Stalker Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Hi Ostatnio zalozylem nowy system WC. Niestety po zalozeniu chlodzenia komp zaczal wariowac, nie bootowal sie , migal lampkami. Po paru ekperymentach doszedlem do wniosku, iz jest to cos z procesorem. Po zalozeniu normalnego radiatora wszystko wracalo do normy. W koncu doszedlem do wniosku ,iz byc moze jest to wina tego, ze pomiedy blokiem wodnym a obudowa komputera (czyli masa plyty i procka) jest roznica napiecia i to calkiem wyrazna. czyli byc moze jak na procek bylo przykladane cos z inna masa niz reszta kompa to procek wariowal. Czy ktos sie czyms takim spotkal lub wie jak zaradzic takiej sytuacji. Troche glupio skompletowac caly system a pozniej nie moc go wykorzystac. Przy poprzedniej plycie takiej sytuacji nie mialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Polacz Wb z obudowa, i zobacz czy sie nie uspokoi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 1.po pierwsze to podlacz kompa do gniazdka z uziemieniem 2. zgadzam sie z przedmowca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Podlaczylem uziemienie pomiedzy blokiem wodnym a obudowa. Bylo jeszcze gorzej a jak sprawdzilem na mierniku to jeszcze prad zaczal mi plynac w tym przewodzie . A komp jest podlaczony do uziemienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 to ja nie wiem, co ty masz za jakies magiczne poodelko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Ja mierzylem u kumpla w bloku. Miedzy obudowa a kaloryferem mial roznice potencjalow 200 V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Jakiego masz proca? AMD? Intel? Bo może (ale nie musi) być WB krzywo nastawione? i zwiera mostki???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Amd palomino. Pomyslalem takze i o tym. Wyczyscilem go z pasty srebrnej i dalem zwykla silikonowa nieprzewodzaca. I dalej nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Jakiego masz proca? AMD? Intel? Bo może (ale nie musi) być WB krzywo nastawione? i zwiera mostki???? Wytłumacz mi może jak ty sobie wyobrażasz że zwiera mostki.Przecież normalnie montując wc zakładasz cs.I to jest zupełnie awykonalne(chyba że bloku zapomniałeś wyszliować i jakaś część i kilka milimetrów wystaje-bo jak tak to przepraszam :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Na koniec procek sie chyba uszkodzil wewnetrznie bo jest martwy. Nie jest spalony przez temperature ani fizycznie uszkodzony. Czyli jednak cos musialo gdzies przebic. Ale co ?? Przeciez tam nie ma prawa cos przebijac . Boje sie wlozyc nastepny. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Na koniec procek sie chyba uszkodzil wewnetrznie bo jest martwy. Nie jest spalony przez temperature ani fizycznie uszkodzony. Czyli jednak cos musialo gdzies przebic. Ale co ?? Przeciez tam nie ma prawa cos przebijac . Boje sie wlozyc nastepny. :evil:Jezeli masz na gwarancji to sie nie buj poprostu ci wymienia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Jest taki myk że niekoniecznie musisz mieć na bolcu uziemiającym ziemię. Kupel kiedyś miał fazę i jak oparł o kaloryfer gitarę to mu sie struny nagrzały do czerwoności! 8O . Naprawdę. :!: Spróbuj przerobić gniazdko w ścianie tak żeby faza była w drugiej dziurce (zakładając że uziemienie działa i nie jest to zerowanie) :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Znając polskie budownictwo to uzieminie masz tylko na papierze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Hi Ostatnio zalozylem nowy system WC. Niestety po zalozeniu chlodzenia komp zaczal wariowac, nie bootowal sie , migal lampkami. Po paru ekperymentach doszedlem do wniosku, iz jest to cos z procesorem. Po zalozeniu normalnego radiatora wszystko wracalo do normy. W koncu doszedlem do wniosku ,iz byc moze jest to wina tego, ze pomiedy blokiem wodnym a obudowa komputera (czyli masa plyty i procka) jest roznica napiecia i to calkiem wyrazna. czyli byc moze jak na procek bylo przykladane cos z inna masa niz reszta kompa to procek wariowal. Czy ktos sie czyms takim spotkal lub wie jak zaradzic takiej sytuacji. Troche glupio skompletowac caly system a pozniej nie moc go wykorzystac. Przy poprzedniej plycie takiej sytuacji nie mialem. Chyba wiem, co jest. Po pierwsze, niemożliwe, żeby blok po uziemieniu tak się zachowywał. Ja mam uziemienie podłączone do masy w zasilaczu i jest wszystko OK. A skąd się bierą ładunki na bloku? Oczywiście z wody (ogólnie cieczy chłodzącej, bo nie wszyscy mają wodę). Wydaje mi się, że masz przebicie na pompce - woda oczywiście słabo przewodzi prąd (chyba, że jest w niej dużo "dodatków", które to ułatwiają). Ale sprawdziłem, że woda z kranu słabo przewodzi - więc na pompce możesz mieć przebicie nawet 220V. Spróbuj z inną pompką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Hi Ostatnio zalozylem nowy system WC. Niestety po zalozeniu chlodzenia komp zaczal wariowac, nie bootowal sie , migal lampkami. Po paru ekperymentach doszedlem do wniosku, iz jest to cos z procesorem. Po zalozeniu normalnego radiatora wszystko wracalo do normy. W koncu doszedlem do wniosku ,iz byc moze jest to wina tego, ze pomiedy blokiem wodnym a obudowa komputera (czyli masa plyty i procka) jest roznica napiecia i to calkiem wyrazna. czyli byc moze jak na procek bylo przykladane cos z inna masa niz reszta kompa to procek wariowal. Czy ktos sie czyms takim spotkal lub wie jak zaradzic takiej sytuacji. Troche glupio skompletowac caly system a pozniej nie moc go wykorzystac. Przy poprzedniej plycie takiej sytuacji nie mialem. Chyba wiem, co jest. Po pierwsze, niemożliwe, żeby blok po uziemieniu tak się zachowywał. Ja mam uziemienie podłączone do masy w zasilaczu i jest wszystko OK. A skąd się bierą ładunki na bloku? Oczywiście z wody (ogólnie cieczy chłodzącej, bo nie wszyscy mają wodę). Wydaje mi się, że masz przebicie na pompce - woda oczywiście słabo przewodzi prąd (chyba, że jest w niej dużo "dodatków", które to ułatwiają). Ale sprawdziłem, że woda z kranu słabo przewodzi - więc na pompce możesz mieć przebicie nawet 220V. Spróbuj z inną pompką. Dokladnie, zrob jak mowi przedmowca. Zeby zas bys pewnym czy to pompka, pusc WC "na sucho" tzn samo, bez zakladania na proca, zeby WB byl odizolowany od czegokolwiek Zmierz czy dalej masz roznice potencjalow pomiedzy WB a obudowa. Jezeli tak , masz winnego (winna :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...