Skocz do zawartości
purtan

Procesor na socket 1155 + grafika pod Forza Horizon 3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym pograć na PC w Forza Horizon 3, czeka mnie więc modernizacja. Aktualnie mam Pentium G850 na socket 1155, karty graficznej nawet nie pamiętam. Ostatni raz grałem na PC lata temu pewnie w Civilization IV, wypadłem więc totalnie z obiegu.

Pytanie brzmi więc - jaki procesor na socket 1155 powinienem kupić i jaką kartę graficzną, żeby pograć w Horizon 3 w ustawieniach powiedzmy high (ultra, hiper itd. niekoniecznie) w 1920x1080 w okolicach 60 FPS?

Miło żeby dało się też pobawić w Gears of War 4.

Teoretyczne wymagania gry: http://www.tomshardware.com/news/forza-horizon-3-pc-specs,32590.html

Nastawiam się raczej na części używane. Chciałbym budżet zamknąć maksymalnie w 1000 pln - bo za tyle można kupić Xbox One (proszę nie zaczynać debaty konsole vs PC i co jest lepsze ;) ).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FH3 ma dość wysokie wymagania .

Na start jakiś I5 4xxx + GTX760 lub R7 260X aka HD7790 , jak chcesz grać w FHD + High i do tego 60 fps to zmiana platformy wchodzi w grę i będzie to kosztować sporo więcej niż 1 000 zł .

Na razie możesz kupić używane I5 2xxx / 3xxx ( nie wiele słabsze niż I5 4xxx ) + jakaś używana karta np. HD78xx lub GTX660 .

Do FH3@FHD+High , całość na 60 fps to I7 6700K@OC + 16GB ram + GTX1070 - czyli jakieś 4500-5000 zł , może więcej .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak rzeczywiście wygląda optymalizacja w FH3 .

Niestety gra jest nowo i jeszcze nie wiele wiadomo na temat rzeczywistych wymagań , to co napisałem wyżej to na podstawie wymagań z netu .

Choć może lekko przesadziłem z tym I7 , I5 6600K@OC powinien się zachowywać podobnie chyba że gra mocno reaguje na HT i więcej cache w I7 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Twoich sugestiach i rozeznaniu co nieco tematu, celuję w i5-3570K. Zdaje się, że w podobnej cenie na socket 1155 nic lepszego nie dostanę, a do i7-3770 nie warto dopłacać, bo gry nie wykorzystają HT na tyle, żeby odczuć różnicę - czy też się mylę?

Jeżeli nie - to został wybór karty graficznej. Czy ktoś ma inne propozycje niż "GTX760 lub R7 260X aka HD7790" czy też nie ma sensu za czym innym się rozglądać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz płytę ?

Jak coś na chipsecie serii H lub B to sobie odpuść , I5 3470 / I5 3570 non-K będzie lepszą opcją .

I7 nie ma sensu brać .

Co do karty - zależy ile chcesz wydać .

GTX760 czy R7 260X to karty z wymagań minimalnych gry , choć patrząc po tym jak są sparowane to widać że ktoś mocno posmarował zielonymi .

Do wyboru masz inne modele - GTX660/660Ti , GTX770//780 , GTX960/970 , HD78xx czy R9 280/290 .

Wszystko zależy ile chcesz wydać na kartę .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta: MSI H61M-E33 2.0 (MS-7680).

Chipset H jak mniemam - czyli odpuścić procesory K bo i tak ich nie podkręcę? Czy z innych względów?

RAM: 2x 4GB Corsair DDR3 PC3-10700H

Co do karty - im mniej wydam tym lepiej ;) Na pewno nie potrzebuję karty, dla której wąskim gardłem będzie CPU. Powiedzmy, że okolice 500 - 800 PLN wydają mi się na ten moment rozsądne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor wybrany, (i5-3570) ale z grafiką po poczytaniu w sieci wiem jeszcze mniej niż mi się zdawało.

Doradźcie proszę co kupić, raczej używane, do konfigu:

Płyta: MSI H61M-E33 2.0

CPU: i5-3570

RAM: 2x 4GB Corsair DDR3 PC3-10700H

Chciałbym się zamknąć w 800 zł i zależy mi przede wszystkim na wydajności w grach DX12. Rozdzielczość max w jakiej będę grał to FHD, dopuszczam mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypadałoby abyś dorzucił ~150zł do rx 470, albo zrezygnował z Forzy i wydajności w DX 12.

Wydaje mi się że r 460 będzie zwyczajnie zbyt słaby.

Jak poczekasz kilka dni wyjdą testy i będziesz miał wszystko czarno na białym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi