azraell84 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Witam serdecznie, chciałbym sobie kupić dwa dyski 2TB i skonfigurować je by działały jako RAID 1 tzw. mirror, posiadam płytę Asrock Z370 pro4 i w sumie przeczytałem tutorial na stronie asrocka jak to zrobić ,jednak gdy zrobiłem sobie próbny test tzn. zmieniłem tryb sata z AHCI na RAID, nie startuje mi już system.Teraz moje pytanie - jak kupię dyski pod RAID to czy muszę zainstalować Windowsa 10 ponownie który jest na dysku SSD?? czy mogę skonfigurować dyski pod RAID bez reinstalacji.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Nie ma potrzeby reinstalacji.Odinstaluj obecne sterowniki AHCI jeśli je instalowałeś. W msconfig zakładce boot zaznaczasz safeboot, reset, zmienisz na RAID i po załadowaniu systemu odznaczasz safeboot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azraell84 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 (edytowane) 2 godziny temu, radiergummi napisał: Nie ma potrzeby reinstalacji. Odinstaluj obecne sterowniki AHCI jeśli je instalowałeś. W msconfig zakładce boot zaznaczasz safeboot, reset, zmienisz na RAID i po załadowaniu systemu odznaczasz safeboot. dzięki, w środę przetestuję;] Edytowane 7 Października 2018 przez azraell84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksieciunio Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2019 Dnia 7.10.2018 o 16:31, radiergummi napisał: Nie ma potrzeby reinstalacji. Odinstaluj obecne sterowniki AHCI jeśli je instalowałeś. W msconfig zakładce boot zaznaczasz safeboot, reset, zmienisz na RAID i po załadowaniu systemu odznaczasz safeboot. Szukałem odpowiedzi i Twój sposób działa w 100%. Miałem system na ssd 240gb plus dokładka 2x1TB w raid 1. System nie chciał wstać, zastosowałem się do Twoich wskazówek i działa poprawnie. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...