Digichaos Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2021 Witam Chce zmodernizowac swoj zestaw tak aby najblizsze 6 lat ew zmienic tylko grafike - wiem ze 6 lat to sporo czasu ale chce miec raz a dobrze Obecny Config: Ryzen 3700x + Grandis 2 MSI B450 Gaming Plus Max 2*16GB Crucial Ballistix RGB 3600 CL 16 17 16 16 36 Plextor SATA SSD 512 GB Asus Strix GTX 980ti Obudowa Fractal Design Zasilacz BeQuiet 530 W Nowy konfig: Obudowa Corsair Corsair Crystal Series 570X White (kupiona) + dokupiony 1 wentylator ML 120 na tyl wiec sa 4 Zasilacz Corsair RM 750x Gold (kupiony) SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVME (kupiony) I tutaj zaczynaja sie pytania: Myslę o zmianie na: I7 10700f + Gigabyte Z490 VISION G RAM: Mysle ze zostawie ten co mam 32GB 2*16 powinno raczej bez problemu starczyc Karta Graficzna RTX 3080 - poczekam az ceny sie ustabilizuja Chlodzenie: Prosze o porade chce zeby bylo ladnie (patrz obudowa) i cicho Oczywiscie wszystko z gory sprzedam mysle ze ok 2000 za wszystko poza grafa powinienem dostac ? Co myslicie ma sens taka zmiana ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jak wyżej , wymiana 3700X na 10700f jest średnio sensowna . W marcu ma być Rocket Lake więc poczekał bym i zobaczył co pokaże . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mataman Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 I wtedy wziął bym 11700K lub nawet zwykłego bez K bo pewnie taki będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 Wymienilbym tylko karte graficzna i zasilacz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 23 godziny temu, Digichaos napisał: Witam Chce zmodernizowac swoj zestaw tak aby najblizsze 6 lat ew zmienic tylko grafike - wiem ze 6 lat to sporo czasu ale chce miec raz a dobrze Obecny Config: Ryzen 3700x + Grandis 2 MSI B450 Gaming Plus Max [..] Karta Graficzna RTX 3080 - poczekam az ceny sie ustabilizuja [...] Co myslicie ma sens taka zmiana ? Już patrząc na Cyberpunka w którym AMD wypada wyjątkowo fatalnie (choć jak widać z poniższego pojawiła się łatka po której wydajność amd wskoczyła na swoje miejsce ) Masz procesor który robi 60fps (ponad 70 po łatce) i grafikę która robi 20fps (zakładając poziom gtx 1070) to co ty na co niby chcesz wymienić? Z mojego grajdoła patrząc to 3700x jest na 10 lat.... Zresztą z tego procesora najbardziej naturalny upgrade to do 5800x... Gdyby ceny były sensowne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 Z wymiana procesor czy platformy się wstrzymaj, najwyżej wymień kartę graficzną na RTX 3070/RTX3080 lub wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digichaos Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2021 Dzieki bardzo: Moj zestaw na ten moment wyglada nastepujaca: Ryzen 3700x MSI B450 Gaming Plux Max 32GB 3600 @ CL 16 16 16 36 - Crucial Ballistix RGB SSD: Samsung 970 Evo 512 Obudowa Cosair 570x white PSU: Corsair RM 750x (750w gold) GTX 980ti =========================================== Bardzo mi sie podoba moja obudowa i chce isc w "bialy dymione" niemam nie chce miec dyskoteki poprostu ma byc schludnie i swiecic na bialo: Co mi sie nie podoba: Plyta glowna - jest czarna i niema nic bialego i co najwazniejsze nie moge sterowac ramem ani z applikacji crucial ani z plyty wiec ram swieci jak dyskoteka... W przypadku zmiany plyty na co byscie wymienili ? Chlodzenie procesora: Grandis zdecydowanie nie pasuje tutaj.. prosze o rade na co wymienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...