Skocz do zawartości
SuperGonzo

Pierwsze wrazenia z płyty Soltek KT600-R

Rekomendowane odpowiedzi

Elo elo

no i stwierdzilem po chwilowej pracy na tym solteku ze Windowsa 98SE to on nie obsluguje ;/ poprostu nie da sie zainstalowac sterownikow Via 4in1 i wywala z czego kolwiek po paru minutach , problemy sa równiez z cdromem bo bios go widzi a windows nie ;)

narazie na win xp na moim R8500 Powercolor i na duronie 1300 wynik 6430 pkt ... wiec nic nadzwyczajnego ( tak jak moja karta ) zaraz bedziemy sprawdzac jego R9000 teraz ide oblukam sisoft sandre system narazie full stable chodz przy instalacji grafiki padl ;/

Sisoft sandra tez ciekawe motywy pokazuje ;) ale o tym po restarcie ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum wyzej o Soltek 75-FRN  nForce plytka ta nie zdobyla uznania

a co ma jedno do drugiego!!??

Prosze o dalsze spostrzezenia, bo jestem ciekaw. Powiedz jak wyglada wyposarzenie, czy sa dziury przy sockecie, jaki dzwiek, LAN< FireWire, S-ATA, cena i cala reszta :)

wynik masz troche cieniutki, bo ja na tym co w podpisie mam ponad 6k, zreszta w sigu jest link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod w98se nie chce chodzic dobrze,ale pod XP chodzi??

dziur nie ma,plyta wyglada fajnie,ma dwa gniazda do SATA i potrzebne kable do podpiecia dwoch dyskow ,jak juz napisal wlasciciel nie ma gniazda na RJ45 mimo ze ma LAN

wyjscie na dwa glosniki (wogole standardowy uklad gniazd - nie dolaczona zadna blaszka ,bo nie potrzeba,ta z obudowy pasuje)

cena 380pln ,mozstek poludniowy grzeje sie dosc mocno ,ma na sobie blaszke ,ale poparzyc sie nim nie da (podpiety 1 HDD i cdrom ,wlorzona sieciowka i graficzna)

regulacja napiecia 1.1-1.85v core

agp 1.5-1.8v (siedzi r9000pro)

ram 2.5-2.8v

mnoznik 5-18x (nie sprawdzalismy czy wchodza wyzsze niz 12.5x)

cas nastawic mozna od 1.5 do 3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod w98se nie chce chodzic dobrze,ale pod XP chodzi??

dziur nie ma,plyta wyglada fajnie,ma dwa gniazda do SATA i potrzebne kable do podpiecia dwoch dyskow ,jak juz napisal wlasciciel nie ma gniazda na RJ45 mimo ze ma LAN

wyjscie na dwa glosniki (wogole standardowy uklad gniazd - nie dolaczona zadna blaszka ,bo nie potrzeba,ta z obudowy pasuje)

cena 380pln ,mozstek poludniowy grzeje sie dosc mocno ,ma na sobie blaszke ,ale poparzyc sie nim nie da (podpiety 1 HDD i cdrom ,wlorzona sieciowka i graficzna)

regulacja napiecia 1.1-1.85v core

agp 1.5-1.8v (siedzi r9000pro)

ram 2.5-2.8v

mnoznik 5-18x  (nie sprawdzalismy czy wchodza wyzsze niz 12.5x)

cas nastawic mozna od 1.5 do 3.0

czyli czysty standardzik :wink:

a jak tam wydajnosc :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie kt600 to szybka odpowiedz Vii na nforca2 i nie jest dopracowana. niedlugo bedzie kt600a ;-)

Baaaaaaaaardzo szybka...
wydawalo mi sie ze VIA sie nie odmienia :)
8O hahahaha

Vii-dze, ze sie myliles:) jednak sie odmienia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że jest konflikt win 98 SE i 4-in-1 to normalka, też tak miałem na moim byłym abicie kt7a. to nie ma związku z płytką kt600.

jak może być lan bez wyjścia RJ45 ? to k... jak podpiąć kabel ???

mogli dać lepszy dźwięk niż tylko stereo, dźwiękówka na 4 głośniki kosztuje może 2 zł więcej niż stereo, ale zwalili soldnie. :(

ale podnoszenie napięć nienajgorze chociaż do 2V mogli dojechać ...

no ale to soltek, wyszedł już abit i to dopiero będzie płyta (tak samo jak porównanie soltek 75-FRN i abit NF7-S).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że jest konflikt win 98 SE i 4-in-1 to normalka, też tak miałem na moim byłym abicie kt7a. to nie ma związku z płytką kt600.

mogli dać lepszy dźwięk niż tylko stereo, dźwiękówka na 4 głośniki kosztuje może 2 zł więcej niż stereo, ale zwalili soldnie. :(

no ale to soltek, wyszedł już abit i to dopiero będzie płyta (tak samo jak porównanie soltek 75-FRN i abit NF7-S).

He :?: No, fakt... NF7-S jest zdecydowanie lepsza od solteka sl-75frn... Pewnie myslisz o nf7-s rev 2.0 na A1, ten soltek jest na A3... Poza tym faktem, jeszcze porownujesz najbardziej wypasiona NF7 do najchudszego solteka... Jak juz to wez sl-75frn-rl. Ale frn NIE JEST PRODUKOWANA od dobrych kilku miesiecy... Chyba od marca. Teraz jest SL-75FRN2. I pod wzgledem o/c kwestia FRN2 i NF7 - ktora z nich jest lepsza jest dyskusyjna i zdania sa mocno podzielone... Gdyby ten Soltek mial vcore wiecej niz 1.85V i otworki dookola socketu to abit moglby mu nalwyzej stopy obmyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He :?: No, fakt... NF7-S jest zdecydowanie lepsza od solteka sl-75frn... Pewnie myslisz o nf7-s rev 2.0 na A1, ten soltek jest na A3... Poza tym faktem, jeszcze porownujesz najbardziej wypasiona NF7 do najchudszego solteka... Jak juz to wez sl-75frn-rl. Ale frn NIE JEST PRODUKOWANA od dobrych kilku miesiecy... Chyba od marca. Teraz jest SL-75FRN2. I pod wzgledem o/c kwestia FRN2 i NF7 - ktora z nich jest lepsza jest dyskusyjna i zdania sa mocno podzielone... Gdyby ten Soltek mial vcore wiecej niz 1.85V i otworki dookola socketu to abit moglby mu nalwyzej stopy obmyc...

nic dodac,nic ujac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie interesuję soę soltekiem czy soltkiem jak ktośwoli. nie wiem co produkują i na czym.

i nie mówię nic o o/c bo powyżej FSB 20 to maniacy tylko fruwają :) ale soltek ma wyższy rekord, owszem.

ale faktem jest, że abit daje wyższe możliwe napięcie na procka (po ch.. komuś potrzeba 2.0V ale jest) i ma te otwory wokół socketa. chyba nie jest problemem aby soltek teżje robił.

nie wywyższam żadnej firmy, sam mam ECS, ale ABIT zawsze miał solidne płyty, jedyne potknięcie to te kondensatory ale to było 5 lat temu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT zawsze miał solidne płyty, jedyne potknięcie to te kondensatory ale to było 5 lat temu !

3 lata temu

Abity 5-letnie smigaja do dzisiaj bez problemow :P

to ze Abit NF7 jest lepszy od Solteka SL-75FRN2 to nie ulega dyskusji ,niestety jest tez drozszy

Abit ostatnio dal ciala z PCB KV7 (kt600) wyglada jak zasmarkane MSI ,nie wiem co im odbilo zmieniac PCB ,mogli sostac przy tym z KD7 ,bylo wieksze ,ale mialo przynajmniej wyzej umieszczony SocketA i wtyczke zasilania w dobrym miejscu

KV7 wyglada jak ubozsze Epoxy ....L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to ze Abit NF7 jest lepszy od Solteka SL-75FRN2 to nie ulega dyskusji ,niestety jest tez drozszy...

W ktorym miejscu, jesli mozna sie zapytac :?: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to ze Abit NF7 jest lepszy od Solteka SL-75FRN2 to nie ulega dyskusji ,niestety jest tez drozszy...

1 niektore bloki wodne mozna mocowac tylko przy pomocy dziur wokol socketa

2 vcore do 2.325v co 0.25v

3 zasilanie trojfazowe w Abicie vs. dwufazowe w Solteku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehee... własnie mnie kolega KGB wyreczył (thx :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. :arrow: brak dziur nie jest dla kazdego minuse ,bo nie wszyscy uzywaja WC,zreszta sa tez wydajne bloczki wykozystujace zapinki trzypunktowe

2. :arrow: dla chcacego nic trudnego.Sam mnie szkoliles w tym temacie i wiesz ze Vmod na tym Solteku to nie taki problem

3. :arrow: tu akurat sie zgodze,ze trojfazowe zasilanie byloby mile widziane :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tylko vmody są ryzykowne i można stracić gwarancję .w abicie jest 2V gwarantowane bez kombinacji.

jak ktos choc troszke sie zna na lutowaniu to sobie poradzi(lutownica grzakowa 30W najlepsza do takich zabaw)

zreszta,multum jest postow gdzie posiadacze prockow serii DLT3C narzekaja ze ich proc sie zwiesza powyzej Vcore1.8V itd. wiec maly pozytek z tego wysokiego Vcore,ale z drugiej strony milo ze jest :wink:

jesli juz ktos decyduje sie na meczenie proca napieciem 2V to chyba da sobie rade z przylutowaniem jednego kablke to ukladu sterujacego (HIP6302 o ile dobrze pamietam :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Viiiia VIA ;-)

niebardzo wiem do czego to miał obyć ale niech ci będzie. każdy może dostać głuoawki ;)

a co do modów - wiem, że nie każdy daje 2V bo proc pochodzi góra rok ale niektórzy stosują takie napięcia (szczególnie gdy mają 3 lata gwary na proc) i modowanie pozostawia ślady. nie chodzi tu o trudność ale o możliwość straty gwarancji gdy scoś walnie, choćby mosfety. dlatego uważam, że lepiej dopłacić te 50złdo abita i mić spoków, olać modowanie.

czekam na testy abita KV7, oj będzie super mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos mi moze tylko po krotce powiedziec co daje zasilanie 3fazowe?

stabilnosc?

o/c?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilanie 3-fazowe powoduje mniejsze jednostkowe obciazenie tranzystorow,co w efekcie przeklada sie na mozliwosc wyciagniecia z plyty wiekszej mocy dla proca

vmod na Solteku nf2 jest prosty,ale jednak to nowa plyta i szkoda tracic gwarancje

vmod dziala zreszta na moim Epoxie do ~2.1v ,zeby dojsc do 2.4v trzeba juz wiecej lutowac

ciekaw jestem czy to ograniczenie ma tez Soltek :-?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos mi moze tylko po krotce powiedziec co daje zasilanie 3fazowe?

stabilnosc?

o/c?

Stabilność przy OC ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilanie 3-fazowe powoduje mniejsze jednostkowe obciazenie tranzystorow,co w efekcie przeklada sie na mozliwosc wyciagniecia z plyty wiekszej mocy dla proca

vmod na Solteku nf2 jest prosty,ale jednak to nowa plyta i szkoda tracic gwarancje

vmod dziala zreszta na moim Epoxie do ~2.1v ,zeby dojsc do 2.4v trzeba juz wiecej lutowac

ciekaw jestem czy to ograniczenie ma tez Soltek :-?

za jakis czas bede kupowal bartona od krostrego.Jesli nie bedzie chcial biegac 10x240 na Vcore1.85V to bede robil Vmoda.Wtedy nie omieszkam Cie powiadomic jak jest z tym ograniczeniem na Soltek'u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...