adam22k Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem co może być nie tak otóż posiadam procesor 7600k niepodkręcony z chłodzeniem Grandis 2 od SP i niezależnie od tego jak głośno ustawię wentylatory mam bardzo wysokie temperatury nie wiem co może być nie tak, komputer składał fachowiec z morele.net a mnie nie bardzo uśmiecha się ściągać to chłodzenie po wyłączeniu kodowania od razu mam spadek o kilkanaście stopni. http://s5.ifotos.pl/img/tempapng_qpanxww.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Jak tobie się "nie uśmiecha" sprawdzić jak nałożona jest pasta to czego od nas oczekujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam22k Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Po prostu nie umiem tego zdemontować, uprzedzając rady typu wyczyść komputer to takie oczywistości już sprawdziłem. Ustawienie drugiego wentylatora na maxa coś poprawia http://s10.ifotos.pl/img/Beztytulu_qpaensq.png ale wydaje mi się że jest to wentylator obudowy a nie cpu Edytowane 27 Lipca 2017 przez adam22k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Albo pasta słaba i jest jej za dużo lub prawie wcale. Albo słabo dokręcone chłodzenie czy też zla cyrkulacja powietrza w budzie. Skoro sam tego nie potrafisz zrobić to zadzwoń do Morele i niech Ci to sami zrobią. Temperatury trochę wyoskie. Chociaż Kaby Lake lubią się grzać... Tyle że głównie się słyszy o 7700K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) w jakim programie masz to +90 stopni ? I jakie temperatury masz jak komputer jest kilkanaście minut w spoczynku. Wyglada na źle zamontowane chłodzenie lub/i źle nałozoną pastę. Jak sklep każe ci to odesłać i bedziesz musiał czekać bo jakiś kretyn nie umie zamontować dobrze chłodzenia i nie chce mu się sprawdzać temperatur to ja bym zrobił borutę. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Morele lubi robić problemy i sporo czasu może im to zająć. Nie ma gwarancji że to poprawią. Nie masz jakiegoś znajomego co to ogarnie ? Montaż chłodzenia to jest banał w sumie. Jak nakładać pastę to masz masę poradników. Jaka pasta hmm ja używam od lat MX-4 i nie narzekam. Chociaż są inne. np: https://www.morele.net/thermal-grizzly-pasta-termoprzewodzaca-aeronaut-3-9g-1-5ml-tg-a-015-r-747401/ Edytowane 27 Lipca 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Ja dziś montowałem CPU na DC1 i rewelacja. Super temperatury, niska cena i bardzo fajna konsystencja do nakładania. https://www.morele.net/be-quiet-pasta-termoprzewodzaca-dc1-bz001-555692/ tak właściwie jednak jakakolwiek pasta jest dobra jak jest dobrze nałożona i chłodzenie jest zamontowane poprawnie. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Po prostu nie umiem tego zdemontować, Nie potrafisz odkręcić dwóch śrubek? Na stronie producenta są nawet filmiki instruktażowe. Wystarczy chcieć. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bblowurmindd Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Po prostu nie umiem tego zdemontować, uprzedzając rady typu wyczyść komputer to takie oczywistości już sprawdziłem. Ustawienie drugiego wentylatora na maxa coś poprawia http://s10.ifotos.pl/img/Beztytulu_qpaensq.png ale wydaje mi się że jest to wentylator obudowy a nie cpu Jeśli do chłodzenia nie masz dostępu od góry obudowy to żeby zdemontować grandisa będzie trzeba prawdopodobnie zdemontować płytę główną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam22k Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Jeśli do chłodzenia nie masz dostępu od góry obudowy to żeby zdemontować grandisa będzie trzeba prawdopodobnie zdemontować płytę główną Właśnie chodzi o to, że nie ma dostępu w ogóle ani od góry ani od dołu, nawet karty graficznej nie odepnę, żeby zrobić miejsce bo nie mogę nacisnąć tej dźwigni od PCI, jak włączę wszystkie wentylatory na pełne obroty to też temperatura dochodzi do 97 stopni po dłuższym czasie, msi command center pokazuje 1500 obrotów na sysfan i 1400 na cpu fan. Mam też drugi komputer biurowy z chłodzeniem boxowym intela i tam temperatury przy max obciążeniu to max 55 stopni, więc mimo że wentylatory kręcą się mocno procesor jest bardzo gorący. Wiem jak złożyć komputer ale nie mam praktyki i nie chcę tego robić na siłę w sprzęcie za ponad 6k. Edytowane 27 Lipca 2017 przez adam22k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bblowurmindd Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Właśnie chodzi o to, że nie ma dostępu w ogóle ani od góry ani od dołu, nawet karty graficznej nie odepnę, żeby zrobić miejsce bo nie mogę nacisnąć tej dźwigni od PCI, jak włączę wszystkie wentylatory na pełne obroty to też temperatura dochodzi do 97 stopni, msi command center pokazuje 1500 obrotów na sysfan i 1400 na cpu fan. Mam też drugi komputer biurowy z chłodzeniem boxowym intela i tam temperatury przy max obciążeniu to max 55 stopni, więc mimo że wentylatory kręcą się mocno procesor jest bardzo gorący. Wiem jak złożyć komputer ale nie mam praktyki i nie chcę tego robić na siłę w sprzęcie za ponad 6k. Aby zdemontować grandisa należy w pierwszej kolejności zdjąć spinki przynajmniej od wewnętrznego wentylatora, wyjąć go i wtedy masz dostęp do śrub przy sockecie.O ile demontaż jest możliwy to już zamontowanie całości bez wyjęcia płyty głównej jest praktycznie niemożliwe. U mnie udało się ponieważ mam obudowę R1 w której jest możliwość zamontowania chłodnicy u góry obudowy i przez to miałem ułatwiony dostęp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam22k Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Aby zdemontować grandisa należy w pierwszej kolejności zdjąć spinki przynajmniej od wewnętrznego wentylatora, wyjąć go i wtedy masz dostęp do śrub przy sockecie. O ile demontaż jest możliwy to już zamontowanie całości bez wyjęcia płyty głównej jest praktycznie niemożliwe. U mnie udało się ponieważ mam obudowę R1 w której jest możliwość zamontowania chłodnicy u góry obudowy i przez to miałem ułatwiony dostęp. Spróbuje znaleźć serwis w Krakowie i niech zobaczą co z nim jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...