Nuvsil Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2022 Witam, chciałbym prosić o pomoc z dobraniem odpowiednich elementów do nowego PC który w założeniu ma posłużyć kilka lat. Ważny jest dla mnie stosunek cena/wydajność mam na myśli iż czasami dopłacając 15% ceny zyskujemy 2-3% wydajności. Tego chcę uniknąć. To tyczy się głównie CPU/GPU/RAM. Do mobo/zasilacza/obudowy/chłodzenia mogę dopłacić jeżeli przekłada się to na ciszę, temperatury, żywotność, bezpieczeństwo itd. Nie planuję OC. Jako podstawę do budowy wybrałem: - CPU [1220 zł] - Ryzen 7 5700X - zadowalająca wydajność przy niskim zużyciu energii - GPU [~1400 zł] - RX 6600 XT - poluję na używkę z gwarancją. Nie potrzebuję większej wydajności na ten moment, chcę zostawić sobie pole do upgradu w przyszłości. Jeżeli jest jakiś model oferujący odczuwalnie więcej wydajności a różnica w cenie jest racjonalna, proszę o sugestie. - CPU/GPU - Z tego co czytałem moje modele Ryzen i Radeon mogą korzystać z "Smart Access Memory", chciałbym aby mój zestaw wspierał to rozwiązanie. - RAM - 32 GB, z inforacji na stornie AMD wyczytałem że ten CPU wspiera DDR4 do 3200 MHz. Natomiast w testach online które sprawdzałem wynika że szybsze ramy mogą pozytywnie wpływać na wydajność Ryzenów. Fajnie gdyby wziąć to pod uwagę, jednocześnie nie chodzi mi o to aby płacić 2500 zł za sam RAM. - SSD - 1TB lub więcej, czas reakcji oraz szybkości zapisu/odczytu są istotniejsze niż pojemność. - Chłodzenie - Przede wszystkim niskie temperatury, jeżeli zasugerujecie AIO to jestem na to otwarty. Jeżeli może być ciszej ale nie kosztem wyższych temperatur to jestem na tak. - Mobo i Zasilacz - zależy mi na sprawności i bezpieczeństwie elementów, takich jak niskie temperaturach podzespołów na płycie, dobra sekcja zasilania, czy w przypadku zasilacza bezpieczny, wysoka sprawność i cichy. - Obudowa - Przede wszystkim aby całość mogła się odpowiednio chłodzić, mając tą przewiewność na uwadze to jednocześnie super gdyby posiadała zabezpieczenia przed kurzem. Dobrze aby był jakiś zapas w wielkości gdyby kiedyś wrzucić większe GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2022 Zrobiłbym tak: - wziął zestaw AMD za 4k tys. ze strony purepc https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-listopad-2022-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,7 Wymienił w nim: - ram na F4-3600C16D-32GTZNC - CPU na AMD Ryzen 7 5800X (teraz w sumie w tej samej cenie co 5700) za budę można wziąć SilentiumPC Armis AR1 (SPC173) i sparować z chłodzeniem CPU SilentiumPC Fortis 5 (SPC306). To taka tańsza opcja. Po zmianach i z tą budą oraz chłodzeniem wychodzi jakieś 5750 zł. Opcjonalnie: - wymienić dysk SSD, ale wtedy też raczej mobo do podmianki; - zasilacz jakiś wyższej rangi; - inna buda i chłodzenie CPU. Moja osobista opinia - Smart Access Memory nie jest wart poświęcenia CUDA (do pracy), wsparcia DLSS oraz RTX (do gier) i brałbym kartę RTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2022 Witam zestaw o różnych podzespołach wedle założeń autora. Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) Płyta główna MSI MPG X570S EDGE MAX WIFI Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 (KF432C16BB1K2/32) lub można zakupić pamięci o większej szybkości, ale to czy będą pracować stabilnie to już trzeba sprawdzić empirycznie Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 32 GB, 3733MHz, CL19 (KF437C19BB1K2/32) zestaw chłodzący powietrzny Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) lub dopłacić do lepszej jakości wykonania , spasowanie elementów itd. (wydajnościowo bardzo podobnie ) Chłodzenie CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100) albo zainwestować w AIO Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) Zasilacz Thermaltake Toughpower Grand RGB 750W (PS-TPG-0750FPCGEU-R) - 10 lat gwarancji albo wersje o większej mocy 850W Zasilacz Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W (PS-TPG-0850FPCGEU-R) - 10 lat gwarancji obudowa co się komu podoba , byle aby w środku była funkcjonalna. Obudowa SilentiumPC Signum SG7V TG (SPC249) jest to duża obudowa, ułatwiający montaż. oczywiście ze w podobnej cenie można zakupić tez Obudowa Cooler Master MasterBox MB511 (MCB-B511D-KGNN-RGB) lub Obudowa Phanteks Eclipse P400A (PH-EC400ATG_BK01) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...