th3calm Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 Cześć, jestem trochę zielony w temacie składania PC. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy poniższy zestaw będzie ze sobą dobrze współpracował? Może niektóre części da radę wymienić na tańsze zamienniki o podobnej jakości? Budżet do około 20k ale nie chcę przepłacać jak nie muszę. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 27 minutes ago, KamikazePL77 said: A do czego ten komputer ma być używany i jakie masz wymagania jeżeli do gier, jaki monitor/tv planujesz podłączać. A jakie to ma znaczenie do czego będzie używał w/w konfiguracji ... Ma pieniądze to kupuje 1 hour ago, th3calm said: Cześć, jestem trochę zielony w temacie składania PC. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy poniższy zestaw będzie ze sobą dobrze współpracował? Może niektóre części da radę wymienić na tańsze zamienniki o podobnej jakości? Budżet do około 20k ale nie chcę przepłacać jak nie muszę. Dzięki. Konfig jest ok , zastanów się nad jakimś AIO zamiast chłodzić procka powietrzem, ewentualnie coś wydajniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
th3calm Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 50 minut temu, KamikazePL77 napisał(a): A do czego ten komputer ma być używany i jakie masz wymagania jeżeli do gier, jaki monitor/tv planujesz podłączać. Od dawna nie miałem czasu na granie i chciałbym nadrobić zaległości w dobrej jakości 🙂 Monitor już kupiłem taki. 25 minut temu, masin napisał(a): A jakie to ma znaczenie do czego będzie używał w/w konfiguracji ... Ma pieniądze to kupuje Konfig jest ok , zastanów się nad jakimś AIO zamiast chłodzić procka powietrzem, ewentualnie coś wydajniejszego. Dziękuje, jeśli chodzi o chłodzenie, rozumiem że AIO oznacza chłodzenie wodne. Znasz coś godnego polecenia kompatybilne z w/w procesorem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 23 minutes ago, th3calm said: Od dawna nie miałem czasu na granie i chciałbym nadrobić zaległości w dobrej jakości 🙂 Monitor już kupiłem taki. Dziękuje, jeśli chodzi o chłodzenie, rozumiem że AIO oznacza chłodzenie wodne. Znasz coś godnego polecenia kompatybilne z w/w procesorem? Tu niech się już wypowiedzą posiadacze takiego CPU 🙂 Ja jadę na AMD i alphacool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 Witam przy takim budżecie i tylko jeden dysk SSD pod M.2 ? przydało by się jeden dysk pod system 500/512GB , można też 1TB i drugi 1-2TB pod gry. Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) Dysk SSD Kingston FURY Renegade 2 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G) zasilacze osiągają najlepsza sprawność w okolicach 50-60% obciążenia, wiec przy takim zestawie, 1200W jest całkiem dobrym podejściem. obudowa cena ... zestaw chłodzący to sobie znalazłeś fikuśny XD , jak to potem wyczyścić przedmuchać ? i7 i 13gen. jeśli już powietrzne to tylko coś z wyższej pułki, pytanie jak z kompatybilnością czy zestaw chłodzący nie będzie haczył o radiatory sekcji zasilania ? oczywiście wszyscy polecą Chłodzenie CPU Noctua NH-D15 chromax.black, ale czy nie będzie problemu z zamontowaniem ? ja bym polecił Chłodzenie CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100) płyta główna możliwe ze zmienił bym na : Płyta główna Asus ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI albo Płyta główna MSI MPG Z790 EDGE WIFI DDR4 pamięć ram 2x16 i 6000MHz Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 (KF560C36BBEK2-32) po wstępnych testach , dobrze wypada RTX od Gigabyte Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24GB GDDR6X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
th3calm Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 Dziękuję za sugestie, różnie bywa z dostępnością tych podzespołów ale udało mi się poskładać coś takiego Chciałem się również zapytać nie lepiej kupić rtx 4080? Przeczytałem parę recenzji i zastanawiam się czy 4090 nie będzie overkillem. Z drugiej strony 4080 jest oceniany jako źle wyceniona karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 11 godzin temu, th3calm napisał: Dziękuję za sugestie, różnie bywa z dostępnością tych podzespołów ale udało mi się poskładać coś takiego Chciałem się również zapytać nie lepiej kupić rtx 4080? Przeczytałem parę recenzji i zastanawiam się czy 4090 nie będzie overkillem. Z drugiej strony 4080 jest oceniany jako źle wyceniona karta. to już sam musisz sobie odpowiedzieć , jakiej karty o jakiej wydajności potrzebujesz. temperaturowo RTX 4080 na pewno będzie dobrze, a to czy jest właściwie wyceniona to rynek pokaże i sprzedaż, bo np. nowe CPU od AMD raczej nie sprzedają się jak ciepłe bułeczki i już są obniżki XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...