arvedui1111 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Proszę o ocenę poniższego zestawu - ma służyć głównie do Autocada 2D, Photoshopa + wiedzmin ;) - zdaję sobie sprawę, że poza wiedźminem mocno na wyrost.- i7 6700 3,4GHz- Płyta główna Asus B150 PRO albo MSI B150 GAMING M3- HyperX 4x8GB DDR4-2133 Non ECC CL 14- Gigabyte GF GTX 970 GV-N970WF3OC- ADATA Premier Pro SP 550 SSD 2,5'' 240 GB- SEAGATE ST 1000DM003 1TB- LG DVD Recorder- SilentiumPC Gladius M35- Be quiet! Pure Rock BK009- Be quiet! Pure Power L8-600W BN224SDD oczywiście na system i bieżące projekty, dane na 1TB - myślałem o scratch dysku ale przy moich projektach do maks 1 GB to chyba zbędny wydatek - jak coś to zawsze można dokupić drugi za parę mies.Wcześniej chciałem ramy o wyższych częst.niż 2133 i płytę Z170A Gaming M3 ze względu na wyższe obsługiwane częst. dla ramów - ale w sklepie powiedziano mi że i-7 6700 obsługuję do 2133 a więcej to trzeba samemu grzebać i ustawiać (zmieniać timingi) i że nie wiadomo jak to będzie ze stabilnością - że trwa to trochę czasu zanim się to dopracuje - nie będę jedynym użytkownikiem komputera, będzie na firmę i w razie jakiś problemów nie chcę mieć kłopotów z gwarancją. Słuszne mam obawy czy sprawa jest w miarę łatwa do ogarnięcia albo tak jak czytałem gdzieś indziej że płyta automatycznie obsłuży ramy z wyższą częst. a proc się dostosuje sam?No i pytanie o grafikę - którą z tych kart wybrać, gubię się w tym czym się tak realnie różnią poza liczbą wiatraków, a może MSI 40 zł drożej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Bzdura z tą częstotliwością dla i7... częstotliwość pamięci zależy od płyty głównej a w szczególności od chipsetu jaki na niej znajdziesz ... w przypadku Z170 DDR4 lata na częstotliwościach w okolicy 3200Mhz do 3400Mhz / 3466Mhz po OC (oczywiście w zależności od płyty jaką kupisz oraz modułu pamięci jaki masz lub jak go wykręcisz)... samych ustawień ramu w biosie się nie bój, obecnie jest to bardzo prosto zrobić nawet na piechotę. Częstotliwość 2133Mhz zazwyczaj jest ustawiana jak włożysz kość na płytę i pierwszy raz odpalasz sprzęt ... lub w przypadku nieudanego overclockingu... Bios obecnie jest bardzo fajnie przygotowany na ludzi którzy nie mają zbyt dużego pojęcia co i jak... wystarczy że po wejściu w bios (mam nadzieję że ogarniasz jak to zrobić) wybierzesz EZ-MODE i bios przejdzie w tryb gdzie wszystko masz podane jak na tacy... Obecnie każda pamięć ma swoje profile XMP które bios rozpoznaje i ustawia wszystko automatycznie (niekiedy jeśli nie wejdziesz do EZ-MENU profili XMP nie widać, miałem tak na mojej Z170-P od Asusa) ... po jej włożeniu i wejściu w bios w trybie EZ znajdziesz zakładkę XMP i tam będziesz miał do wyboru kilka ustawień z którymi twoje pamięci działają ... wybierasz takie które Ci odpowiada dajesz zapisz i wyjdź w biosie i wio ... nawet najwyższe częstotliwości jakie masz w XMP na daną kość muszą być stabilne bo producent odpowiada za to żeby sprzęt był zgodny z opisem ... jeśli kość nie daje rady pracować na danym ustawieniu XMP znaczy że jest uszkodzona albo zwyczajnie gryzie się ze sprzętem ... ale to ostatnie to już raczej stara historia ... Co do chłodzenia... dołożyłbym 50zł i kupił tego http://proline.pl/?p=CRYORIG+H5 o ile się zmieści a możesz to sprawdzić pobierając tutaj: http://www.cryorig.com/h5-universal.php origami. No i zawsze możesz zadać pytanie w sklepie czy chłodzenie o tych wymiarach wejdzie w tą budę... Dlaczego akurat tak ?? Rodzina procesorów Skylake jest na cieńszym laminacie niż poprzednicy i jeśli zbyt mocno dociśniesz procek radiatorem to może się odkształcić http://www.purepc.pl/chlodzenie/intel_skylake_niektore_coolery_moga_wyginac_procesory ... Ten dark Rock którego wybrałeś nie ma mocowania śrub na sprężynach które mogłyby ochronić procka ... Cryorig zgodnie z tym http://www.cryorig.com/news.php?id=52 zadbali o Skylake'a co mogę potwierdzić bo używam tego modelu który Ci poleciłem ... Bardzo fajne i wydajne chłodzenie. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) SDD oczywiście na system i bieżące projekty, dane na 1TB - myślałem o scratch dysku ale przy moich projektach do maks 1 GB to chyba zbędny wydatek - jak coś to zawsze można dokupić drugi za parę mies. Dlaczego więc nie wywalisz dysku talerzowego i nie kupisz większego SSD? Na jakieś tanie 480GB MLC powinno wystarczyć. Co do karty graficznej, to może warto poczekać na Polaris/tańsze Pascal? Wiem, że "czekać można w nieskończoność", ale Polaris powinny się pojawić za ~3 tygodnie, a nVidia bezczynnie patrzyć na to nie będzie i przynajmniej GTX 1060 powinien również się niebawem pojawić. Procesor jest sens brać i7? Nie lepiej i5? Edytowane 8 Czerwca 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arvedui1111 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ok - a jakby dać MSI Z170A PC Mate na szybsze ramy+ i7 6700K + na razie 2x8 GB HyperX 4x8GB DDR4-3000 Non-ECC CL15 Savage Series a jak będzie wykorzystywał te 16 to dołozyć za jakiś czas następne nie byłoby lepiej? Dysk 240 Powinien starczyć (a lepszy mniejszy i szybszy) a talerzowy zostawię na stare i bardzo stare projekty i sporo danych (pojedynczo nie są wielkie ale jest ich bardzo dużo) co by mieć do nich łatwiejszy dostęp. Co do chłodzenia to zmienię na ten co tu zaproponowano albo myślałem jeszcze nad Silentium PC Fortis 3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ok - a jakby dać MSI Z170A PC Mate na szybsze ramy+ i7 6700K + na razie 2x8 GB HyperX 4x8GB DDR4-3000 Non-ECC CL15 Savage Series a jak będzie wykorzystywał te 16 to dołozyć za jakiś czas następne nie byłoby lepiej? Dysk 240 Powinien starczyć (a lepszy mniejszy i szybszy) a talerzowy zostawię na stare i bardzo stare projekty i sporo danych (pojedynczo nie są wielkie ale jest ich bardzo dużo) co by mieć do nich łatwiejszy dostęp. Co do chłodzenia to zmienię na ten co tu zaproponowano albo myślałem jeszcze nad Silentium PC Fortis 3? Nie wiem dokładnie co masz na myśli, ale w SSD to właśnie im większy tym szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorimo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ogólnie to strasznie drażni mnie wybór gtx 970. Karta była TOPem i w Polsce schodziła jak ciepłe bułeczki. Po premierze 1080 i niebawem 1070 masowo zaczną 970tke sprzedawać. Z resztą ten fakt już istnieje. Czekaj proszę na 1070 :) Po oficjalnej wycenie modelu , dopniesz się w 5 tys. Na pewno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ogólnie to strasznie drażni mnie wybór gtx 970. Karta była TOPem i w Polsce schodziła jak ciepłe bułeczki. Po premierze 1080 i niebawem 1070 masowo zaczną 970tke sprzedawać. Bardziej zamożni zaczną 970-tki sprzedawać i kupować 1070-tki itp.. a mniej zamożni kupią jak najtaniej taką 970 używkę i będą z niej jeszcze przez lata zadowoleni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arvedui1111 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dzięki za cenne uwagi. Na innym forum zaczęli mi mieszać jeszcze żeby wziąć 950 Pro 512 GB - a na grafice właśnie przyoszczędzić - może najpierw kupić ten zestaw i te 3 tyg na zintegrowanej polecieć i potem kupić grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorimo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dzięki za cenne uwagi. Na innym forum zaczęli mi mieszać jeszcze żeby wziąć 950 Pro 512 GB - a na grafice właśnie przyoszczędzić - może najpierw kupić ten zestaw i te 3 tyg na zintegrowanej polecieć i potem kupić grafikę. To dobra myśl, jeśli chcesz już używać PCta...pamiętaj jednak , że zasada jest prosta. Jak czegoś nie kupisz od razu, nie kupisz wcale. No...ale, 1070 jeszcze nie ma. 5 tys na kompa to inwestycja na kilka lat. Wydaj tą kasę raz i porządnie bez bawienia się w "a może później ją sprzedam" ... Kupisz raz porządnie i masz z głowy. Jesteś na dobrej pozycji , bo premiera nowych kart już puka. Co tu dużo mówić. Nie ma co wywarzać otwartych drzwi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ogólnie to strasznie drażni mnie wybór gtx 970. Karta była TOPem i w Polsce schodziła jak ciepłe bułeczki. Po premierze 1080 i niebawem 1070 masowo zaczną 970tke sprzedawać. Z resztą ten fakt już istnieje. Czekaj proszę na 1070 :) Po oficjalnej wycenie modelu , dopniesz się w 5 tys. Na pewno :) Przewidywana cena 1070 to około 2300zł ... 970 jak wyżej używana paromiesięczna nówka 1000zł ... jest różnica ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorimo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Przewidywana cena 1070 to około 2300zł ... 970 jak wyżej używana paromiesięczna nówka 1000zł ... jest różnica ?? Różnica nie tylko cenowo, ale przede wszystkim w wydajności.. Autor chce zostawić 2tys na grafikę więc uważam, że głupio polecać mu starszą wersje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 No jeśli o takiej kwocie mówimy to faktycznie większy sens ma 1070 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arvedui1111 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 No nie przy całkowitej kwocie 5000 zestawu zostanę przy 970 z tym, że tak jak radzicie poczekam chwilę - ponoć ma być dzisiaj premiera 1070 premiera sklepowa. Wtedy z tańszą 970 zamknę się w 5 tys - lepsza graf nam na nie jest mi potrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...