.PaVLo. Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Witam.W planach mam przejście na na platformę Skylake i tu mam pytanie jak dużo zyskałbym na przejściu z obecnej platformy ?:- i7 2600K @ 4.4Ghz- Asus P8Z68 Deluxe- 4x4 Corsari Vengeance 1866Mhz 9-10-9-27na taki zestaw- i7 6700K, kręcony do 4.5Ghz- Asus MAXIMUS VIII HERO Z170- G.Skill RipjawsV DDR4 2x8GB 3000MHz CL15 (GVR 15-15-15-35)Oczywiście obecny chcę sprzedaż (CPU/Mobo/RAM).Sprzęt jest wykorzystywany przeważnie do gier, więc musi być wydajny a obecny procesor mimo, że podkręcony wydaje się już nieco przestarzały. Zastanawiam się czy nowa platforma będzie na tyle wydajna, że poczuję wyraźny wzrost płynności w grach typu Wiedźmin 3 czy Doom 4 ?.Wiem, że testy i7 6700K są na necie, ale chciałbym poznać Wasze zdanie. Edytowane 30 Maja 2016 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Każda kolejna generacja ma lepsze skalowanie/pobór/temperatury/wydajność architektury, ja będę się przesiadał z i7 pierwszej generacji :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Pomoc to mu nie pomogles ;) Ogolnie to 6700k jest 20-25% szybsze od 2600k. W jakis specyficznych zadaniach do 60% szybszy. Za to po sprzedaniu aktualnej platformy otrzymasz jakas 1/2, moze mniej, funduszy na zakup nowej. Wg. mnie lepiej poczekac na cos z L4, a przynajmniej do nowej serii lub jej nastepcow. Edytowane 30 Maja 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Nie wiem czy warto poczekać z procesorem na nową generację z L4, bo mnie interesuje podstawka 1151 a z tego co widzę, to nowe procesory mają sę pojawić pod LGA 2011-3. edit\\ Znalazłem informacje, że w tym samym okresie pojawią się nowe 2 i 4 rdzeniowe procesory o kodowej nazwie Kaby Lake, jednak nic nie wiadomo o ich specyfikacji a poza tym jak się pojawią to pod koniec roku. Edytowane 30 Maja 2016 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Już wiadomo że Kaby to będzie tylko odświeżony Skylake, dla mnie nie warto, potwory w W3 mnie podwójnie straszą - pikselozą!! ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 i7-6700K 4.5 ok,tylko pytanie jaka do tego będzie karta graficzna? Jak słaba karta, to 6700K bez sensu podkręcać na 4,5, tylko standardowe 4,0 wyciśnie z niej wszystko. Jak dobra karta,to wtedy jest sens overclokingu. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Ta co w sygnaturce, czyli MSI GTX 970 Gaming 4G więc procek nie powinien się nudzić :). Na procesorze porządny blok wodny, więc temperaturami nie przejmuje się. W sygnaturce mam link gdzie można obejrzeć jak całość jeszcze z inną zwodowaną grafiką działa (o ile zdjęcia jeszcze działają). Ta płyta, procesor i pamięć pójdą na sprzedaż jak ktoś jest zainteresowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Tyle masz kolorów na sygnaturce,że jej nie zauważyłem. Też 970-tke posiadam,tyle,że od Asus-a i powiem Ci,że procesora do gier nie podkręcam a nawet nie mam ustawionego na płycie Asus trybu turbo boost 4,0-4,2,bo na 4000Ghz mój Skylake wyciska z GTX970 prawie wszystko i po podkręcaniu różnica jest tak minimalna,że go nie podkręcam. Mam chłodzenie powietrzne Dark Rock3 i po co mam podkręcać,żeby procesor łapał wyższe temperatury-przyspieszając wymianę pasty termo przewodzącej(między procesorem a podstawą chłodzenia.) Jak bym miał karte graficzną pokroju TitanX,albo 980Ti,lub nową GTX1080,oraz monitor 4K,to wtedy bym podkręcał,bo miało by to sens i znaczącą przy rozdzielczości 3840x2160 w grach różnicę. :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 IMHO przy pojedynczym GPU nie ma sensu przesiadki. Gdybyś wyrwał drugie 970 ( a teraz jest wysyp przez panikę [; ) to i7 może zacząć się męczyć. Ale to są moje przypuszczenia. Bo sam siedzę na żenującym 4.2 4670K i 970 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 Mam chłodzenie powietrzne Dark Rock3 i po co mam podkręcać,żeby procesor łapał wyższe temperatury-przyspieszając wymianę pasty termo przewodzącej(między procesorem a podstawą chłodzenia.) to po co wogóle zakupiłeś sprzęt do oc? jednym słowem zmarnowana kasa a po drugie to kit nam tu wciskasz i tyle w temacie oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 pablo27 Włącz styl "DustBlue" i będzie czytelne. Co do kręcenia to ja nie wyobrażam sobie bez tego grania czy działania z programami, dlatego każdy sprzęt jaki miałem to kręciłem, zaczynając do Celerona 433 i podnosząc go na stabilne 541Mhz :) Pasty nie trzeba wymieniać, chyba, że nałożony jest jakiś silikonowy glut. Jak kilka lat temu zamontowałem nowy blok na CPU tak go nie ruszam i temperatury nie zmieniają się. Podkręć procesor a zobaczysz, że różnica będzie. IMHO przy pojedynczym GPU nie ma sensu przesiadki. Gdybyś wyrwał drugie 970 ( a teraz jest wysyp przez panikę [; ) to i7 może zacząć się męczyć. Ale to są moje przypuszczenia. Bo sam siedzę na żenującym 4.2 4670K i 970 :) Nie planuję SLI bo potem miałbym podwójny problem ze zbytem :), jak już to poczekałbym na stabilizacje cen 1080 (1070 ceny nie znane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...