Skocz do zawartości
P3nt4

Pomocy !:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, pisze tutaj poniewaz mam problem troszke ze swoim sprzetem i licze na to ze ktos bardziej doswiadczony mi pomoze.Problem jest nastepujacy:

Mam plyte FIC`a VA503+, i potrzebuje wrzucic do tej plyty procek K6-2 500Mhz(lub 550Mhz), troche pojecia o komputerach mam i wydawalo mi sie ze to bedzie kaszka z mlekiem a tu okazalo sie ze nie. Po wlozeniu procka na plyte okazalo sie ze komp przy ustawieniu magistrali na 100x5.0 i napieciu standartowym 2.2V niewlacza sie nawet ... przy tej samej konfiguracji z wiekszym napieciem (2.3,2.4V) tez sie nie odpala.Postanowilem zmienic mnoznik na najmniejszy ale magistrale zostawic ta sama i oczywiscie nic.Zmienilem magistrale na 83 Mhz ...dowolny mnoznik i bach .. znow nie chodzi .... no coz ... pojechalem jszcze nizej i okazalo sie ze przy 75Mhz i 66Mhz magistrali procek normalnie sie rusza.Z tego co kiedys tam slyszalem AMD robilo K6 w 2 wersjach 100Mhz i 66Mhz (niewiem ile w tym prawdy) tylko z drugiej strony jesli ten procek nie jest setka.. to dlaczego odpala sie przy 75? albo w takim wychodzi na to zeze gdyby chodzil max na 75 (w co niewierze) to musialbym na plycie miec mnoznik 6.5 co podejrzewam ze przy plytach z tego okresu bylo raczej delikatnie mowiac"rzadko" spotykane.Koeljnie sprobowalem zmienic BIOS mialem ios nowszy w sumie niz najnowszy z oficjalnej ale z uwagi ze nie byl ok upgradeowany przezemnie mysalem ze to jakas beta wersja i moze ona nie miala obslugi wiekszych prockow,zrobilem downgrade do wersji z oficjalnej strony w ktorej pisalo ze jest support procesorow do 550Mhz ... po wlozeniu procesora 550Mhz i po ponownej probie namieszania z roznymi ustawieniami ... nic dokladnie sie nie zmienilo ... i wciaz jest to samo. Jesli ktos wie ... niech mi powie co teraz jeszcze moge sprawdzic czy porownac.... moze jeszcze napiecie jest zamale ?? (chociaz z tym wolalbym nie experymentowac bardziej:) moze cos z propckiem jest nie tak?.Prosze baaaaaaaaardzo o pomoc !!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem dotyczy pamieci, a wlasciwie wspolpracy plyty z pamieciami - na VA-503+ sa ustawienia odnosnie pamieci, niestety nie pamietam dokladnie co to za ustawienie bylo.

jest tam chyba szereg zworek tam gdzie voltage i mnoznik i sa tez dwie czy trzy zworki u gory i ktoras z tamtejszych zworek wlasnie powinna pomoc

Byc moze ze tez masz pamieci 66 MHz, a byc moze to ustawienie jest zle ustawione.

W kazdym badz razie jedno z tych rzeczy, nie masz instrukcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kain: :) nie chodzilo mi z tymi napieciami o to ze wiem ze czasami jest tak ze jesli procek nie chodzi to ponoc trzeba go kopnac wiekszym napieciem i chodzilo mi o to ze probowalem przy napieciach 2.2V 2.3V i 2.4V ... a drugie napiecie (I/o) jest takie jak bylo czyli 3.3V i hmm tego chyba sie nie zmienia ... chociaz teraz juz by mnie nic nie zdziwilo.

mrtnt: tak mam instrukcje ... zaraz bede przegladal rozdzial o pamieciach .. bo prawde mowiac nie przypuszczalbym ze to moze byc od tego ... poszukam,poproboje... a o efektach dam znac na forum:) Dzieki za naprowadzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesorów K6-2 na magistrali 66Mhz nie było, był tylko jeden model na 95 (K6-2 380Mhz - ktoś go na forum nawet ma). Może to banale pytanie, ale ustawiłeś dwa napięcia zasilania?

to jakim cudem jest k6-2 266mhz?? wyjasnij mi to!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec to raczej nie chodzilo o to :)), poza tym z procka ktory obsluguje magistrale 100 mozesz zrobic 266Mhz ... to nie jest raczej problem, wystarczy ustawic zworki na plycie na 66.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atomowki - wlasnie o tym mowilem ale nie jestem pewien czy wlasnie tego nie dotyczyly te zworki, na prawde nie moge sobie przypomniec ale tam bylo sporo zworkowych ustawien, ale najpewniej sie przestawialo pamieci na 66 a proca na 100 cos mi sie tak wlasnie chyba zdaje i byc moze ze nawet bylo mozliwe aby pamieci byly 66 MHz a proc pracowal na setce.

Swoją drogą o ile pamieci pozowlą to potestuj ustawienie 4,5 x 112,5 / 506 MHz (ale szybsza magistrala) a pozniej zwieksz vcore o 0,1v lub 0,2v i 5 x 112,5 / 562 MHz, oczywiscie na 112 MHz muszą pozwolić Ci pamieci.

jesli dobrze pamietam to maksymalny mnoznik byl 5,5 x 124 MHz co dawalo 684 MHz, to sie mozesz sporo pobawic :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pier***** ehhh naprawde dzieki wam ogromne za pomoc ... faktycznie RAM musi byc na takiej samej magistrali jak procesor.... ale ... przy ustawieniu RAMu na 100Mhz i procka na 100Mhz .. dzieja mi sie jaja z kompem, po zbootowaniu systemu juz wywala mi komunikaty o problemach z pamiecia itd ... obecnie z procka ktory jest 500Mhz wyciagnalem maxymalnie 456 Mhz bo jest ustwiony tak jak i RAM na 83x5.5 i dziala nalezycie .. przy zmianie na 100 zaczynaja sie schody.

Probwalem przy ustawieniach PC 100 i Non-PC 100 dla RAMu .. przy obu ustawieniach dzieje sie dokladnie (albo prawie dokladnie to samo) :(:(:(:(:( ... ehhhhh powiedzmy ze zadowolila mnie moc 456 Mhz bo w sumie to komp na serwer ... ale nie obrazilbym sie jakby udalo sie wyciagnac 500Mhz. Dzieki wszytkim i pozdrawiam ... ide sie meczyc dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...