Sidi666 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Dzień dobry. Właśnie zainstalowałem Win10 x64 Pro na laptopie z 2 dyskami - M.2 i HDD. M.2 był juz sformatowany a HDD nie i (chyba) dlatego Win10 zrobił 2 czy 3 dodatkowe partycje na HDD (MSR, system, recovery itp.). Pytania mam takie: Czy te partycje są konieczne do działania Win10? Jesli nie to czy mogę je wywalić? A jeśli jednak tak to czy nie lepiej jednak dla szybkości systemu aby te ukryte partycje były też na M.2? Czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Na systemach UEFI z partycjonowaniem GPT bedziesz mial dodatkowe partycje, nie mozesz ich wywalic. Nie grzeb przy nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidi666 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Ok , zostawię, ale czy zostawić na HDD czy lepiej przenieść na SSD M.2? Będzie to miało wpływ na prędkość działania systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Nie bedzie mialo zadnego wplywu na predkosc dzialania systemu, a przeniesienie tych partycji moze byc bardziej skomplikowane niz ci sie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Wyjmij HDD i zainstaluj system jeszcze raz w trybie UEFI usuwając wszystkie istniejące partycje na SSD podczas instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cytat 7 godzin temu, radiergummi napisał: Wyjmij HDD i zainstaluj system jeszcze raz w trybie UEFI usuwając wszystkie istniejące partycje na SSD podczas instalacji. A przynajmniej najpierw pokaż sceena z przystawki do zarządzania dyskami tak, aby wszystkie partycje było widać; nie wiem, jak przy EFI, ale przy BIOS Windows ma swoje teorie co do tego, który dysk jest główny i może być tak, iż boot loader windowsa znajduje się na HDD, a sam windows jest na SSD i oba dyski są niezbędne do uruchomienia komputera. U mnie przynajmniej zawsze się tak kończyło, gdy zapomniałem odpiąć HDD na czas instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...