Skocz do zawartości
mirri

DYSK IBM

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedzialem gdzie to napisac wiec wyladowalem tu :P

Mam problem z dyskiem ibm'a.Od zawsze było z nim coś nie tak (ma rok teraz). Kilka razy było coś takiego ze na starcie kompa zaczynał wydawać z siebie dziwne dzwieki tjb. ocieranie metalu o metal. Jednak za ktoryms restartem jakos sie odpalal i dzialal. Dzis w nocy po normalnym restarcie kompa zaczelo sie znowu ( bez powodu ). No ale tym razem nie moge z tym nic zrobic, dysk nie chce zastartowac. Co prawda wykrywa go na starcie jako Primary Master blablabla, ale w momencie gdy powinien boot'owac znowu zaczyna "skrzypiec".

A teraz seria pytan: 8)

Czy da sie go jakos odpalic?

Czy dostane nowy z gwarancji :D ?

Czy da sie odratowac dane z tego dysku jezeli jest spieprzony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem podobne problemy z IBMem i byly one zwiazane z pozycja w jakiej pracowal dysk; w koncu znalazlem taka ze wszystko hulalo; zawsze mozesz sprobowac DRIVE FITNESSa i FEATURE TOOLa; to taki soft specjalnie do dyskow tej marki; tworzy sie dyskietke bootowalna i mozna grzebac w wielu ciekawych opcjach; mozna np dysk wyzerowac, zmierzyc temp z wewn czujnika, wyciszyc albo przeprowadzic samokontrole (w ramach SMART);

co do odratowywania danych to sa firmy specjalizujace sie w takiej dzialalnosci ale jak pewnie sie domyslasz dane musza byc warte ceny takiej operacji;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalic bedzie ciezko. Ja juz wymienialem dysk IBM z podobnymi objawami.

Z gwarancji powinienes dostac, pod warunkiem ze masz ja jeszcze :P

dane ciezko bedzie, bo nie startuje. Ale moze jako drugi dysk wystartuje(winda na innym dyku)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem podobne problemy z IBMem i byly one zwiazane z pozycja w jakiej pracowal dysk; w koncu znalazlem taka ze wszystko hulalo

Prawda, tez kiedys go postawilem rowno, przykrecilem i dzialal, ale teraz to nic nie daje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dysk ibm'a (juz go ni euzywam ale jest) I wszystko dało sie zrobić.. dane odzysjiwałem, kondyche mu poprawiałem.. ;)

trzeba odp programy i juz. ale fakt faktem dysk jest do [gluteus maximus] :/

Hm ja bym to zrobił ale ty musisz sam sobie radzic :/

Nie ma rzeczy nie mozliwych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda z tymi IBM-ami jest im troche za ciepło jak popracują dłużej i zaczynają skrzypieć przynajmniej te dtla bo 120 i 180 gxp to sie nie orientuję. Pomyślnych walk na fronie z ibm made in hungary + romania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi