Skocz do zawartości
kilobajt

HIS Radeon 9200 128DDR, czy warty zainteresowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie o karte grafiki:

HIS Radeon 9200 EXCALIBUR 128DDR

rdzen 250MHz

pamiec 400MHz

zlacze 8x

wejscia/wyjscia TV-OUT DVI

cena 320,-

Cy warta jest zainteresowania a moze jest jakas lepsza do 400zł??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzen 250MHz

pamiec 400MHz

zlacze 8x

cena 320,-

nie nie jest warta jak kazdy 9200. Za 333zł w siriusie sa radki 8500LE wchooj wydajniejsze od tego 9200 polecam .A wogule to poszukac nie łaska na forum jest o tym topicow odza<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzen 250MHz

pamiec 400MHz

zlacze 8x

cena 320,-

moze i warta ale w podobnej cenie kupisz radeona 9100 ktory bedzie troszke wydajniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie jest warta jak kazdy 9200. Za 333zł w siriusie sa radki 8500LE wchooj wydajniejsze od tego 9200 polecam .A wogule to poszukac nie łaska  na forum jest o tym topicow odza<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia!

I do tego jeszcze Hercules'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, ja tu sobie takie swoje przemyslenia zamieszcze, to bedzie takie troszke logiczne rozumowanie wiec moge sie mylic.

skad takie ceny za Hercules 8500LE za BOXa kiedy np Hercules 9100 kosztuje 429 i to OEM! a model 9200 ze 128 MB to juz 650 zlotych!

Dziwne, ze pokrewne ze soba sklepy nagle sprzedaja tak atrakcyjne karty po takich cenach, moze dlatego ta oferta jest taka atrakcyjna bo jest tu jakis triczek?

Na dodatek nie wiem czy zwrociliscie uwage... brakuje informacji o taktowaniu!!! brakuje jej gdziekolwiek tam gdzie jej szukam, w pierwszym lepszym innym modelu z tego samego sklepu tez Herculesa taka informacja jest!...

Sprawdzilem np. na allegro i tez nie podaja taktowania, co o tym myslicie??? Facet na allegro ma karte za 335 zlotych co po uwzglednieniu prowizji wychodzi ze w hurtowni kosztowalaby 250? 8O . Na dodatek na allegro praktycznie jedyny model sposrod 8500 to... wlasnie ten Hercules.

Szukam tego Herculesa gdziekolwiek za granicą i go nie ma, to niby co, tylko na Polske sypneli jakas partie???

Jakos nie umiem tego logicznie wyjasnic... Albo Hercules wywalil reszte towaru na dodatek pewnie jakiejs "gorszej" jakosci na nasz rynek, albo to sa jakies "nietypowe" 8500LE w kazdym badz razie chcialbym znac powod dla ktorego te karty sa takie tanie :lol:

Na benchmark.pl napisal ktos ze ma tego Herculesa i ze niby jest przetaktowany, ze pojawiaja sie paski itd itp, co o tym myslicie???

Czy cena 330 zlotych jest gwiazdkowym prezentem Herculesa?, czy tez moze sposobem na pozbycie sie "podejrzanego" produktu???

Nie wiem co o tym myslec, znam tylko cene, nie chcialbym tu robic antyreklamy bo byc moze jest wszystko ok, ale niech ktos potwierdzi ze ma tego herculesa (te partie nabyta ostatnio) i ze wszystko jest ok, 250/240 i nie ma zadnych paskow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzen 250MHz

pamiec 400MHz

zlacze 8x

cena 320,-

moze i warta ale w podobnej cenie kupisz radeona 9100 ktory bedzie troszke wydajniejszy
ładne mi troszke , a poza tym po co przeplacac za 9100 to przecie 8500 le z nowym biosem

skad takie ceny za Hercules 8500LE za BOXa kiedy np Hercules 9100 kosztuje 429 i to OEM

jak wyzej to tosamo rozni sie jedynie biosem

Na dodatek nie wiem czy zwrociliscie uwage... brakuje informacji o taktowaniu!!! brakuje jej gdziekolwiek tam gdzie jej szukam,

jak szukałes w barwkompie pisze jak byk 250/250

Szukam tego Herculesa gdziekolwiek za granicą i go nie ma, to niby co, tylko na Polske sypneli jakas partie???  

moze na zachodzie sie nie chca sprzedac bo "stare" nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładne mi troszke , a poza tym po co przeplacac za 9100 to przecie 8500 le z nowym biosem

Wlasnie i zastanowmy sie nad tego sensem, Hercules sprzedaje swoje lepsze karty taniej a gorsze drozej??? Skoro Ty myslisz tak, ja mysle tak, mysla tak inni to chyba nie bylby taki glupi Hercules robiac sobie krzywde i antykampanie modelowi 9100. Inny argument jest taki ze zaden inny producent nie sprzedaje juz modelu 8500/8500le jak tylko i wylacznie sam Gulliemot - Hercules, czy to nie dziwne?. Jako poszlake :lol: mozna dodac ze tez praktycznie jako jedyny gware 36 miesiecy ma Hercules :lol: Malo tego - wychodzi na to ze ta "spozniona" partia poszla pieknie i ladnie tylko na Polske...

skad takie ceny za Hercules 8500LE za BOXa kiedy np Hercules 9100 kosztuje 429 i to OEM  

jak wyzej to tosamo rozni sie jedynie biosem

Wlasnie! a cena tak drastycznie inna, to czy nie jest to dziwne? Wiem ze czesc pokryta jest tu w marketingu, ale te ceny ustala przeciez sam producent wiec partia 9100 nie moze byc duzo drozsza od 8500, az takie odchyly musza miec jakis dodatkowy powod, skoro wyprodukowanie 9100 jest praktycznie tak samo kosztowne jak 8500le to nie roznily by sie tyle cenowo. Z drugiej strony jaki sens mialoby sprzedawac 8500 znacznie taniej od 9100 skoro koszta byly takie same??? Jesli chodzi o sklepy to nie jest tak ze na 9100 doliczana jest kosmiczna marza a na 8500 niewielka, 9100 jest sprzedawany tak samo jak 8500 z marza 10-15% a ceny dyktuje wlasnie Hercules.

skoro w barwkompie napisane jest ze 250/250 to jeszcze dziwniejsza rzecz - Herculesy 8500 LE mialy dokladnie 250/240 przynajmniej mialy te oryginalne, jesli opis jest prawdziwy to jest tylko dowodem ze byly Hercules 8500LE nie jest juz tym samym co jest teraz i to juz jest drugi sygnal (pierwszym jest wlasnie cena) nie wiem czym sie rozni ale skoro pamieci tam byly 240 a tu 250 to znaczy ze cos jest inaczej. Zreszta sami wiecie jak robia sklepy, skoro w siriusie, frazpc, unopl, allegro tego opsisu nie ma to czy o czyms swiadczy ze w barwkompie jest?...

Cytat z barwkompu...

A oto po długiej przerwie dotarła do nas dostawa kart Herculesa 8500LE. Karty są w niewielkiej ilości a ceny ich naprawdę rewelacyjne.

Czyli juz calkiem podejrzane "niewielka ilosc" i jeszcze ta dluuuuuuga przerwa :-) A jaki w tym cel mialby Hercules robiac sobie taka przeeerwe? Nagle sobie przypomnieli ze maja jeszcze 1000 sztuk w magazynie? :-) tymbardziej ze lada moment wlasnie Hercules ma wprowadzic do sprzedazy 9200SE czyli 9200 z okrojona szyna do 64 bitow i ceny maja sie wachac w granicach 400 zlotych. Nie wiem co tu jest nie tak ale cos po prostu sie nie zgadza i nie odzywalbym sie, gdyby bylo inaczej, no chyba ze Hercules jest kompletnie szalony i z jednej strony sprzedaje nie wart swej ceny badziew za 400 a z drugiej pozadne karty za 300, ale ja w to nie wierze - jestem realista i szczerze mowiac nie wierze w nagle i cudowne spadki cenowe, czy tam nagle pojawiajace sie serie sprzedawane jedynie w Polsce. uwazam ze zawsze nizsza cena i takie warunki musza byc czyms uzasadnione, to jest biznes BIZNES i nie ma tu miejsca na jakies nagle odchyly, jesli taki odchyl ma miejsce, to warto poszukac powodu... ja rozumiem ze marketing w nazewnictwie to jedno ale cenowy to drugie, czy ktos ma te karte i moze rozwiac moje i chyba nie tylko moje watpliwosci? :lol: ...

Oczywiscie jakkolwiek by nie bylo, mozliwe ze te 8500le w terazniejszej sprzedazy sa calkowicie warte swojej ceny, ja nie mowie ze tak nie jest jednak milo by bylo zeby taka firma jak Herc, wyjasniala np dealerowi czy uzasadniala swe nagle akty dobroci, przeciez kazdy z was doskonale wie ze np dwa "takie same" procesory AMD XP moga byc drastycznie rozne, rozne partie - serie itd, jesli ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage historie to znane sa podobne przypadki za ktorymi zawsze stal jakis powod i dlatego jestem ciekaw czy jakis stoi tym razem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie sprawa jest prosta.Trzeba wyczyscic magazyny,pozostalosci staroci.I zaczac upychac po klientach nowe super-hiper wypasione 9200,9600 i 9800.Jak klient kupi 8500le to zbyt dlugo nie zmieni na inna bo szybka jest.A jak kupi 9200 to szybko zacznie sie rozgladac za czyms szybszym...Moje przemyslenia nie sa do konca trzezwe wiec zbytnio sie nimi nie sugerujcie.Nie sadze zeby Herculesowi chcialo sie rzucac na rynek inna karte od tej ktora tlukl od x czasu i swietnie sie sprzedawala...Sadze ze to po prostu koncowki magazynowe trafiaja na biedniejsze rynki gdzie jest na nie jeszcze zbyt.Acha...jak kumpel wroci z kasa z Mragowa to wezme dla niego taka karte i sadze ze nie bedzie zawiedziony.Max wydajnosci za ta kase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę, Hercules poprostu chce się pozbyc "starszych" produktów, dlatego cena jest atrakcyjna, 9100 są droższe bo niby nowsze. Niewydaje mi się, że jest tu jakiś haczyk.

Imho jest to dobra okazja by kupic jeszcze 8500 i uniknąć w ten sposób "problematora" 9100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę, Hercules poprostu chce się pozbyc "starszych" produktów, dlatego cena jest atrakcyjna, 9100 są droższe bo niby nowsze. Niewydaje mi się, że jest tu jakiś haczyk. 

Imho jest to dobra okazja by kupic jeszcze 8500 i uniknąć w ten sposób "problematora" 9100.

W sumie to mysle podonie, a jednak zaniepokoilo mnie to i kilka innych rzeczy (mianowicie ta roznica - wczesniej 250/240 teraz 250/250 no i te sygnaly o tym ze sa "nadtaktowane":

Hercules GF3 Ti 200 Retail kosztujacy... uwaga 49 Euro (ok300 zlotych), podkreslonym pogrubionym obok porownuje podobny GAINWARD za 495 zlotych

Artikel-Nr: 4780167

Hersteller: Hercules

Produktbezeichnung: Hercules 3D Prophet III Titanium 200 Retail

Geforce III 64MB DDR RAM

250 MHz RAMVGA, TV -Out teraz uwaga!!! GAINWARD 450 MHz ...

175 MHz Chiptakt GAINWARD 200

Aktiver Kühler

AGP 2x, 4x

Auflösung bis 2048x 1536 bei 60Hz

Direct X 8

Jak sie okazuje niska cena ma odniesienie w tych wartosciach, wiec skoro znamy uzasadnienie dlaczego GF3Ti200 jest taki tani to dlaczego nie mialoby byc podobnie z 8500???

patrzcie tutaj

http://www.preissuchmaschine.de/product_312807.html

widzicie te roznice cenowa? 49 Euro vs np 139 Euro? to juz mi sie to calkiem nie podoba...

Ja juz nic nie wiem, zglupialem calkowicie i chyba nic sie nie wyjasni do momentu kiedy nie zadzwonie do tych sklepow i nie spytam sie dokladnie dlaczego do cholery jasnej zglupial ten Hercules tak tanio sprzedawac takie karty? 8O :roll: :lol: :oops: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co o tym myslec, znam tylko cene, nie chcialbym tu robic antyreklamy bo byc moze jest wszystko ok, ale niech ktos potwierdzi ze ma tego herculesa (te partie nabyta ostatnio) i ze wszystko jest ok, 250/240 i nie ma zadnych paskow...

Ja kupilem. Taktowania to 250/240 a paski co prawda byly i dola przez nie zalapalem ale zniknely jak wylaczylem drugi monitor w zakladce ekrany. Karta ma tylko jeden RAMDAC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co jak co ... no 9100/8500 bedzie wydajniejszy cena podobna jednego tylko nie rozumiem ..po co kupowac i przeplacac za 9200 skoro to jest zwykly 9000 tylko ze agp 8x co jak powszechnie wiadomo nic albo bardzo malo daje tej wydajnosci na slabszych kartach ,... a 9000 kupisz juz za 280 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wy piszecie o tych starych, teraz sa ponoc 250/250 a nie 250/240, tamte to sa dobre i juz znane karty, chodzi o sprawdzenie tej nowej partii

Nie! Ja pisze o tej nowej dostawie co w siriusie jest za 333 zł. W piatek kupilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wy piszecie o tych starych, teraz sa ponoc 250/250 a nie 250/240, tamte to sa dobre i juz znane karty, chodzi o sprawdzenie tej nowej partii

Nie! Ja pisze o tej nowej dostawie co w siriusie jest za 333 zł. W piatek kupilem.

To spoko, i jest wszystko OK?

Ciekawe czemu w barwkompie jest 250/250? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok poza tym ze sie mocno grzeje. Przy zamknietej obudowie i takim procku temperatura doszla mi juz do 75 stopni na procesorze. Co powoduje ze w calej budzie jes goroco i komp sie resetuje. Tak wiec jak ktos takiego radka chce to musi miec chlodno w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75C??? o kurcze to strasznie nawet ja na thunderbirdzie z bardzo mizernym chlodzeniem mialem 60-65 a teraz z dobrym 43C, ja juz nie wiem, ale temp proca jest ogromny  :? 

Ostatnio upaly faktycznie daja popalic

No teraz mam 66 stopni ale przy otwartej budzie. Po prostu ten Herc dodatkowo podniósł mi temp w obudowie i procek gorzej był chłodzony - bo jak chłodzić gorącym powietrzem?

Dodam ze komp jest caly czas obciazony przez UD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheh, wiesz co ja mam w domu taki wentylator pokojowy z opcja grzania i chlodzenia i w lecie zamiast dmuchac na mnie dmucha mi czesci kompa :-) Moze kup sobie takie cudo, kosztuje nie duzo a daje oj sporo!

Najgorsze jest to ze ten komputer grzeje mi caly pokoj. A i tak jest przeciez goraco na dworze. W budzie mam juz 5 wiatrakow i szosty bede montowac niedlugo tak wiec jest dosc glosno i mimo ze taki wiatrak jaki masz na mysli nie robi wiele halasu to go sobie podaruj :lol:

Co do tematu tego posta to nawet sie stary nie zastanawiaj i bierz tego Herca za 333zł - warto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiehie, wiem jak to jest z tym grzaniem, ja to jestem ciekaw jak bedzie wygladac komp np w 2010, bo w sumie to postep w MHz jest i jakos sie nie zatrzymuje, ale w odprowadzaniu ciepla nie bardzo :lol: :lol: :lol:

wiec w koncu dojdzie do sytuacji kryzysowych, ja juz sie nie moge doczekac :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...