Skocz do zawartości
Nowaktoja

Wybór procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie wyboru (procek+płyta główna+ramy).

Znalazłem zestaw fx-4300 + płyta + 8gb ramu za 660 zł.

Z tego co widzę, wszyscy kupują intele, ale moje środki są że tak powiem "wąskie" więc o intelu mogę jedynie pomarzyć.

Procesor głównie ma zostać przeznaczony do gier i tutaj pojawia się pytanie, czy naprawde jest AŻ TAKA wielka różnica pomiędzy amd za 400zł, a intelem o tych samych specyfikacjach za +1000zł?

Jeżeli rzeczywiście różnica jest ogromna, wytłumaczy mi ktoś dokładnie dlaczego?

Mój komputer aktualnie

Procesor:Phenom II x2 521

Karta graficzna: Gtx 750Ti

4gb ramu

zasilacz 495w

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci tego dokładnie nie będzie wyjaśniał.

Fakty są takie, że intel znacznie lepiej radzi sobie z grami poprzez zdecydowanie lepszą współpracę z  kartami graficznymi, nawet na "słabszych" intelach pokroju i3.

Ma mocne rdzenie. AMD ma problem ze sterownikami przez co na razie jest jak jest. Szczególnie niekorzystne jest kupienie słabego procka AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie pobaw się w odblokowanie tego procesora jak masz sensowną płytę .

Odblokowany i podkręcony procek powinien być nie wiele gorszy niż FX4300 , czasami może być nawet lepszy .

Poprawka - to w rzeczywistości Athlon II - pozbawiony cache L3 , choć może na dobrej płycie da się odblokować rdzenie i cache , tyle że ten procek był tylko w wersji na rynek OEM , w kwestii płyty nie wróży to za dobrze .

Co do Intela - nie koniecznie można płacić ~1000 zł za platformę od nich .

I5 2xxx + płyta na H61 to na allegro/olx koszt 400-500 zł , 4gb ramu DDR3 to koszt ~75 zł za nówkę .

Cenowo wyjdzie podobnie a procek sporo lepszy niż FX-y .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kolega coś kiepsko szukał skoro mu się nie udało znaleść używanych I5 2xxx / 3xxx .

Przykładowo I5 2400 3.1 Ghz za 380 zł , do tego płyta na H61 za ~140 zł .

Albo płyta + procek za 689 zł , płyta na Z77 + I5 + 8GB ram DDR3 za 850 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę już masz , za całość płacisz ~700 zł , 4 GB ramu DDR3 to koszt ~75 zł za nówkę .

Z 8GB ramu wyjdzie mniej więcej tyle samo co za zestaw nr.2 - tyle że tam jest płyta na Z77 - pozwala lekko podkręcić tego I5 a w przyszłości wstawić I5 2500K / I7 2600K , choć już I5 2400@4Ghz to będzie niezły procek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta to 960GC-GS FX, z tego co się orientuje socket nie pasuje do tej i5, co do ramów to zależy mi na tych 8gb w jednej kości,  żeby potem jakbym potrzebował to sobie dokupić kolejne 8gb w drugiej kości, no chyba że zakupię płytę z 4 slotami

Edit;

Dobra, mówiliśmy o innych zestawach, teraz ogarnąłem xd

W takim razie wielkie dzięki za pomoc, dokupie do tego ramy tylko! Pozdrawiam :)

Edytowane przez Nowaktoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi