Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Prosiłbym o ocenę i wniesienie ewentualnych poprawek do poniższego zestawu. Sprzęt ma być przystosowany do gier i podatny na podkręcanie. Jeśli jest możliwość obniżenia kosztów przy minimalnym spadku wydajności - jak najbardziej:http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=69811 Nie jestem przekonany co do pamięci RAM - każdy proponuje różne kości. Dodatkowo różnice są minimalne. Wszelkie opinie mile widziane :> Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Jambalaya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Do zmiany SSD - bierz albo Sandiska Plus 120GB za 199 zł albo dołóż do Samsung 850 EVO 250GB - tylko 60 zł droższy niż BX100 120GB a ma 2x większą pojemność . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Do zmiany SSD - bierz albo Sandiska Plus 120GB za 199 zł albo dołóż do Samsung 850 EVO 250GB - tylko 60 zł droższy niż BX100 120GB a ma 2x większą pojemność . W takim przypadku bardziej skłaniałbym się ku 120GB od Sandisk, nie potrzebuję 250GB - dziękuję za propozycję. Co sądzisz o pamięci RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 nie potrzebuję 250GB - dziękuję za propozycję. A który to twój dysk ssd w gamingowym kompie? Słuchaj ludzi, dobrze ci radzą. Co sądzisz o pamięci RAM? Dużo, tani, wolny, wysokie opóźnienia. Jeśłi nie przektoczyłeś budżetu, wybierz jakiś 3000MHz cl15. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Tyle że większość ramów 3 000 mhz CL15 to ponad 500 zł . W sumie w esc jest mały wybór pamięci 16GB 3 000 mhz CL15 , w ogóle mały wybór ramów DDR4 tam jest . A co do SSD - dysk 250GB jest szybszy niż modele 120GB/128GB , a 250GB może się przydać - kilka gier warto instalować na SSD , inne na HDD . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Tyle że większość ramów 3 000 mhz CL15 to ponad 500 zł . W sumie w esc jest mały wybór pamięci 16GB 3 000 mhz CL15 , w ogóle mały wybór ramów DDR4 tam jest . A co do SSD - dysk 250GB jest szybszy niż modele 120GB/128GB , a 250GB może się przydać - kilka gier warto instalować na SSD , inne na HDD . Niestety pamięci o takiej specyfikacji i np. dysk SSD Samsunga 250GB przekraczają mój budżet o prawie 200zł. Fakt, w esc nie ma największego wyboru DDR4, ale najwygodniej jest mi kupować właśnie w tym sklepie. W każdym razie postaram się to jakoś ze sobą pogodzić. Dziękuję za porady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ja bym kupił 8 Gb szybszego ramu, na dzień dzisiejszy wystarcza w zupełności do gier. A kiedyś za rok czy dwa jak będzie mało sobie dokupisz. I do tego większy ssd np. EVO 250 GB jest zdecydowanie szybszy od 120gb ssd i jak raz zainstalujesz jakąś grę na ssd już nie będziesz więcej chciał grać z HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ja bym kupił 8 Gb szybszego ramu, na dzień dzisiejszy wystarcza w zupełności do gier. A kiedyś za rok czy dwa jak będzie mało sobie dokupisz. I do tego większy ssd np. EVO 250 GB jest zdecydowanie szybszy od 120gb ssd i jak raz zainstalujesz jakąś grę na ssd już nie będziesz więcej chciał grać z HDD. Przekonaliście mnie do większego dysku SSD! Szkoda że nadal są one takie drogie. Myślisz że takie pamięci RAM byłyby w porządku? G.Skill 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Ripjaws4 za 299zł, gdzie pamięci Kingston o takiej samej specyfikacji są droższe o 100zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Sam ma te pamięci i polecam. Generalnie nie ma co się zastanawiac nad firmą. Jak parametry są te same to będą działać podobnie. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Sam ma te pamięci i polecam. Generalnie nie ma co się zastanawiac nad firmą. Jak parametry są te same to będą działać podobnie. Od razu łatwiej się wybiera komponenty po kilku takich komentarzach :D Miałem jeszcze dylemat pomiędzy GTX 970, a Radkiem R9 390. Radeon jest odrobinę mocniejszy i lepiej się sprawdza szczególnie w większych rozdzielczościach. Z drugiej strony Radeon pożera więcej prądu i musiałbym kupić mocniejszy zasilacz, a sporo gier jest robionych pod Nvidie, która w sumie trzyma monopol. Wersja Gaming od Gigabyte wydaje mi się najlepsza z rodziny 970 i można ją odrobinę podkręcić. Co o tym sądzicie? Najlepiej pozostać przy karcie, którą podałem w zestawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Daj sobie spokój globalnie z Readeonami w obecnym stanie rzeczy. Wersja G1 po cenie sklepowej to wywalanie kasy w błoto, wersja OC będzie równie dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Daj sobie spokój globalnie z Readeonami w obecnym stanie rzeczy. Wersja G1 po cenie sklepowej to wywalanie kasy w błoto, wersja OC będzie równie dobra. Poleciłbyś jakąś konkretną kartę z tych 970 pod OC? Bo jeśli miałbym zaoszczędzić 100zł, a różnica będzie praktycznie niezauważalna to jestem za :> Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Jambalaya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Bez różnicy, OC zależy przede wszystkim od egzemplarza. Asus Strix, Gigabyte OC, MSI Twin Frozz, EVGA SC lub SSC - wybrać co tańsze, to już i tak początek zmierzchu architektury Maxwell, za rok te 5% OC w jedną czy drugą nie będzie mieć prawdopodobnie znaczenia, a większych różnic nie ma się co spodziewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Bez różnicy, OC zależy przede wszystkim od egzemplarza. Asus Strix, Gigabyte OC, MSI Twin Frozz, EVGA SC lub SSC - wybrać co tańsze, to już i tak początek zmierzchu architektury Maxwell, za rok te 5% OC w jedną czy drugą nie będzie mieć prawdopodobnie znaczenia, a większych różnic nie ma się co spodziewać. Dziękuję za sugestię! Przyjrzę się tym kartom :> A co sądzisz o wpływie Directx12 na wydajność kart Nvidii i AMD? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Jambalaya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nic nie sądzę, wg mnie układu sił to nie zmieni w sposób istotny. Obie firmy zapowiadają na połowę tego roku nowe architektury. Być może AMD zacznie trochę mniej odstawać, a być może nie. Gdybać można sobie dowolnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jambalaya Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilacza. Czy zasilacz 530W wystarczy przy tym zestawie, po lekkim podkręceniu? Do 970 wymaga się niby zasilacza 550W, ale wydaje mi się, że to odrobinę zawyżona wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...