Skocz do zawartości
Czerwonek15

Zestaw za 6400zl

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić sobie komputer do gier. Jestem w tym zielony ale wybrałem jakiś zestaw tylko jak już mówiłem nie ogarniam się w tym za bardzo więc proszę o opinie. Tylko jeszcze nwm czy czym się różni to gigabyte lub evidia czy jakoś tak od nvidia. Chodzi o kartę graficzną.

Procesor Intel Core i7-6700K Skylake, socket 1151, 64bit, 4GHz, 91W, cache 8MB, BOX (BX80662I76700K)

Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK, Z170, DualDDR4-2400, SATA3, RAID, HDMI, DVI, USB 3.1, ATX (Z170A TOMAHAWK)

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 8GB (4GBx2), 3200MHz, CL16, 1.35V (F4-3200C16D-8GVK)

Karta graficzna EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+, 6GB GDDR5, 384Bit, 3XDP, HDMI, DVI-I, BOX (06G-P4-4995-KR)

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5”, 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Zasilacz XFX Core 650W 135mm 80+ SLI PSU – (P1-650S-NLB9)

Obudowa Fractal Design Define S Czarna (FD-CA-DEF-S-BK)

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425

Dysk SSD Transcend SSD370 128GB SATA3 (TS128GSSD370S)

Cena zestawu: 6410,00 PLN.

Nie chcę nic modernizowac bo nie umiem ale i tak średnio mi to potrzebne. Chciałbym grać w rozdzielczości full HD 1080p w 60 klatkach w np wiedzmina 3 lub battlefronta ale najbardziej chciałbym zagrać w nowego battlefielda 1 ale jak będzie trochę słabiej to i tak będzie fajnie.

Edytowane przez Czerwonek15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz w ogóle kręcił procka ?

W grach I7 niebyt się przydaje - wydajność nie wiele większa niż I5 a wyższa cena .

Z kupnem karty to na razie bym się wstrzymał - w czerwcu ma być premiera GTX 10x0 i może się okazać że te karty będą lepsze i tańsze niż GTX980Ti .

XFX Core to dobry PSU ale przy tym sprzęcie i budżecie bym szedł w kierunku modularnego zasilacza z certyfikatem 80+ Gold - XFX XTR , EVGA Supernova G2 czy Corsair RMx/RMi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z tego co piszesz procek K u Ciebie jest bez sensu.

2. Co za tym idzie płyta Z170 też nie ma sensu.

3. Zmień na i5 (jak już chcesz K to 6600)

Za zaoszczędzoną kasę:

4. pamięci daj z mniejszym CL.

5. Bankowo większy SSD.

6. Wstrzymaj się z grafą co najmniej do premiery 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podatek od nowości zabije i tak. Liczyłbym na obniżkę cen i używki 980Ti, ale poczekaj na wydajność realną w grach no i na AMD co powie.   Co do 980Ti to już parę ofert jest na Allegro w cenie ok 2200 zł. Warto też śledzić gieldę na naszym forum bo możliwe że pojawi się oferta za niedługo. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby te całe pascalowe 1080-taki były tańsze bo tak to reklamują ze nowa technologia lepsza wydajność czy coś. Co do procka wole jednak i7 bo ten komp będzie głównie do gier ale też będę go używał do innych rzeczy bo np czasami z nudów sobie programuje. Co do odpowiedzi pana Szawela. Czy można bardziej po Yy ludzku. Mówiłem ze jestem zielony dziękuję za poradę ale czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego procek k i płyta główna ta z zestawu jest bez sensu?

W

Ale i tak chyba z kupnem karty poczekam do czerwca na testy 1080-tek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być - dobre PSU z certyfikatem 80+ Gold , w pełni modularnym okablowaniem i trybem półpasywnym .

A do tego 7 letnia gwarancja i konstrukcja od SuperFlower ( a właściwie jest to SuperFlower Leadex 550W ) .

Zresztą pisałem o tym modelu wcześniej .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek z K i płyta na Z170 pozwala na OC i wykorzystanie szybszych pamięci. Jak nie będzie podkręcania to nie warto brać i5 6600K tylko np i5 6500. Jak masz kase to możesz oczywiśie wziać i7 6700K + tania płyta na Z170 lub nawet b150 i wtedy bez podręcania będziesz miał 4.0 ghz. Ale czy warto tyle dopłacać jak nie będzie podręcania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weszły małe zmiany. To znaczy zmieniłem zasilacz na ten: Corsair Rm850i.850 Watt, ponieważ tamten miał za mało Watt żeby uciągnąć mój sprzęt. Oraz obudowę na Zalman Z9 Plus tylko nwm czy ten kloc CPU SilentiumPC Fortis 3 mi do niej wejdzie :D. Chciałbym wiedzieć czy to dobre zmiany? A i czy ma tym sprzęcie pójdzie mi GTA 5, battlefront lub wiedźmin 3 na najwyższych ustawieniach?? I czy mam zmieniać płytę główną czy ta jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie taka duża dopłata, a wole mieć zapas mocy niż jego brak :). Co do Chłodzenia jego też chciałbym zamienić na Be Quiet! Dark Rock PRO 3 tylko nie wiem czy będzie odpowiednich wymiarów do obudowy i do płyty głównej i czy przy nim na mojej płycie zmieszczą się pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego że dopłata nie taka duża jak jakościowo ten EVGA lepszy. Do czego Ci zapas mocy ?  Jak nie robisz SLI to ten 550 W nie ma za mało WATT.  Zapisz sobie i powtórz innym znajoymm że w dzisiejszych czasach od paru lat zapotrzebowanie na prąd spada a nie rośnie wraz z kolejną generacją. Kiedyś tak było że mocniejsze karta graczina to więcej WATT, ale to dawne czasy. Teraz jest na odwrót. Współczynnik wydajności z pojedyńczego WATTA jest znacznie wyższy, więc pobór prądu spada. Czasem mniej lub więcej.  Oczywiście chodzi mi o odpowiednik powiedzmy 980 czyli GTX 1080 , który powinien pobierać ok 180W i wykorzystać jedną wtyczkie 8 pin. To jest mało.

Co innego potwory typu X2, ale te i tak pobierają mniej niż SLI. 650W jak chcesz mieć komforft psychiczny .

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra myślę że to już ostatnie zmiany w moim zestawie: Procesor

Procesor Intel Core i7-4790K, 4.4 GHz, 8MB, BOX (BX80646I74790K)

Płyta główna MSI Z97 gaming 5
Pamięć ram kingston fury hyperx
Karta graficzna nvidia geforce gtx 970
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5”, 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
Zasilacz Corsair cx 600w
Obudowa Zalman z911 plus
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425i
Dysk SSD samsung SSD Evo 850 250 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi