jigas Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 Witam W zwiazku z ostatnia wymiana grafiki myslalem tez o zmianie CPU, nie ukrywajac moj sie juz malo do ktorej gry nadaje. Dylemat jaki mam to czy inwestować w cos uzywanego pod moj socket czy lepiej zmienić na cos nowszego. Generalnie chciałbym jeszcze pograc w nowa fife, battlefielda czy moze gta v. Zbyt wiele mi nie trzeba. Jeśli chodzi o budżet to chciałbym wydac jak najmniej Moj sprzet: Komp wyglada tak Procesor: Procesor Intel Pentium G2020, Dual Core, 2.90GHz, 3MB, LGA1155, 22nm, 55W, VGA, BOX (BX80637G2020) Płyta głowna: MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 mATX (B75MA-E33) Karta graficzna: Karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 2G OC 2GB GDDR5 (128 Bit) HDMI, DVI-D, DP, BOX Pamieć RAM: GoodRam DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) Zasilacz: Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 I5 2400 można dostać za ~300 zł , ceny 2500 non-K zaczynają się od 370 zł , za nieco mniej można dostać 2500K ( mowa o aukcjach z opcją kup teraz z allegro ) . Pomiędzy I5 2400 a I5 2500/2500K jest jakieś 200 mhz różnicy w taktowaniu , przy twojej płycie branie 2500K to pomysł średnio sensowny , choć cenowo nadal przystępny . Na nowy sprzęt potrzeba sporo więcej kasy - tak gdzieś z 1000 zł za Pentium G4560 + płyta na H110 + 8GB DDR4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 Czyli 2400 w zupełności mi wystarczy? Do tego ramu jeszcze ewentualnie. Czy potrzebuje do tego jakies lepsze chłodzenie czy wystarczy to co mam teraz przy g2020? Ostatnia sprawa jaka paste do tego kupić i czy wystarczy ja nalozyć tak jak pokazuja na filmikach? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczu Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) To chłodzenie wystarczy bez problemów , pozostaje tylko kwestia głośności . Co do pasty to zwykla do procka i w zależności od techniki nakładania . Może być jak na necie. RAMu to na pewno dokup zwłaszcza jak masz zamiar grać w bf Edytowane 8 Maja 2017 przez smoczu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 Jak dla mnie nie jest za głośne także chyba nie bedzie problem uw tej kwestii :D. Jakas technika lepsza od innej czy wszystko powinno zadzialać tak samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Wymieniłem procka na i5 2500, udało m isie zamontować jakos tylko nie wiem czy temperatury jakie mam to norma. W spoczynku około 32-33 na calosci na rdzeniach toche wiecej 35-40, natomiast w stresie przy cs'ie go w granicach 65 , a w fifie 16 na rdzeniu nawet do 82 doszło. Temperatury tak wygladaja na tym procesorze czy moze zle paste nalozyłem? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Tempy jak dla mnie w normie, uwzględniając, że to chłodzenie boxowe, choć fakt, że dobrze by było je trochę zbić - 82C przy grze nie jest zachwycającym wynikiem, przy zapuszczeniu jakiegoś programu do testowania na pewno byłoby jeszcze wyżej. Mógłbyś pomyśleć o jakimś tanim chłodzeniu, jak np. SPC Spartan 3 - do tego procka wystarczy aż w nadmiarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) troche dziwne temperatury w fifie, ja 2500k@4.3 na chlodzeniu nieboxowym mam ponizej 60C (obciazenie, Prime etc) moze tez kwestia zmiany napiecia Edytowane 11 Maja 2017 przez crobartie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) W spoczynku właściwe, w CS też ale ~80*C w fifie trochę dziwne. Oczywiście pastę nałożyłeś nową. Edytowane 11 Maja 2017 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Tak nowa, ale robiłem to pierwszy raz także mogłem nieco za malo jej dać. Nie była też specjalnie droga , moze po prostu jest kiepska. Mógłbym jakies chlodzenie lepsze zalożyc, paste rowniez moze jakas lepsza , tylko co wybrać? Pełno różnych jest, ciezko sie zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Ta pasta dolozona do tego spartana nie warta uwagi? edit Wlasciwie po dluzszej rozgrywce w cs'a widze ze temperatury sa podobne jak w fifie. Takze wydaje mi sie ze faktycznie cos zle zrobilem. Edytowane 11 Maja 2017 przez jigas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Pasty dodawane przez producentów coolerów są ok. Nie będziesz bił rekordów najniższych temp. Usunąłeś stara pastę z BOXowego? Odtłuściłeś przed nałożeniem nowej? Sprawdź czy równomiernie przylega cooler do procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Myśle ze mogłem popełnić błąd przy nakladaniu pasty , gdzies wyczytalem ze lepiej dać mniej niż za duzo i może faktycznie troche przesadziłem dając jej za mało. Oczywiśćie wyczyscilem stara paste. Z coolerem mialem problem , ale udalo sie go wpiać tak jak być powinien, te zatrzaski to tragedia jakas. Edytowane 12 Maja 2017 przez jigas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 wiesz co, zrob to samo ale od nowa zobacz na yt jak nakladaja paste(lepiej mniej niz wiecej) i chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Mogłbym sprobować, ale zamowilem tego spartana także nie wiem czy warto jeszcze sie bawic z tym szajsem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 G6x0 nie miało przypadkiem mniejszego coolera niż ten dodawany do i5 2xx0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Też mi się tak wydaje. I5 miało też radiator z miedzianym rdzeniem. Może być jednak za słabe do tego procka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Spartan LT za 65zł. szkoda kasy na 2 ciepłowody jak już to brać coś lepszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Zobaczymy, jak zamontuje to chlodzenie i naloze lepsza paste to chyba wystarczy zeby nie dobijalo do 80 stopni nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigas Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Zalozylem tego spartana do tego nowa pasta Arctic MX-2 i przy fifie na najcieplejszym rdzeniu mialem 57 stopni. Roznica jest gigantyczna , moze tez paste nalozylem lepiej niz wczesniej. Poki co jestem zadowolony. Dzieki wszystkim za pomoc 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Możesz spokojnie cieszyć się teraz prockiem na lata, biorąc pod uwagę postęp u Intela. :P Chociaż kto wie, może AMD wreszcie go zmobilizuje do ruszenia tyłka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...