Jtegos Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Witam, mam problem, mam od 3 miesiecy dysk twardy ktory chodzil bez zarzutu, miesiac wstecz wylaczal sie podczas pracy, winowajca okazal sie wiatrak ktory ruszal luznym kabelkiem sata, odsunalem wiatraczek i bylo dobrze, ostatnio znowu mi to zrobil i zauwazylem ze kabelek jest bardzo luzny i przypakowo go... zlamalem na szczescie tylko gorna pokrywke od kabla a nie od dysku, niestety komputer juz w ogole nie widzial dysku, dzis wymienilem kabel z nadzieja ze to sie poprawi ale jest to samo lecz nadal go nie widze, czy gniazdko sata moze byc uszkodzone? mam stary dysk z ktorego moge w sumie wziac\ Właśnie sprawdzilem i dysk jest widoczny w Biosie, i jestem tez pewny ze dziala bo jest tak samo cieply jak dysk systemowy Edytowane 3 Września 2016 przez Jtegos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Jeśli jest widoczny w biosie, zobacz czy widać go w zarządzaniu dyskami. Jak widać, to albo usuwasz partycje i zakładasz na nowo albo testdisk i próbujesz uratować te partycje, jeśli zależy ci na danych. Instrukcje korzystania z programu testdisk w sieci ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) niestety nie ma go w zarzadzaniu dyskami Wlasnie sprawdzam ten testdisk i mam pytanie nie bedzie problemu na Win 10? Edytowane 4 Września 2016 przez Jtegos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Wyjmij sata i podepnij raz jeszcze, sam ostatnio miałem taki przypadek. A jak nie to testdisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 niestety juz probowalem, czyli pozostaje mi testdisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 TestDisk nie wykrywa mojego dysku, w biosie jest ustawione AHCI (czy jakos tak) i moge zmienic na IDE ale nie wiem co to zmieni, dysk na ktorym jest system jest SATA I chyba a ten dysk ktorego nie widac w systemie to Sata III (to raczej jest nie istotne ale wole o tym powiedziec) czy moge liczyc na jakies dalsze instrukcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Jeśli nie wykrywa dysku z biosie, to jest uszkodzony. Możesz użyć jeszcze innego przewodu sata, gniazda sata i złącza zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 wlasnie chodzi oi to ze wykrywa go w biosie ale nie w test disk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 To bez podłączenia tego dysku na chwilę do innego kompa będzie trudno o jednoznaczną odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Testdisk pod Windowsem czy dosem? Jaką masz płytę? Nie podłączyłeś go pod jakiś egzotyczny kontroler, który nie bangla bez zewnętrznych sterowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 To bez podłączenia tego dysku na chwilę do innego kompa będzie trudno o jednoznaczną odpowiedź. niestety nie mam gdzie Testdisk pod Windowsem czy dosem? Jaką masz płytę? Nie podłączyłeś go pod jakiś egzotyczny kontroler, który nie bangla bez zewnętrznych sterowników? Płyta główna GIGABYTE h81m-s1, ma wejscie na sata III, Dysk przedtem dzialal ale po wymianie zepsutego kabla system go nie widzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Podepnij pod inne sata wszystko jedno czy 1, 2, 3 Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Zadzialalo wielkie dzieki Adikss ! :wink2: Temat do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Podepnij pod inne sata wszystko jedno czy 1, 2, 3 Możesz użyć jeszcze innego przewodu sata, gniazda sata i złącza zasilania. Chyba muszą zacząć po polsku pisać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtegos Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 ah nie przeczytalem ze zrozumieniem, gdy napisales gniazdo sata odrazu skojarzylo mi sie to na dysku a nie na plycie glownej, moj blad, ale wazne ze dziala, dzieki wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 Ale mimo wszystko potestowałbym ten dysk, skan w mhdd nie zaszkodzi i bedziesz wiedzieć czy jest ok Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...