Jump to content
pietach

Xeon E5430 na Asus P5K - for FUN

Recommended Posts

Witam wszystkich, zwłaszcza tych pamiętających dawne czasy  świetności LGA 775 !!

Otóż około 12-14 lat temu miałem całki fajny komputerek:
- ASUS P5K - na tamte czasu dość dobra i w miarę średnio wypasiona płyta !!
- CPU E2140 - chłodzenie Arctic Frezer PRO 7, obudowa wyklejona grubą, gęstą gąbką, wentylatorki Acutake - pracowało to dość cicho
- RAM - 2x1GB ADATA
- 500GB Seagate Barracuda 7200.11
- 7600 GT
Komputerek poszedł "na służbę" do siostry.

Dziś uratowałem blaszaka przed utylizacją, bardziej dla obudowy niż podzespołów.
Po odkurzeniu z tony kurzu, wymianie baterii komputer nie wstał.
Wymieniłem RAM i ożył !! Działa !!
No to zabawę czas zacząć.

W między czasie siostra wymieniła GF 7600GT na Radeona HD4850, reszta bez zmian.

Z innego posiadanego zabytkowego komputera (stacja DELL T3400: C2D E8400, 2x4GB RAM 800MHz, GF FX Quadro 4600 - swoją drogą też do sprzedania) przełożyłem kości RAM. Dwie kosteczki GoodRam 4GB 800MHz.
Płyta przyjęła i ruszyła bez problemu - mój komp ze stopki (AMD II X2 B26 na Gigabyte AM2+ nie wstawał na tych kościach).

Jakiś czas temu pokusiłem się o kupno za 15zł XEON E5430 (2.66GHz - 8x333MHz 12MB L2)  z adapterem LGA 771-> LGA 775
Szybka zamiana, wstał, BIOS widzi OK ale system nie.
Wujek google -> Xeon Asus P5K i znalazło zmodyfikowany BIOS z dogranymi mikrokodami.
Komputer wstaje, widzi wszystko jak powinno być!

No to co tygryski lubią najbardziej - OC !!

Niestety jestem mało doświadczony w OC, ot zmienić FSB, podbić Vcore i to wszystko co robiłem do tej pory.
A tu wchodzę w BIOS i jest mnóstwo parametrów które można zmieniać.

Na początek zmieniałem tylko FSB, reszta została na AUTO.

Zmieniałem FSB 333->366->400->425->440 - już nie wstawał.
I tym sposobem z 2.66GHz dobiłem do 3.4GHz (8x425MHz) - Vcore na AUTO, temperatury w okolicach 55-58*C przy ustawieniu wentylatora w trybie SILENT - około 960rpm.

W testach:

CB R15 z 279pkt wzrosło do 360pkt
CPU-Z BenchCPU z 710 wzrosło do 945.

 

Zauważyłem że Vcore na AUTO dawało dość nisko bo w okolicach 1.20-1.25V.
Teraz nawet ręcznie ustawiłem w BIOSie na 1.20V co w systemie CPU-Z pokazuje 1.10V-1.16V - pewnie przekłamanie ale odbija się to dość niskimi temperaturami - w okolicach 35-40*C w Idlle i niecałe 60*C w stress.

No i co teraz ??
Wiem, że to już zabytek, kręcić dalej, tylko w których parametrach zmieniać bo jest tam tego kilkanaście parametrów do zmiany.
Pamięci mam 800MHz, w tej chwili chodzą 1:1 na 850MHz 5-5-5-15.

Mogę się mylić ale podejrzewam, że chyba trafiłem na dobry krzem skoro na 3.4-3.5GHz chodzi na 1,20-1,25V - z tego co czytałem o XEONach to niektóre potrzebowały nawet 1,45V.

Ktoś obeznany w dawnej sztuce OC na LGA775 ??

xeon.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.