek. Dowiedz się bo to dobra karta. Są jeszcze takie: Asus 170mm Zotag(str. morele) , Zotag str.producenta 203.96 mm EVGA 241,3mm Palit Morele , Palit produc. 247 mm Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 http://pl.msi.com/product/graphics-card/GTX-970-GAMING-4G.html#hero-specification Wymiary karty (mm) 269 x 141 x 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.msi.com/product/graphics-card/GTX-970-GAMING-4G.html#hero-specification GTX 970 GAMING 4G Wym. karty 277x140x35 i to mnie dziwi, że na własnej www mają różnicę @Nasty Rudolf Zmierz jak dużo masz miejsca w obudowie bo nawet www zalmana w opisie obudowy ZM-T2 robi błędy : na grafice widnieje 270mm a w opisie tej grafiki napisali 290mm. http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=616 (obstawiam, że będziesz miał miejsca dla karty do 290mm :) ) Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Z tym mierzeniem wychodzi tak, że "powinna wejść", ale dopóki nie kupię, to 100% pewności miał nie będę. A co sądzicie o takim Gainwardzie? http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-2x-minidp-box-426018336-3521-775817/ Ma dobrą cenę i jest krótszy, ale nigdzie nie mogę znaleźć bezpośredniego porównania z MSI, Gigabytem czy Asusem. I jeszcze jedno pytanie: z zasilacza drugi sześciopinowiec do grafiki uzyskam przejściówką z molexa? Nie wyłoży się to moje 450 W? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Twój zasilacz to konstrukcja nadająca się do komputera biurowego. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...