Skocz do zawartości
Farellion

Zestaw do grania w 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mój obecny komputer ma już ponad cztery lata i zdecydowanie przestaje mi wystarczać.

Aktualnie chciałbym spróbować grania w 4k, mój budżet to nawet 15-16 tysięcy ale zdecydowanie wolałbym zejść do okolic 12 tys. Dyski, system, peryferia itp. albo już mam albo liczę sobie osobno.

Myślę o czymś następującym:

- procesor: i5 13600kf,

- chłodzenie: SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan 140mm/120mm,

- płyta główna: z690, np. Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 lub ASUS PRIME Z690-P DDR4,

- ram: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Renegade,

- karta graficzna: RTX 4080

- zasilacz: SeaSonic Focus SSR-850FX 80 Plus Gold (ten zasilacz służy mi obecnie i chciałbym go wykorzystać w nowym zestawie)

- monitor: GIGABYTE M28U

Chciałbym żeby ten zestaw wystarczył mi na kolejne kilka lat, przy czym zakładam, że RTXa 4080 wymienię, być może już za rok, na kolejną wersję – myślę, że to właśnie karta graficzna będzie najbardziej ograniczać w graniu w 4k. Jednocześnie wydaje mi się, że taka wymiana jest sensowniejsza od kupowania teraz RTXa 4090, który jest zdecydowanie droższy a do tego też pewnie nie wystarczy na kilka lat plus musiałbym kupić też nowy, mocniejszy zasilacz .

Drugą kwestią nad którą się zastanawiałem to ddr5 vs ddr4. Pierwotnie skłaniałem się do ddr5 ale z tego co widzę w chwili obecnej w wyższych rozdzielczościach nie ma praktycznie różnicy między ddr4 3600MHz a ddr5 6000MHz+ natomiast różnica w cenie jak najbardziej jest zauważalna. Za rok, dwa na pewno ddr5 będzie lepsze, no ale wtedy, jeżeli dobrze rozumiem i tak musiałbym zmieniać płytę główną bo te obecne tych nowych i szybszych (no i miejmy nadzieję, tańszych) pamięci ddr5 (np. 7000MHz i wyżej) po prostu nie obsłużą.

Będę wdzięczny, jeżeli napiszecie co sądzicie o moim pomyśle, ewentualnie wskażecie jego słabe punkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

wybrany procesor to wersja bez igpu , ja zawsze staram się zwrócić na to uwagę, czy nie było by warto dopłacić do wersji CPU który posiada też zintegrowana kartę graficzna, czyli końcówka K lub bez dopisku,  np. i5 13600K 

z podanych płyt głównych - Gigabyte dobry kodek audio -Realtek ALC 1220-VB- obsługa M.2 slot x4, ale można trafić na sztukę z piszczącą sekcja zasilania.

Asus- producent nie raczył się podzielić informacja jaki zastosował kodek audio penie jakiś starszy ALC-897 ?, M.2 slot x3

w obu przypadkach płyt głównych, wykupił bym aktualizacja biosów do najnowszych dostępnych. 

32GB pewnie do 4k już się nada. 

RTX 4080 pomijam wycenę karty która obecnie jest nie adekwatna do osiągów , ale sam bym przygarnął w celu przetestowania XD

np.

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4080 Gaming OC 16GB GDDR6X (GV-N4080GAMING OC-16GD)  

SeaSonic Focus SSR-850FX 80 Plus Gold - gwarancja 10 lat , to pewnie jest jeszcze na gwarancji, tylko trzeba by zakupić dobry adapter do tej zje...banej linnii, 12+4 czyli 16 pin.  

jak sam zauważyłeś, jest już jakaś różnica w FPS na DDR4 a DDR5, oczywiście na korzyść DDR5 , ale czy warto dopłacać ? bo przy zakupie 32GB to już jest spora różnica, a chcąc zamontować np. DDR5 7000MHz + to pewnie będzie potrzebny nowy CPU + nowa płyta główna, na jakimś nowszym chipsecie i oczywiście "🤑🤑🤑" z tego nikt nie zrezygnuje aby zarabiać na wprowadzaniu nowych standardów XD        

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał:

z podanych płyt głównych - Gigabyte dobry kodek audio -Realtek ALC 1220-VB- obsługa M.2 slot x4, ale można trafić na sztukę z piszczącą sekcja zasilania. 

Mam tego Z690 GamingX DDR4 Rev 1.0. Nic nie piszczy (a PC ekstremalnie cichy). Czy można trafić na piszczącą? - pewnie każdego producenta, każdy model płyty można trafić na piszczący 🙃

17 godzin temu, Mr.T... napisał:

32GB pewnie do 4k już się nada.

Uruchamianie gier w 4K nie zauważyłem, by jakoś specjalnie zwiększało użycie RAM. Czy mimo to warto brać dzisiaj do takiego PC dla gracza 32GB RAM? - TAK, bo wszystko się rozrasta i tylko patrzyć jak niebawem 16GB RAM będzie mało. Już co prawda są jakieś gry, gdzie 16GB RAM kuleje (najnowszy MS Flight Simulator, jakieś Cities Skylines), ale ja akurat w nie nie praktycznie nie grałem, także nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Farellion napisał:

ASUS PRIME Z690-P DDR4,

W tej płycie ASUS są minimum dwie rzeczy, z powodu których jej zapewne nie kupiłem:

1) Płyta po prawej stronie będzie "wisieć" bo nie ma otworów montażowych. Oznacza to, że przy montażu/demontażu, laminat w praktyce będzie się wyginał (montaż RAM, czy wtyczki zasilania). Jest to oczywiście niewskazane.

2) Beznadziejne jednostronne zatrzaski na RAM, a dokładnie brak zatrzasku na dole - pamięci dużo łatwiej niedopiąć (takie moje praktyczne doświadczenia).

z takich może mniej istotnych:

3) Mała ilość portów USB z tyłu ( tylko 5 zwykłych? - może dobre w tanich płytach, a nie w płycie za ~1kPLN )

Natomiast z minusów GamingX:

Jeśli ktoś ma zestaw kolumn 5.1, do tego mikrofon na jack to ma problem, bo tam są tylko 2x jack (dla mnie to nie problem, bo i tak używam tylko optyka, ale wiem, że ludzie mają często analogowo podpinane sprzęty)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi