Jump to content
Sign in to follow this  
mort_zielonepola

Komputer raz sie wlacza a raz nie

Recommended Posts

Dzien Dobry,

 

Mam dziwny problem ze starszym komputerem zlozony (październik 2013) w ponizszej konfiguracji

CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL 

4581870Z87-G45 Gaming Intel Z87, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX Z87-G45 HASWELL

Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 (256 Bit),  (karta wymieniona w wakacje 2019 , problemy zaczely sie jeszcze przed wymiana karty choc po sie zintensyfikowaly)

Zasilacz Corsair 550 W

 

Od jakiegos czasu zdarza sie ze komputer po wlaczeniu nie startuje poprawnie. Tzn jest zasilanie na plycie (swieca sie diody) ale nie jest przekazywany sygnal do monitora i nie ma obrazu.

Wg mnie nie dochodzi do momentu kiedy powinien zaladowac sie bios (wiec nie mam mowy o tym by kolejno zaladowal sie windows 10)

To zdarza sie raz na kilka uruchomien , czasami wystepuje cala seria ze musze wylaczac z pradu calosc i wyajc wtyczke od zasilacza zeby zaskoczylo.

Odpinanie wtyczki od zasilacza nie zawsze rozwiazuje problem. 

Wszystkie sterowniki sa up-to date oraz bios plyty glownej.

Czy macie jakis pomysly co moze byc przyczyna?

Z gory dziekuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

goral2099 - dobrze pisze - zacznij od zasilacza. A jak to nic nie wyjaśni to wypatrosz kompa , odłącz wszystko co się da , dyski, cd-romy, ledy, klawiaturę i myszkę i co tam masz. Zostaw tylko płytę główną , ram i procek sprawdź czy problem występuje - jak nie - to podłącz jeden element np: dysk i znowu sprawdź - aż natrafisz na element z którym komp ma problem.  Może to za słaby zasilacz , a może kondensatory na płycie wyschły, a może włącznik na obudowie się zacina - sami togo nie zgadniemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

jaki masz zasilacz?

to że korsarz i 550W to jeszcze nie wszystko

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mala poprawka zasilacz OCZ ModXStream Pro OCZ600MXSP-EU 600W(zapomnialem ze wymienilem ).

Tak procesor byl krecony na 4 Ghz. Ramy nie.

Obnizylem taktowanie to standardowych 3,4 GHZ.

Teoretycznie mam mozliwosc podmiany zasilacza z nowego kompa ale to ostatecznosc. 

Sprobuje jeszcze Quickboot sprawdzic i powyciagac RAMy (4*4GB)

 

Dzieki za wszystkie sugestie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrob test : Jak nie wstanie wciśnij mu reset ( komp dalej musi chodzić )

Jak zabotuje to PCH sie odkleja/kończy ( jak jest możliwość podniesienienia napiecia mostka to to zrób )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.