Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Witam, mam pytanie odnośnie wyboru (procek+płyta główna+ramy). Znalazłem zestaw fx-4300 + płyta + 8gb ramu za 660 zł. Z tego co widzę, wszyscy kupują intele, ale moje środki są że tak powiem "wąskie" więc o intelu mogę jedynie pomarzyć. Procesor głównie ma zostać przeznaczony do gier i tutaj pojawia się pytanie, czy naprawde jest AŻ TAKA wielka różnica pomiędzy amd za 400zł, a intelem o tych samych specyfikacjach za +1000zł? Jeżeli rzeczywiście różnica jest ogromna, wytłumaczy mi ktoś dokładnie dlaczego? Mój komputer aktualnie Procesor:Phenom II x2 521 Karta graficzna: Gtx 750Ti 4gb ramu zasilacz 495w Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Przeczytaj zbiorczy test procesorów na stronie głównej to się dowiesz za co się płaci. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Nikt Ci tego dokładnie nie będzie wyjaśniał. Fakty są takie, że intel znacznie lepiej radzi sobie z grami poprzez zdecydowanie lepszą współpracę z kartami graficznymi, nawet na "słabszych" intelach pokroju i3. Ma mocne rdzenie. AMD ma problem ze sterownikami przez co na razie jest jak jest. Szczególnie niekorzystne jest kupienie słabego procka AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Na razie pobaw się w odblokowanie tego procesora jak masz sensowną płytę . Odblokowany i podkręcony procek powinien być nie wiele gorszy niż FX4300 , czasami może być nawet lepszy . Poprawka - to w rzeczywistości Athlon II - pozbawiony cache L3 , choć może na dobrej płycie da się odblokować rdzenie i cache , tyle że ten procek był tylko w wersji na rynek OEM , w kwestii płyty nie wróży to za dobrze . Co do Intela - nie koniecznie można płacić ~1000 zł za platformę od nich . I5 2xxx + płyta na H61 to na allegro/olx koszt 400-500 zł , 4gb ramu DDR3 to koszt ~75 zł za nówkę . Cenowo wyjdzie podobnie a procek sporo lepszy niż FX-y . Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Hm, a gdybym spróbował jednak tego intela, ale używanego? Wiem, że istnieje ryzyko i lepiej nówkę, ale niestety mnie nie stać ;s Znalazłem 3,8GHz x8 Intel Core i7-2600 + MS-7728 + Cooler830 zł, używane, ale "sprawne w 100%" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 i5 powinien być taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Nie udało mi się znaleźć i5 używanej. Jedynie nówki prezentują się tak: PROCESOR INTEL CORE I5-4460 4x3,2GHz 6MB 1150 BOX769zł Intel Core i5-6400 + ASUS H110M-K + Kingston 8GB1250zł Jeżeli macie jakieś propozycje, oferty to chętnie przejrzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) nie ma na alegro? a budżet jaki masz? Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 To kolega coś kiepsko szukał skoro mu się nie udało znaleść używanych I5 2xxx / 3xxx . Przykładowo I5 2400 3.1 Ghz za 380 zł , do tego płyta na H61 za ~140 zł . Albo płyta + procek za 689 zł , płyta na Z77 + I5 + 8GB ram DDR3 za 850 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Takie max max to 800zł Co byś wybrał na Twoim miejscu reyden z tych dwóch propozycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 To bierz płytę z prockiem z pierwszego linka za ~700 zł , masz chłodzenie i rok gwarancji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Tak, ale potrzebuje do tego jeszcze płytę główną i wypadałoby mieć te 8gb w kości ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Płytę już masz , za całość płacisz ~700 zł , 4 GB ramu DDR3 to koszt ~75 zł za nówkę . Z 8GB ramu wyjdzie mniej więcej tyle samo co za zestaw nr.2 - tyle że tam jest płyta na Z77 - pozwala lekko podkręcić tego I5 a w przyszłości wstawić I5 2500K / I7 2600K , choć już I5 2400@4Ghz to będzie niezły procek . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowaktoja Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Moja płyta to 960GC-GS FX, z tego co się orientuje socket nie pasuje do tej i5, co do ramów to zależy mi na tych 8gb w jednej kości, żeby potem jakbym potrzebował to sobie dokupić kolejne 8gb w drugiej kości, no chyba że zakupię płytę z 4 slotami Edit; Dobra, mówiliśmy o innych zestawach, teraz ogarnąłem xd W takim razie wielkie dzięki za pomoc, dokupie do tego ramy tylko! Pozdrawiam :) Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Nowaktoja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...