Skocz do zawartości
Mr. Inspector

Problem z kartą graficzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z draw distance w grach. Otóż zamieniałem GTX 970 SLI na GTX 1080 i mam problem z jest LOD. Tekstury się cały czas doładowują i czasami jest flickering przy niektórych teksturach ( świateł). Problem polega mniej więcej tak:

Oczywiście na filmikach problem jest troszeczkę "wyolbrzymiony" , ale mam coś podobnego. Wcześniej na SLI takich problemów nie miałem. Odinstalowałem sterowniki za pomocą DDU, dopinałem kable zasilające , sprawdzałem dysk SSHD i SSD HD tune w celu znalezienia bad sectorów ale żadnego nie ma. Kilka gier mam na SSHD i kilka na SSD. Na SSD też mam problem z draw distance. Mam też świeżo zainstalowany Win10 PRO.

Proszę o pomoc.

Specyfikacja PC CPU: i7 4790k

RAM: 10 GB

GPU: MSI 1080 GAMING X

MOBO: ASUS MAXIMUS RANGER VII

PSU: XFX Black edition XTR 750W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem występuje we wszystkich grach??

Jakie masz zestawy pamięci RAM?? Rozumiem ,że 2x4 GB+ 2 GB.  Być może w tym tkwi problem.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem występuje we wszystkich grach??

Jakie masz zestawy pamięci RAM?? Rozumiem ,że 2x4 GB+ 2 GB.  Być może w tym tkwi problem.

Mam 8 GB + 2 GB

Masz świeży system a cfg gier ciągle z profilu SLI?

Mam wszystkie gry zainstalowane od nowa.

Już to widziałem w testach Gosu w Wiedzminie oraz Rise of The Tomb Raider, że GTX 1080 doczytują dalszy plan.

Widziałeś flickering na krawędziach w wiedźminie jak oglądałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teście 4k doczytują tekstury dalszego planu zarówno GTX 1080 jaki Tytany.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROTR tak po prostu ma. Chociaż występował stutter na 1080 (minimalnie) i na SLI 1080 (trochę irytował). W 1440p oraz 4k.

Na TX single jak i SLI było ok. 980Ti której jeszcze testów nie ma zmontowanych, w 4k strasznie zapychała pamięć i nawet wkurzała w 1440p.

Tak to jest z teksturami na V.High w  "ROTR". Nawet 8gb vram nieraz nie styka, patola :)

W innych grach takiego problemu nie zauważyłem.

Łapcie świeżo wrzucony test z Metro LL Redux . 1080 vs TX (single). Tutaj nie widać problemów z doczytywaniem (chyba, że Wy coś wyłapiecie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki grafiki najnowsze?? Spróbuj może na poczatek wyjąc pamięć 2 GB.

We wszystkich grach ten problem występuje??

Sterowniki oczywiście najnowsze. Jak wyjąłem pamięć RAM 2 GB . Ale nic to nie zmieniło nadal tekstury się doczytują.

Doczytywanie występuje prawie wszędzie. Zaznaczam że bardzo bliskich tekstur nie odległych.

Zdarzają się migoczące krawędzie , dziwne problemy z cieniami , migoczące tekstury.

ROTR tak po prostu ma. Chociaż występował stutter na 1080 (minimalnie) i na SLI 1080 (trochę irytował). W 1440p oraz 4k.

Na TX single jak i SLI było ok. 980Ti której jeszcze testów nie ma zmontowanych, w 4k strasznie zapychała pamięć i nawet wkurzała w 1440p.

Tak to jest z teksturami na V.High w  "ROTR". Nawet 8gb vram nieraz nie styka, patola :)

W innych grach takiego problemu nie zauważyłem.

Łapcie świeżo wrzucony test z Metro LL Redux . 1080 vs TX (single). Tutaj nie widać problemów z doczytywaniem (chyba, że Wy coś wyłapiecie).

Możesz dać mi screenshota co masz ustawione w panelu Nvidii ?.

Może to tam da się rozwiązać problem.

Akurat doczytującą teksturę widać w minucie 4:03

Edytowane przez Mr. Inspector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi