Astec Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2022 Witajcie, od pewnego czasu jestem posiadaczem zestawu z R5 5600X, RTX 3070 i 16 GB DDR4 3200 Mhz. Ogólnie jestem zadowolony, ale jest pewno ale. Nie jestem pewnien czy to wina samych gier czy to coś po stronie sprzętu, czy jego doboru. Raczej chodzi o CPU. Nie wiem czy jest za słaby czy po prostu gry są tak napisane, że nawet podkręcona i9 12900K by nie domagała. A może po propstu jestem zbyt przewrażliwiony na tym punkcie. Ale przechodzę już do rzeczy. Otoż grając w Forze Horizon 5 w momencie skoku użycia procesora do ~50% spada parametr 1% low do ~ 30 FPS. Niby jest to nie wyczuwalne, ale w Extraction 1% low i średni FPS wynosi prawie tyle samo (74-75). Kolejną grą w której 1 % low jest na pozimie 30-40 FPS to Outriders. W God of War w pewnym miejscu zużycie CPU skacze do 100% a klatki lecą w dół. W innych grach (np. Far Cry 6) nie widziałem niepokojących rzeczy. Dobrym przykładem jest nowe Rainbow Six. Gra chodzi po prostu idealnie. Ewentualne "problemy" czy to w GoW czy FH5 nie są uporczywe, ale zastanawia mnie sam fakt ich występowania. Jedyną grą w której spadki płynności są duże i wyczuwale to CP2077. W nie których lokacjach klatki spadają do 50-60. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Wiesz co.... Kiedyś na jakimś tam sprzęcie też miałem dziwne przycinki i już nawet nie pamiętam, co było ich powodem - chyba w moim wypadku była to pamięć RAM. Ale taki nie w pełni sprawny sprzęt zawsze gorzej wypadał w testach typu 3dMark. Zawsze po tym sprawdzałem i sprawdzam, czy komputer działa prawidłowo. Gdy coś się dzieje ze sprzętem, wynik będzie dużo gorszy od przeciętnej. Ps. W Forzy 5 mam średnio ok 60 klatek w FHD i ustawieniach ultra i nie mam dziwnych nagłych spadków, a mam gorszy procesor i kartę. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 16 godzin temu, wysio napisał: Wiesz co.... Kiedyś na jakimś tam sprzęcie też miałem dziwne przycinki i już nawet nie pamiętam, co było ich powodem - chyba w moim wypadku była to pamięć RAM. Ale taki nie w pełni sprawny sprzęt zawsze gorzej wypadał w testach typu 3dMark. Zawsze po tym sprawdzałem i sprawdzam, czy komputer działa prawidłowo. Gdy coś się dzieje ze sprzętem, wynik będzie dużo gorszy od przeciętnej. Ps. W Forzy 5 mam średnio ok 60 klatek w FHD i ustawieniach ultra i nie mam dziwnych nagłych spadków, a mam gorszy procesor i kartę. Spróbuje przetestować go w 3D Marku i może coś się dowiem więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 Cytat Gra chodzi po prostu idealnie. Po prostu graj, nie patrz na licznik klatek tylko na grę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...