insane1324 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam,szukam jak najlepszego mobo do OC powyższej i5 w okolicach 800 zł oraz RAMu do wybranej mobo za ok 500zł(16GB).Zastanawiam się nad tymi modelami:https://www.morele.n...ort-atx-975891/http://www.x-kom.pl/...4-usb31-m2.htmlhttp://www.komputron...pro-carbon.htmlOczywiście inne propozycje mile widziane.Chłodzenie które planuję kupić to Corsair h100i v2.Chcę mieć jak największe szanse na 5GHz.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Wszystkie 3 płyty są OK . RAM - G.Skill lub Corsair 3000 mhz CL15 . To pseudo WC od Corsaira sobie odpuść - kosztuje majątek a temperatury nie wiele niższe w stosunku do dobrego AC za połowę tej ceny , w dodatku głośne przy max. RPM . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja bym postawił na: Płyta główna ASRock Z270 Extreme4, Z270, DDR4, HDMI, DVI-D, VGA, ATX Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 (CMK16GX4M2B3000C15) Chłodzenie CPU Thermalright Le Grand Macho RT (100700733) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Z tych 3 zdecydowanie ASRock. Najmniej awaryjne i najmniej problematyczny serwis wg. mnie. To już moja 2 płyta i zero problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insane1324 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja bym postawił na: Płyta główna ASRock Z270 Extreme4, Z270, DDR4, HDMI, DVI-D, VGA, ATX Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 (CMK16GX4M2B3000C15) Chłodzenie CPU Thermalright Le Grand Macho RT (100700733) Nigdzie nie idzie dostać tego chłodzenia ;c Wszystkie 3 płyty są OK . RAM - G.Skill lub Corsair 3000 mhz CL15 . To pseudo WC od Corsaira sobie odpuść - kosztuje majątek a temperatury nie wiele niższe w stosunku do dobrego AC za połowę tej ceny , w dodatku głośne przy max. RPM . Mimo wszystko wolę wodne, głównie ze względu na wydajność ale też wygląd :P Zawsze warto mieć te kilka stopni mniej na osiągających kosmiczne temp intelach. Jak patrzę na niektóre modele tej i5 potrafiące osiągać na 5GHz 99C :) Ale wiadomo, i tak wszystko zależy od egzemplarza. Chyba, że jest jakieś magiczne chłodzenie powietrzne które bije na głowę corsaira? Ew. cichsze i wydajniejsze wodne ? W najgorszym wypadku i tak zostanie mi skalpowanie ;c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Tu jest: http://bitcomputer.pl/pl_PL/p/THERMALRIGHT-LE-GRAND-MACHO-RT-CHLODZENIE-CPU/40975 2x tańsze o porównywalnej wydajności przy tym znacznie cichsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) To chłodzenie nie da Ci wcale niższej temperatury niż dobre chłodzenie AC. Ograniczeniem jest sam procesor i glut pod czapką. Im więcej wydasz na chłodzenie i potencjalnie będzie miało lepsze odprowadzenia ciepła to "nie wyrobi" ze względu na wysoką temperaturę rdzeni i słabsze przewodzenie tego ciepła przez ów glut. Problem ten istnieje od paru generacji procków Intela. Wyglądem można się sugerować jeśli dla Ciebie to ważne, ale czy napewno. Komputer trzymasz na biurku obok monitora lub zaglądasz do środka obudowy co chwila ? Zastanów się co ważniejsze. Dobre AC wystarczy. Le Grand wystarczy polecone wyżej. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insane1324 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Dobra, załóżmy zostanę przy tym Le Grand, a jeżeli za 3 tygodnie nie będzie gdzie go dostać to jakie są alternatywy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Zwykły Macho rev. B albo Macho X2 , BQ Dark Rock 3 , Alpenfohn Matterhorn, Raijintek TISIS , Noctua NH-U12DXi4 albo golasy w stylu Prolimatech Megahalems Rev. C czy wspomiany wcześniej Tisis w wersji Core + wentylator ( lub 2 ) 120 mm / 140 mm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...