Magya Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Witam, no.. stacja graficzna to moze troche za duzo powiedziane.... Obecnie komp jest: pentium IV 1,5 ghz, geforce 2 mx 400 32 MB, mobo MSI 842 PRO 2 , 512 mb ram nononame @ 266, dysk 40 gb... Docelowo myslalem o radeone 9600 albo cos w gore jesli chodzi o grafike, nowy skaner (jaki ?). Co z pamiecia ? Wystarczy ?. Dysk dodatkowy jeszcze..... Nie znam się na takim sprzęcie, dlatego pytam o radę, a komp jest dla kohanej mojej - graficzki.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 jak ma być do intensywnego uzytku to polecam RAID zrobić i 2 dyski podpiąć dla lepszej wydajności. grafa ... może R 9500 pro, chyba jest lepszy od 9600 ale mogę się mylić. i RAM, mnóstwo pamięci, może nawet 1 GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 stacja graficzna to proc + ram :) im wiecej tym lepiej i w jednym i w drugim przypadku - karrta grafizcna to raczej podobnie ale swiat nsie nie zawali jak bedzie slasza - oczywiscie w cadzie albo 3ds pracuje sie najwygodniej w pelnej vizualizacji ale to juz kewstia gustu i nie jest to koniecznosc a rendering czy operacje na obrazach (np photoshop) to juz proc+grafa to moje skromne zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Do miana stacji graficznej to brakuje duzo ,przedewszystkim drugiego proca i z dodatkowe 512mb ram :P. Raid takze by spasowal, karta graficzna drugorzedna sprawa ale osobiscie chyba bym polecal GF4 4200 128mb i przerobke softquadro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 zgadzam sie w zupelnosci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wesołek Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 No fajnie ale jakie ma być przeznaczenie tej stacji graficznej. Grafika 2D czy 3D? Odpowiedz na to pytanie ma zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o wybór karty graficznej. W pierwszym przypadku Matrox (do 2D tylko to), w drugim karta ma mniejsze znaczenie i polecam NVidie (przerobioną na softquadro). Jeśli chodzi o reszte elementów to pamięc Ram: minimum 512MB, zalecam zwiększyć do 1GB (choć należy pamiętać, że Ramu nigdy za dużo :wink: ). Proc zasada taka sama jak z pamięcia im szybszy tym lepszy :wink:. Skaner hmm tu nie doradzam, nie wiem jakie są twoje wymagania i ile masz kasy. To tyle moich ogólnych porad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 scanner sobie odpusc bo sprzet do stacji graficznej zaczyna sie od okolo 2000zl no chyba ze to tylko pseudo to oki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 no jak się zdecydujesz na przeróbkę na quadro to oczywiście będzie 100 razy lepsze niż radek. i ram, ram, ram - dużo ramu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 hmmm moj konfig stacji graficznej moglby wygladac mniej wiecej tak: 1. 2-4 Pentium Xenon 2. 4-8GB RAM 3. dysk od 120GB pzy statycznych pracach do UNKNOWN przy animacjach 4. grafa - np WildCat 6000 (albo 4000 nie pamietam o ktora mi chidzi :() 5. mionit cos okolo 21" 6. tablet graficzny A4 lub A3 dla wygody 7. jeszcze mysle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 ... Ramu nigdy za dużo ... co ty gadasz... przecież "640kB powinno wystarczyć każdemu" :lol: :lol: :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Pomowmy o realiach. PIV 2.4(800)@3Ghz 2GB Ram-u GeForceFX 5600@QuadroFX (nawet kilka razy szybszy od Quadro XGL) 2x 80, 120Gb W RAID Do tego jakis tablecik Wacoma :D i sprzecior jaz trza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 hmmm moj konfig stacji graficznej moglby wygladac mniej wiecej tak: 1. 2-4 Pentium Xenon 2. 4-8GB RAM 3. dysk od 120GB pzy statycznych pracach do UNKNOWN przy animacjach 4. grafa - np WildCat 6000 (albo 4000 nie pamietam o ktora mi chidzi :() 5. mionit cos okolo 21" 6. tablet graficzny A4 lub A3 dla wygody 7. jeszcze mysle :) i jeszcze domek z basenem ... przecieżto nie ma być PROFESJONALNA stacja grficzna ale coś małego do domu. chodzi raczej o dopasowanie komponentów do tego procesora. czyli można np dać GF3 Gainwarda i zworką przełączyć na Quadro, dołożyć ramu 0d 512 do 1 GB, 2 dyski w macieży RAID na wydajność i myślę, że to najbardziej dopasowane roziązanie do tego konfigu. i bez przeadyzmu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Tyleze P4 1.5ghz z ramami 266 to bedzie porazka wydajnosciowa ktora byle duron na zakrecie wezmie ;).P4 2.4@ HT jesli cos z wyzszej polki lub 2500+@ jak cos z sredniej polki no i 1700+ jesli chodzi o polke najnizsza :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 heh chcial stacje grafizna to mu ja zbudowalem :) skladalem juz takiego kompa - faaaaajna zabawka :D fakt faktem - p IV 3.06 HT + max ramu i karta quadro i jest zarabiscie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 nawet 2.4 z HT da dużo, tu HT się przyda. no i dual by pasował, jednak to P4 i lubi dużo szybkiego ramu. myślę że to quadro z GF3 styka. i 512 MB minimum ramu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...