Skocz do zawartości
zyx321

i7 5820k czy i7 6700k? Co lepiej spełni moje wymagania?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze mój i5 3570 odszedł do krzemowego nieba to siedziałem godzinami, czytałem, oglądałem i zastanawiałem się czym go zastąpić... i utknąłem z dwoma zestawami które z mojego punktu widzenia najbardziej mi odpowiadają iii mam duży dylemat.. poszukuje kogoś kto najlepiej miał coś z podstawki X99 a przy okazji posmakował również i7 4790k czy i7 6700k dla porównania.

Teraz zaś szczegóły

Zestaw A:
i7 6700k + Maximus VIII Hero + 32 GB RAM
Zestaw B
i7 5820k + Asus Extreme 4 + 32 GB RAM.

Co do mobo X99 nie jestem mocno przekonany... jak macie lepszy pomysł około 1100zl. to zapraszam do podzielenia się.

Reszta sprzętu to:
GPU: GTX 1070 Gamerock - dobra sztuka, niskie temperatury przy topowym OC
PSU: 850W Thoughpower DPS-G
CPU Cooler: Macho 120 mm Rev.A - Starczy do dobrego OC i7-5820k?
RAM: Cóż... i tak będzie te nowe 32 GB ale póki co miałem 24 GB i ciężko było mi je zapchać.
OBUDOWA: Zalman Z11
HDD: 4x WD BLUE 1 TV
SSD: 2x Samsung EVO 500gb

Wydaje mi się ze warto dodać że patrzę też na 5820k dlatego ze jest lutowany a ja chciałbym by tak z 4 lata pożył a i jego cena bardzo nie spadła... choć wiadomo... tego drugiego nie da się przewidzieć.

I na koniec - do czego komputer będzie używany?

1.Granie - we wszystko od gier Indie które ruszą na integrze w 999 fps. Po najnowsze hity... niestety w 99% przypadków hity złej optymalizacji...
2.Render 1080P@60fps, sporo go będzie... oj sporo czasem nawet jakieś 4k@60fps wpadnie a na i5 3570 to nawet 1080p@60 trwało niemiłosiernie długo
3.OBS/Multitasking czyli program dla którego i5 3570 był niczym przy włączeniu wymagającej gry i choćby v.f. presetu a chcialbym go uzywac przy okazji z masą innych programów w tle. Mając 5820k dałoby się dać 4 rdzenie dla niego(OBS) i 2 dla reszty?
4.Ogólnie nawet bez OBS'a lubie robić kilka rzeczy jednocześnie i i5 3570 umiał przy tym chrupnąć.

Ogólnie zastanawia mnie jak mniej-więcej wiele stracę w grach czy aplikacjach nie korzystających z 6 rdzeni( czytaj 90% softu ) mając i7 5820k 4-4.6 ghz a mając i7 6700k 4.4 - 4.8 ghz ponieważ OC oczywiście będzie... ale jaką sztukę trafię to inna sprawa :).

Pasta też by się jakaś porządna przydała gdyż stare zaczynają się kończyć :).

Edytowane przez zyx321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe 2  rdzenie mogą się przydać. W grach bywa z tym różnie.  GTX 1070 to troszkę mało do tego zestawu jak ma być na lata, wiec z czasem pewnie trzeba będzie zmienić. Co do luta w i7 5820K to nie ma on wpływu na żywotnosć procesora jeśli o to Ci chodzi. Procesory rzadko się psują i trzeba mieć mega pecha by go uwalić lub sam się zepsuł.    Możesz brać i7 5820K, chociaż myśle że i7 6700K by sobie tu poradził.  Chłodzenie powinno dać radę. Pasta to MX-2 tradycyjnie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta to MX-2 tradycyjnie.

nie bądźmy tacy budżetowi  :ploom:  dajmy cos lepszego

np: Gelid GC Extreme lub Thermal Grizzly Kryonaut

i jak masz kase to jednak w lga 2011 bym szedł

zobacz jeszcze taką https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x99a-sli-x99-quadddr4-2133-sata3-satae-m-2-atx-1024219/

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"2.Render 1080P@60fps, sporo go będzie... oj sporo czasem nawet jakieś 4k@60fps wpadnie a na i5 3570 to nawet 1080p@60 trwało niemiłosiernie długo"

To jak sądzisz, że nawet jak weźmiesz i7-5820k i postawisz go na 4,5GHz, to ile skrócisz czas renderu? do 1/10? :) Jak będzie 40% czasu i5 3570 to będzie dobrze. Jak nastawiasz się na rendering (a ma być tego sporo ponoć), to albo GPGPU, albo multisocket + multicore. Pewnie 2x Xeon E5 12+ core, to by dał 1/20 czasu tego i5 3570.

Tym bardziej multitasking. Ty potrzebujesz z tego co czytam, to Workstation, a nie składaka PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości w jaki sposób zniszczyłeś procka?

Historia ciekawa - od kilku dni wyłączał mi się komputer, posprawdzałem wszystko co w mojej mocy... i nic - wszystko działa.

Mija parę dni i 1 listopada(...) komputer nie wstaje choć 31paź. ok.1:00 w nocy jeszcze działał. Kombinuje z 30 min. sprawdzam kable iii... nie widzę problemów.

No to hop komputer poza obudowę - składam na biurku, sam psu i mobo komputer startuje na ok. 0.1 sec... k dorzucam wiec cpu żeby mógł ruszyć i wiatraki się kręcą... nic więcej. Kombinuje trochę, zmieniam psu, resetuje bios, sprawdzam procesor - zero śladów zniszczeń, piny pasują etc. ale dalej nic... zaczynam dalszą zabawę i nawet sam juz stwierdziłem ze poszła mobo najpewniej sekcja zasilania cpu zawaliła, ale że sprzętu dokładnego nie mam to daje do znajomego serwisanta siadamy z nim i po 10 min. juz wiadomo ze faktycznie mobo poszło. Co śmieszne niecałe bo gdzie nie gdzie jest prąd ale... ogólnie do wyrzucenia. Procesor jeszcze do sprawdzenia poszedł gdyż jego jedyna płyta pod ten socket ma małe problemy z biosem wiec mimo to ze się nie uruchamia to może jeszcze przeżył ale ja nie mam teraz czasu czekać tygodnia aż się dowiem czy procesor żyję i szukać wtedy mobo do niego gdyż na środę mam oddać projekt a na moim 2w1 to on się będzie renderowałatwiej tygodniami :). Jak przeżył to dobrze - nie wiem ile on tam warty ale za pewnie jakiś >350 zł za zwroty kosztów wymiany się nie obrażę, za ram to z 400-500 pewnie dojdzie i juz mam 1/4 za wymianę a jak padł to padł - w ostatnie 14lat grzebałem juz 2 procesory pogrzebie i 3 :). Tak to jest jak komputer chodzi po 12/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe 2  rdzenie mogą się przydać. W grach bywa z tym różnie.  GTX 1070 to troszkę mało do tego zestawu jak ma być na lata, wiec z czasem pewnie trzeba będzie zmienić. Co do luta w i7 5820K to nie ma on wpływu na żywotnosć procesora jeśli o to Ci chodzi. Procesory rzadko się psują i trzeba mieć mega pecha by go uwalić lub sam się zepsuł.    Możesz brać i7 5820K, chociaż myśle że i7 6700K by sobie tu poradził.  Chłodzenie powinno dać radę. Pasta to MX-2 tradycyjnie.

Ogólnie zamierzam gpu co generację zmieniać jak do teraz robiłem, mało dopłacam a ciągle coś nowego mam

260 -> 460 -> 560 ti -> 680 -> 780 -> 980(nieopłacalny model ale dostałem go wtedy za 1700 zł i nie mogłem przegapić okazji) -> 1070 -> Vega/Volta nie wiem czy w Pascal refresh będzie warto się bawić.

Może jeszcze sli 1070 dołożę gdzies w wakacje ale jakieś Titan sli to za wiele dla mnie :).

Poza tym mając na myśli te ~3 lata miałem na myśli tylko cpu i mobo.

nie bądźmy tacy budżetowi  :ploom:  dajmy cos lepszego

np: Gelid GC Extreme lub Thermal Grizzly Kryonaut

i jak masz kase to jednak w lga 2011 bym szedł

zobacz jeszcze taką https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x99a-sli-x99-quadddr4-2133-sata3-satae-m-2-atx-1024219/

Te MSI ma coś wartego uwagi? Asrock wydaje mi się lepszy. ogólnie na Z170 to bym może myślał nad MSI ale co do ich tańszej oferty na X99 nie jestem przekonany.

"2.Render 1080P@60fps, sporo go będzie... oj sporo czasem nawet jakieś 4k@60fps wpadnie a na i5 3570 to nawet 1080p@60 trwało niemiłosiernie długo"

To jak sądzisz, że nawet jak weźmiesz i7-5820k i postawisz go na 4,5GHz, to ile skrócisz czas renderu? do 1/10? :) Jak będzie 40% czasu i5 3570 to będzie dobrze. Jak nastawiasz się na rendering (a ma być tego sporo ponoć), to albo GPGPU, albo multisocket + multicore. Pewnie 2x Xeon E5 12+ core, to by dał 1/20 czasu tego i5 3570.

Tym bardziej multitasking. Ty potrzebujesz z tego co czytam, to Workstation, a nie składaka PC.

Ostatnio nad tym myślałem... ale na razie składak musi mi wystarczyć chyba że łóżko na kanapę też chcę zmienić bo czuje że jak tyle wydam to właśnie mnie czeka za strony mojej żony ;).

Raczej spodziewaj się że proc jest cały a poszła płyta. Miałem ostatnio podobny probilem i komp nie wstał. Siadla płyta główna.

Jeżeli tak to tym lepiej, ja odzyskam cześć pieniędzy a ktoś będzie miał tani, dobry procesor ;). ile tak z 300 zł za niego dostanę? ma 3 lata a problemów do tej pory z nim nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak x99 to lepiej 5930k ma 40 linii pcie a w przyszlosci podmienisz na jakiegos xeona 10-12 rdzeniowego intel zapowiedzial ze wiecej cpu na ten socket nie bedzie wiec xeonki wypadna z serwerow jak wejdzie nowa podstawka a jak nie masz kasy to wez xeona 1620v4 ma 40 linii pcie obsluge pamieci 2400 a rdzeniowo to taki 6700

pod taki zestaw to psu 1000-1200 zalecany dluzej pozyje a i dyskow bedziesz mogl dolozyc x99 →10 sata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co mu 40 linii PCI-E ?

To co oferuje 5820K w połączeniu z chipsetem spokojnie wystarczy do typowego zastosowania ( mocna karta + SSD@M.2 ) .

5930K ma kosmiczną cenę , nie adekwatną do jego osiągów .

A z tym PSU 1 000+ W to pojechałeś całkowicie po bandzie , I7 5820K@OC + GTX1070 nie weźmie więcej jak 500-600W , już jego obecne PSU będzie się nudzić a co dopiero 1-1,2 kW .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000-1200W to bierze się do 3-4 kart w SLI i to 1080. Do 1070 wystarczy 550 W przeciętny zasilacz dobrej markowej firmy typu XFX czy Corsair i jeszcze dość zostanie bo taki zestaw z tym Prockiem nie weźmie więcej niż 300W po OC. No może z 5820K weźmie jakieś 40W wiecej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie maks psu to 850 w ale

1 kolega wspominal o sli a taki tytan x pascal bierze 250 w sli 500 do tego xeon do 160 dyski twarde 100 i 100 na mobo z dodatkami i w pesymistycznej wersji 860 wiec maks zasilacza a to dla niego niezdrowe

2 mocniejszy psu bedzie chodzil ciszej np dark power pro na 90 % chodzi na ponad 30 db a na 50 % tylko 20 db

3 40 linii pcie oznacza ze oba porty m2 na x99 taichi i podobnych dzialaja z pelna predkoscia przy 28 liniach tylko jeden poza mobasami serwerowymi za >2k uzycie jednego zlacza na plycie wylacza inne

4 kolega obecnie ma 6 dyskow wiec to kres mozliwosci plyt 1151 nawet bez nagrywarki wiec x99 jest logicznym kierunkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi