Skocz do zawartości
jypqw3

Bezpieczny i trwały SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Szukałem odpowiedzi na moje pytanie lecz nigdzie nie znalazłem, a jest ono dość istotne.

Zdaję sobie sprawę, że cudów nie ma. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z awaryjności dysków SSD. Owszem, psują się one jak HDD (tu nie ma wątpliwości) ale robią to po cichu i bez ostrzeżenia odcinając nad od ważnych danych.

Przejdę do sedna sprawy. Poszukuję dysku SSD do mojego laptopa, który będzie bezpieczny i trwały (na tyle ile to możliwe). Naczytałem się o jakiś marnych kontrolera SandForce i typach pamięci MLC, TLC. Zgłupiałem już od ilości tych informacji.

Zależy mi na bezpieczeństwie. Oczywiście kopie zapasowe będę wykonywał, ale muszę zminimalizować ryzyko strat.

Domyślam się, że producenci w zależności od ceny sprzętu proponują różne warianty "bezpieczeństwa" (czyli ile zapłacisz na tyle bezpieczne masz dane). Dlatego do granic możliwości i z rozsądku nie mogę na tym oszczędzać. 

Rozejrzałem się i tak spisałem następujące modele:

1. SanDisk SDSSDA240G
  2. Plextor PX-256M6S
  3. Samsung 850 Pro (MZ-7KE256BW)

Plextora ma mój brat. Samsunga z kolei poleca mi znajomy, gdyż on gdzieś dowiedział się, że jest dość wytrzymały i ma 10 letnią gwarancję (ciekaw jestem czy to się przekłada na "jakość" i bezpieczeństwo trzymanych na nim danych).

Co o tym wszystkim sądzicie? Brać tego Samsunga? Może macie jakieś swoje doświadczenia i coś sami polecicie?

Dziękuję, pozdrawiam i korzystając z okazji życzę szczęśliwego nowego roku! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej 3 to Samsung jest najlepszy , w tej chwili najlepszy SSD na SATA tyle że drogi .

Plextor M6S jest o klasę niżej , to odpowiednik wydajnościowy Samsunga 850 EVO .

Sandisk to najniższa półka wydajnościowa w tym przypadku .

Jak stać się na 850 Pro to go bierz  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy trzeba wyświetlić jakiś neonowy baner na forum by ludzie w końcu zauważyli przyklejony wątek o dyskach SSD?

Co za naród, co za ludzie.

Taptaptap Mlais M52

Bardzo przepraszam. Temat znalazłem. Zasugerowałem się nazwą działu w której powinienem napisać. Przepraszam. Gdy temat zostanie zamknięty, będzie można go skasować.

reyden  bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Najprawdopodobniej zamówię w takim razie tego Samsunga.

Edytowane przez jypqw3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi