mirri Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Nie wiedzialem gdzie to napisac wiec wyladowalem tu :P Mam problem z dyskiem ibm'a.Od zawsze było z nim coś nie tak (ma rok teraz). Kilka razy było coś takiego ze na starcie kompa zaczynał wydawać z siebie dziwne dzwieki tjb. ocieranie metalu o metal. Jednak za ktoryms restartem jakos sie odpalal i dzialal. Dzis w nocy po normalnym restarcie kompa zaczelo sie znowu ( bez powodu ). No ale tym razem nie moge z tym nic zrobic, dysk nie chce zastartowac. Co prawda wykrywa go na starcie jako Primary Master blablabla, ale w momencie gdy powinien boot'owac znowu zaczyna "skrzypiec". A teraz seria pytan: 8) Czy da sie go jakos odpalic? Czy dostane nowy z gwarancji :D ? Czy da sie odratowac dane z tego dysku jezeli jest spieprzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 mialem podobne problemy z IBMem i byly one zwiazane z pozycja w jakiej pracowal dysk; w koncu znalazlem taka ze wszystko hulalo; zawsze mozesz sprobowac DRIVE FITNESSa i FEATURE TOOLa; to taki soft specjalnie do dyskow tej marki; tworzy sie dyskietke bootowalna i mozna grzebac w wielu ciekawych opcjach; mozna np dysk wyzerowac, zmierzyc temp z wewn czujnika, wyciszyc albo przeprowadzic samokontrole (w ramach SMART); co do odratowywania danych to sa firmy specjalizujace sie w takiej dzialalnosci ale jak pewnie sie domyslasz dane musza byc warte ceny takiej operacji; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Odpalic bedzie ciezko. Ja juz wymienialem dysk IBM z podobnymi objawami. Z gwarancji powinienes dostac, pod warunkiem ze masz ja jeszcze :P dane ciezko bedzie, bo nie startuje. Ale moze jako drugi dysk wystartuje(winda na innym dyku) Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 ach, i jeszcze jedno; wez tak dla spokojnego sumienia sprawdz na drugim/innym kontrolerze ew na innej plycie; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirri Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 mialem podobne problemy z IBMem i byly one zwiazane z pozycja w jakiej pracowal dysk; w koncu znalazlem taka ze wszystko hulalo Prawda, tez kiedys go postawilem rowno, przykrecilem i dzialal, ale teraz to nic nie daje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 mam dysk ibm'a (juz go ni euzywam ale jest) I wszystko dało sie zrobić.. dane odzysjiwałem, kondyche mu poprawiałem.. ;) trzeba odp programy i juz. ale fakt faktem dysk jest do [gluteus maximus] :/ Hm ja bym to zrobił ale ty musisz sam sobie radzic :/ Nie ma rzeczy nie mozliwych :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Nie ma rzeczy nie mozliwych :Dprawda ale parasola w d.u.p.i.e nie rozlozysz; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 stary masz bady na 100%, bidny dysk probuje przejsc te bady ale robi to mozolnie i kurewsko dlugo, sam mam ibm 40 giga 5400 obrotow i juz 2 razy byl wymieniany z powodu badow, raczej nic nie uda ci sie zrobic chyba ze na gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Nie ma rzeczy nie mozliwych :Dprawda ale parasola w d.u.p.i.e nie rozlozysz;i helmu na lewa strone tez nie zalozysz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Nie ma rzeczy nie mozliwych :Dprawda ale parasola w d.u.p.i.e nie rozlozysz; Jak sie popieści to sie zmieści (jak to mówia :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 no niestety IBM padaja - sam sie przekonalem jak moj padl po 2 latach ciezkich walk na froncie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 no niestety IBM padaja - sam sie przekonalem jak moj padl po 2 latach ciezkich walk na froncie :Pno niestety IBM padaja - sam sie przekonalem jak moj padl po 2 latach ciezkich walk na froncie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 to prawda z tymi IBM-ami jest im troche za ciepło jak popracują dłużej i zaczynają skrzypieć przynajmniej te dtla bo 120 i 180 gxp to sie nie orientuję. Pomyślnych walk na fronie z ibm made in hungary + romania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...