pin54 Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2022 (edytowane) Płyta główna MSI B450-A PRO MAX. Aktualnie mam Crucial 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ballistix Black, ale to za mało. Wiecznie zajęte 80-90%. Wydaje mi się, że łącznie 32GB zamkną temat, ale mam problem ze znalezieniem takich samych kości. Nie wiem czy mogę kupić inne, ale o takiej samej specyfikacji. Jeżeli będą problemy to wtedy raczej wybiorę 2x16GB, ale tu pojawia się pytanie jakie ma być taktowanie? Komputer służy do pracy, nie do grania. Edytowane 29 Września 2022 przez pin54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Celuj w coś 3600MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pin54 Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 W takim razie pytanie czy któreś z poniższych pamięci są dual rank? Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Renegade Black Crucial 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ballistix Red A może obie opcje to słaby pomysł i lepiej wziąć coś innego? Jeżeli tak, to co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 (edytowane) Na ogół kości 16GB są dual. Wyższe częstotliwości są nieopłacalne do tego procesora. Edytowane 30 Września 2022 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pin54 Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Właśnie z tego co czytam, to nie jest to żadną regułą, że 16GB jest dual. Co więcej ten sam model w zależności od partii u niektórych producentów potrafi być raz dual raz single. Sklep potwierdził, że kingston jest dual. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 To już masz swego faworyta. Ja mając kilkadziesiąt kości 2x16 tylko w dwóch miałem SR. Znajomemu zamawiałem i przyszły SR i wymienił się ze mną na DR, bo było tak jak mówisz ten sam ram, ale już partia inna. Mi nie przeszkadza jadę teraz na Integrze i nie specjalnie mi to przeszkadza.(byle były obsadzone dwa banki) Czekam na jakieś APU od AMD w nowym roku i myślę że to będzie spory skok, ze względu na RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...