airborne82 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Zapytanie techniczne: Czy od nagłej przerwy w dostawie energii ( mój dostawca prądu robi sobie jajca i nieraz wyłącza na chwilke prąd ) może popsuć się dysk HDD? W sensie złapać niestabilne sektory albo w inny sposób uszkodzić? To że utracić kopiowane dane w danym momencie to wiem, a oprócz utraty kopiowanych danych? Bo zastanawiam się czy kupić sobie zasilacz UPS ( o ile nie będzie to zbyt duży koszt ) czy olać to bo nie ma ryzyka. Sprzęt: i5 4690K + GTX 1080 + OCZ Z-Series 650W + kilka dysków HDD. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez airborne82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Przy dobrym i sprawnym PSU nie powinno być z tym problemów , więcej problemów sprawia niestabilne napięcie niż nagły jego zanik . Chyba że mowa tutaj o naprawdę częstych zanikach prądu typu regularne wyłączenie kompa za pomocą listwy . UPS czy podobne rozwiązania to albo w przypadku dużych zakłóceń na sieci elektryczej ( duże i częste spadki napięć etc. ) albo jak wymagane jest chwilowe podtrzymanie zasilania - choćby w celu prawidłowego wyłączenia komputera . Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez reyden 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 PSU mam dobre i sprawne - OCZ Z-series 650, czyli ta z lepszych wtedy serii. PC chodzi u mnie czesto 24/8 więc nie wyłaczam go przy pomocy listwy, a jak chcę wyłączyć to wyłączam go normalnie. Jedyne nagłe wyłączenie to własnie wtedy jak dostawca energii na sekunde, dwie odetnie prąd. Nie ma to w zadnym wypadku z jakimis awariami w okolicy, bo gdyby były awarie to prądu by nie było przez sporo większy okres czasu. Czyli inwestować te 300-500 zł w UPS czy nie warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Przez lata nie miałem UPSa i nigdy nie zdarzyło się, żeby coś się uszkodziło przy zaniku napięcia. Z tym, że zawsze po pierwszym zaniku wyłączałem kompa i czekałem aż elektrycy opanują sytuację. Ale jak napisał reyden jest taka opcja przy skokach napięcia. Teraz mam jakiegoś taniego, starego już i nie trzymającego zbyt długo UPSa, który daje czas właśnie na zamknięcie programów i bezpieczne wyłączenie komputera. Nawet poniżej 200PLN jakieś "byleco" kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 12 minut temu, goral2099 napisał: Przez lata nie miałem UPSa i nigdy nie zdarzyło się, żeby coś się uszkodziło przy zaniku napięcia. Z tym, że zawsze po pierwszym zaniku wyłączałem kompa i czekałem aż elektrycy opanują sytuację. Ale jak napisał reyden jest taka opcja przy skokach napięcia. Teraz mam jakiegoś taniego, starego już i nie trzymającego zbyt długo UPSa, który daje czas właśnie na zamknięcie programów i bezpieczne wyłączenie komputera. Nawet poniżej 200PLN jakieś "byleco" kupisz. Taaa opanują sytuacje. jak by to były awarie to odcięcie energii by było na dłuższy czas a nie na sekundke czy dwie. UPS wybiera się do mocy zestawu ? ( Wtedy jest możliwość że na dłużej podtrzyma ), czy nie ma to większego znaczenia i wazne żeby podtrzymało na te kilkanaście sekund aż włączą spowrotem albo ja sam normalnie wyłącze system i PCta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 No... zależy czego oczekujesz. Musisz znać pobór swoich urządzeń i założyć czas przez jaki mają działać. Zależy od Ciebie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 UPS dobiera się do mocy wszystkich urządrzeń które ma zasilacz - czy tylko sama jednotka czy też monitor , drukarka i inne peryferia . Z reguły zostawia się zapas mocy - 50-100W , przykładowo do kompa który pobiera ~200 W powinno się dobrać UPS o mocy 250+ W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Wyliczyłem że takie UPS 1000 VA powinno mi starczyć. Tylko PC i monitor. Mój pobiera szczytowo jakieś 350W jak dobrze pamiętam, dodając zapas wychodzi mniej niż 450W, tylko pytanie, jakiej firmy UPS rozważać a jakiej unikać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Bierz to co ma pełen sinus a nie aproksymacje bo nie zadziała z dzisiejszymi zasilaczami opartymi o APFC. Tak potrafią pojawić się sektory UNC przy zaniku zasilania. ( MHDD spokojnie to usunie ) Ps. nie pomyl VA z W bo VA x 0.7 = W I bierz z zapasem mocy ( llicz pełne obciążenie kompa + peryferia ) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 21 minut temu, Kwazor napisał: Bierz to co ma pełen sinus a nie aproksymacje bo nie zadziała z dzisiejszymi zasilaczami opartymi o APFC. Tak potrafią pojawić się sektory UNC przy zaniku zasilania. ( MHDD spokojnie to usunie ) Ps. nie pomyl VA z W bo VA x 0.7 = W I bierz z zapasem mocy ( llicz pełne obciążenie kompa + peryferia ) Tak wiem o VA i W. PC + monitor to jakieś max 400W pełnego obciązenia za cały zestaw wedle sygnaturki. Więc 1000 VA starczy. No właśnie jakie brać? Bo w UPS jestem nie w temacie. Moje PSU masz w sygnaturce. Cena- bez szaleństw, tysiaka napewno nie wydam, chcę się zmieścić w cenie 300-500 zł max. O ile da się w tej cenie cos w miare dobrego, wiadomo nie będzie to najlepszy UPS ale ważne by był ok i podtrzymał na te kilka-kilkanaście minutek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) https://www.morele.net/ups-fideltronik-lupus-1000-102591/ Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 7 godzin temu, Phill76 napisał: https://www.morele.net/ups-fideltronik-lupus-1000-102591/ A jak z wymianą baterii? Dowiedziałem się że trzeba też tak wybierac by była łatwa wymiana poza serwisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 APC tego wymaga a o fidel-u nic do dzis dnia nie słyszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...