Skocz do zawartości
kubusxxx

procesor

Rekomendowane odpowiedzi

witam pisze z sprawa chce kupic nowy procesor cena max do 500zł pod gry, plyta głowna pod socet am3\am3+ aktualnie posiadam i tu sie zastanawiam czy kupic procesorpod ten socet czy odrazu przezucic sie na 1151 prosze o pomoc.

jaki procek?? bo sluszałem ze ten nowy intel pentium robi furore  Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3MB, Box + plyta glowan + ram okolo ( 800zł)

czy brac cos pod moja plyte amd procek???? 

sprzet ktory mam teraz :

Amd phenom II x4 3,40 ghz (965 )

Msi gtx 1050 2gb geaming x 

4gb ram

zasilacz 620v logitec

zmieniam procek bo odczowam spadki fps w grach i wydaje mi sie ze moja karta graficzna jest niewykorzystana do konca.

Propozycje co do procka prosze o pełan nazwe jestem zielony w tych sprawach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PII X4 965 to dobry procek ale najlepsze lata ma już za sobą , choć z ogarnięciem GTX-a nie powienien mieć jeszcze problemów .

G4560 to całkiem niezły procek , będzie lepszy niż stary PII - szybszy ( zależy od tytułu ) i sporo chłodniejszy i mniej prądożerny .

Płyta wystarczy na H110 np. Asrock H110M-HDV za ~250 zł , nie potrzeba update biosu bo płyta na starcie rozpoznaje procki z "generacji" Kaby Lake .

ew. płyta na B250 tyle że to koszt 340+ zł , do tego 8GB ramu DDR4 2133 mhz lub 2400 mhz .

Do wymiany prawdopodobnie też zasilacz , nazwa kojarzy mi się tylko z firmą Logitech ale oni w ogóle nie zajmują się PSU , możliwe że masz jakieś chińskie <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o .

Dobre 350W np. Corsair VS 350W spokojnie wystarczy do G4560 + GTX1050 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś z Polski ? Proponuje zacząć od poprawienia pisowni, bo strasznie ciężko się to czyta (bez urazy). 

Płyta główna jest bardzo istotna, więc musisz podać jej model. Do gier  inwestowanie obecnie w AMD mija się z celem. Więc albo czekasz na nowe płyty i procki od AMD (czyli Ryzen i AM4) lub przerzucasz się na Kaby Lake.  Możesz teraz wziać  jakąś płytę na B250 + ten Pentium G4560. Za rok wymienisz sobie grafikę wraz z procesorem na jakiś  i5 jak zajdzie potrzeba.  Pakowanie się w stary procek AMD to IMO słaby pomysł jak wspomniałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniale, że podałeś model płyty głównej :f

asrock za 170zł plyta 

Jesteś z Polski ? Proponuje zacząć od poprawienia pisowni, bo strasznie ciężko się to czyta (bez urazy). 

Płyta główna jest bardzo istotna, więc musisz podać jej model. Do gier  inwestowanie obecnie w AMD mija się z celem. Więc albo czekasz na nowe płyty i procki od AMD (czyli Ryzen i AM4) lub przerzucasz się na Kaby Lake.  Możesz teraz wziać  jakąś płytę na B250 + ten Pentium G4560. Za rok wymienisz sobie grafikę wraz z procesorem na jakiś  i5 jak zajdzie potrzeba.  Pakowanie się w stary procek AMD to IMO słaby pomysł jak wspomniałem. 

no tak tez myslałem zeby nie brac juz amd tylko isc w 1151 socet

PII X4 965 to dobry procek ale najlepsze lata ma już za sobą , choć z ogarnięciem GTX-a nie powienien mieć jeszcze problemów .

G4560 to całkiem niezły procek , będzie lepszy niż stary PII - szybszy ( zależy od tytułu ) i sporo chłodniejszy i mniej prądożerny .

Płyta wystarczy na H110 np. Asrock H110M-HDV za ~250 zł , nie potrzeba update biosu bo płyta na starcie rozpoznaje procki z "generacji" Kaby Lake .

ew. płyta na B250 tyle że to koszt 340+ zł , do tego 8GB ramu DDR4 2133 mhz lub 2400 mhz .

Do wymiany prawdopodobnie też zasilacz , nazwa kojarzy mi się tylko z firmą Logitech ale oni w ogóle nie zajmują się PSU , możliwe że masz jakieś chińskie [ciach!]o .

Dobre 350W np. Corsair VS 350W spokojnie wystarczy do G4560 + GTX1050 .

zasilacz jest prawie nowy wymieniony za jakis chinski złom czyli brac g4560

Edytowane przez kubusxxx
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyś jest model! Żeś sie mamie udoł ino nie dopikł.

Dej sie spokoj z tom modernizacjom. Zajmij sie czymć, co ci do chlyb.

dzieki za rade zyciowa :)

Tyś jest model! Żeś sie mamie udoł ino nie dopikł.

Dej sie spokoj z tom modernizacjom. Zajmij sie czymć, co ci do chlyb.

po chuja pisac nazwe plyty ktora i tak wymieniam bo stara jest roz<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>a?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta głowna pod socet am3\am3+ aktualnie posiadam i tu sie zastanawiam czy kupic procesorpod ten socet

po chuja pisac nazwe plyty ktora i tak wymieniam bo stara jest roz<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>a?? 

Masz chyba więc mózg rozpiżdżon, skoro zastanawiałeś się czy kupić procesor pod starą rozje... płytę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi