gx270 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Witajcie koledzy i koleżanki.Stoję właśnie przed wzywaniem złożenia dla znajomego komputera w dość małej obudowie. Facet chciał sam coś zrobić, ale kupił płytę, obudowę, poległ i poprosił mnie o pomoc. Póki co pomysł mam taki jak poniżejObudowa: Cooler Master Elite 130 Płyta główna: ITX ASRock Z170 GamingFatality Zasilacz: XFX XTS 520W Modular Fanless 80+ PlatiniumProcesor: i7 6700Chłodzenie: Noctua NH-L9X65RAM: 2x16GB DDR4 Vengeance 3000MHz CL15Dysk SSD: Crucial MX300 525GBGrafika: MSI GTX1080 Gaming X 8GBNapęd optyczny: Nagrywarka BluRay LG Super Multi Blue BH16NS55Wymagania do zestawu:Zbudowany na podstawie obudowy oraz płyty głównej, które są już w posiadaniu osoby proszącej o złożenia komputera.Maksymalnie cichy przy ciasnocie obudowy, stąd moja propozycja zasilacza bez wentylatora z certyfikatem Palatium oraz chłodzenia Noctua, a także dysku SSD i procesora zablokowanego z uwagi na niższy pobór mocy, więc liczę też na niższe temperatury i cichszą pracę chłodzenia. Obudowa jest dość przewiewna, ale mam wątpliwości czy przy tak niewielkich gabarytach całość i tak nie będzie się dusić. Facet chce wydajny komputerek bez bawienia się w podkręcanie, bo zamierza mieć go na stałe podpiętego pod TV 4K jako centrum multimedialne w mieszkaniu do odtwarzania filmów ze streamingu oraz płyt BluRay, a także do gier zamiast konsoli. Nagrywarkę wykorzystywał będzie do nagrywania filmów z wakacji, które wcześniej zamierza sobie montować przy użyciu tegoż właśnie komputera.Liczę na jakieś sugestie, gdyż ostatni raz komputer składałem ze 4 lata temu, więc wypadłem z obiegu i tak nieco po omacku wybrałem podzespoły, a takiego malucha jeszcze nie miałem okazji budować.Z góry dziękiza pomoc i podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Z tą budą i pasywnym zasilaczem to może być kiepsko - obudowa ma tylko 2 wentylatory , 120 mm i 80 mm . Do tego mocna karta . Tutaj poszedł bym w kierunku zasilacza półpasywnego np. Corsair RMX/RMI , RMX to bardzo dobrze i ciche zasilacze , ew. EVGA Supernova P2 . Procek i ram to przesada , do gier spokojnie starczy I5 + 16GB ramu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja widziałbym tam nawet aktywny zasilacz + do tego większe chłodzenie, tak by wentylator zasilacza ciągnął powietrze przez chłodzenie cpu i wyrzucał za obudowę. Ktoś u nas na forum ma takie rozwiązanie na itx i takiej lub podobnej konstrukcyjnie obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gx270 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Dzięki za podpowiedzi. Zasilacza właśnie najmniej byłem pewien, mam obawę czy by się nie ugotował w takiej puszce. W sumie miałem kiedyś sprzęt na Seasonicu i on nie hałasował. @reyden O i7 i 32gb pomyślałem, bo kumpel ma ostatnio manię nagrywania filmów kamerą 4k podczas wyjazdów urlopowych i potem obrabiania ich na komputerze robiąc różnego rodzaju kompiacje, to pomyślałem, że skróciłoby to czas pracy. Poza tym, to taki typ człowieka, który lubi mieć, by mieć ;) Sprawdzę te zasilacze Corsair, zawsze jakoś od nich stroniłem, bez większego powodu. @Klaus pomierzę dokładnie jak dostanę obudowę jaki musiałby być wymiar chłodzenia, ciekawe rozwiązanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 To pewnie mowa o mnie - obudowa Sugo SG13, chłodzenie Noctua NH-L12 (wentylatory sprzedałem, więc nie wyszło tak drogo), procesor i5-4590 @ 0.9V . Jedynie w linx czy innym wygrzewaczu temperatura dobija do 60*, a tak to się trzyma na poziomie o dziesięć stopni niższym, w spoczynku ~30* (i to mimo mocno ciepłej - bo półpasywnej - k. graficznej zaraz obok). Mocniejszego procesora nie sprawdzałem, mogłoby być ciekawie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...