Jump to content
Astec

I5 12600 non K i limity mocy

Recommended Posts

Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Może mi to ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi limitami mocy? Czemu procesor z literka K ma dużo większe limity mimo tego, że jest tylko 100 MHz szybszy? Jakie ma to przełożenie na wydajność i zegaryi

Edited by Astec

cześć, 

niedawno poskładałem nowy komputer : MSI B660 Mortar + 12400F + cooler Fera 5

standard tego procesora to max 4400 na 1-2 rdzeniach oraz 4000 na wszystkich sześciu

po opowieściach kolegi który jest na bieżąco z nowinkami liczyłem , że po zniesieniu limitów mocy poleci na non-stop przy 4400

niestety nic z tego , chociaż HWINFO widzi limity podniesione w BIOSie to ściany nie da się przebić 

przy PRIME95 na wszystkie rdzenie jest "tylko" 4000 , fakt że nie dławi się tylko trzyma cały czas

ciekawostką pozostaje dla mnie wykorzystanie mocy , płyta i cooler pozwalają na wiele 

ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W  ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C

nie wiem co o tym myśleć  

komp sprawuje się wzorowo, szczególnie że poprzednik to był 2500K@4,50 

ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400

W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał:

ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W  ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C

Ja max jaki widziałem to ~76W jakoś na i5 12400f, bez limitów mocy, w Cinebench R23. OCCT POWER grzeje bardziej: szczytowo ponad 90W.

W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał:

ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400

Nie ma takiej opcji. Bez OC ten model ma 4000 na wszystkich rdzeniach. Także nie bardzo wiem, skąd te oczekiwania.

W dniu 30.03.2022 o 19:12, Astec napisał:

Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W?

Przy włączonych limitach taktowanie spadnie po tych kilkudziesięciu sekundach (by zmieścić się w limicie mocy PL1), a tylko przez paredziesiąt sekund będzie pełne taktowanie all-core.
Edited by Kyle