Skocz do zawartości
Szawel

Puszka dla starszych osób bez GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rodzicom padł leciwy E2160 wraz z płytą.

Potrzebne zatem na szybko coś w zamian do Skype i internetów i jutubów.

Wymyśliłem coś takiego: https://proline.pl/koszyk/2b30f797

ale nie wiem czy gdzieś jeszcze tego G4560 dostanę. Wziąłbym nawet 2.

Czy w tym momencie da się dorwać coś taniej/lepiej?

Myślałem też czy nie dołożyć do B250 z gniazdem M2 (około 50PLN więcej).

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj G4600 za lekko ponad 300 zł albo na allegro chyba są zestawy G4560 + MOBO. Jak dla mnie to to jest nawet overkill dla tych zastosowań co wypisałeś. Równie dobrze mógłbyś kupić jakiegoś poleasingowego Dell'a albo HP i też im to wystarczy.

Edytowane przez neoHannibal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej jakiś polesingowy sprzęt z Celeronem / Pentium z generacji Sandy Bridge + osobno SSD 240-275GB ?

Taki sprzęt to koszt 300-450 zł wraz z Win 10 na pokładzie , sprzęt dobrej klasy ( Dell , Lenovo , HP , MSI etc. ) .

G4560/4600 to się będzie tutaj ostro nudził , jedyny plus to iGPU ze wsparciem dla H265 10-bit .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie komp taki przez długie lata będzie się nudził. M.2 do niczego się nie przyda.

Zdecydowanie stawiałbym na jakiegoś kompa poleasingowego + SSD.

Kiedyś matce złożyłem kompa z celeronem G1610 i SSD - w tych zastosowaniach co wymieniłeś do dziś się sprawdza wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz firmowy polesingowy na Sandy/Ivy z Win10 i małym SSD. Jak za parę lat cały net przejdzie na h265/VP9 10bit na rozdziałkach 1080p+, to dokupisz tanie GPU np. GT 1030 i po sprawie, znów na lata. W ostateczności zmienisz CPU, za prę lat i5/i7 non K Sandy/Ivy będą za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wszystko ogarnąć w 1 sklepie ze złożeniem ;/ Niestety 4600 jest takim widmem jak 4560.

Overkill owszem, ale jak mam się szczypać o 100zł w tą czy w tą a potem za rok płakać, że nie mają HT albo coś, to wolę już tak.

Poleasingówki nie brałem, bo składak ten spokojnie kiedyś poleci na części do ludzi, a z poleasingowym trudniej.

Wziąłem ostatecznie 4620 żeby się nie bawić i mieć spokój na przyszłość. Powinien posłużyć ładnych parę lat, a jak będzie potrzeba to i jakieś GPU pociągnie.

Do zamknięcia.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi