Skocz do zawartości
spamik12

Nowy komp do 6k - co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam podzespolow do nowego (niestety ze sklepu) komputera wraz z monitorem. Poniewaz zawsze potrzebowalem laptopow wiec w przypadku  budy zapytam was o zestawy.

Nie bawie sie w OC ale jezeli mozna dolozyc do takie cepa malym kosztem, to jak najbardziej ok.

Monitor 1920x1080 najlepiej 144Hz lub 240Hz i idelanie byloby z wyjsciem DP (poza HDMI). Im wiekszy tym lepszy. Niestety odpada mozliwosc podpiecia pieca pod telewizor

Co do kompa, moze byc cos na ddr4 mysle, ze 16GB starczy (ale komp musi obsluzyc minimum 64gb, to chyba w przypadku komputerow stacjonarnych wszystkie spelniaja... nie musze sie pchac w ddr5 no chyba ze roznica w cenie jest znikoma). Plyta z dobra sekcja zasilania (to chyba tez maja wszystkie - sterowane cyfrowo) byle slotow PCIEx4 nvram bylo minimum 3 (3 dyski - gdzie wstepnie na start zakupiony zostanie jeden 256GB). Jezeli da rade to jak najbardziej przyszlosciowa - fajnie by bylo jak by miala HDMI min 6 portow USB 3.0 (rev 2). Cep obojetnie czy intel czy AMD - chodz w sumie chetnie wziolbym cos na AMD.  Co do grafy, to tez moze byc cos z ATI. Zasilacz platinum/titanium ~ 1000W mysle, ze cos DC/DC single rail - nie musi byc markowy, moze byc podfirma znanej marki, byle konstrukcja zostala "markowa".

Do tego nalezy doliczyc obudowe - zwykla buda z np 2 wiatrakami, zasilaczem z dolu ew. jakims filtrem - byle by 2-3 porty usb bylo gdzies pod reka, oraz chlodzenie na cepa jezeli standardowe nie wystarczy.

Z gory dzieki za linki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

tak patrząc realnie to jeśli chodzi o zakładane wymagania z czego miał by się składać cały PC i zakładany budżet to chyba jesteś trochę oderwany od rzeczywistości, co obecnie i ile kosztuje.   

tez chciałem się zapytać czym jest podyktowany dobór zasilacza aż o mocy 1000W i to platinum/titanium ? , czy zadajesz sobie sprawę ile takie coś kosztuje ?

a do tego dysk 256GB ? to co, ino system i jedna gra ? 

aby spełnić wszystkie Twoje wymagania odnośnie płyty głównej to trzeba by głębiej do kieszeni zajrzeć, albo świnkę skarbonkę rozbić, bo nie wiem czy do 1500pln znajdzie się odpowiedniego.

zaproponowana płyta główna - Biostar B550M SILVER, oprócz gwarancji 24 miesiące, posiad gniazda M.2 ino dwa, a autor wątku "spamik12"  chciał by płyta główna posiadała trzy takie gniazda.  

karty graficzne od AMD , jak się uda to działa bez zarzutu, jaki nie to trzeba pokombinować, ach te sterowniki od AMD.

np. coś takiego : za 6000 PLN 

Procesor AMD Ryzen 5 5500, 3.6 GHz, 16 MB, BOX (100-100000457BOX)

Płyta główna Gigabyte X570S UD

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16)

Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G )

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 650W (BN342)

Karta graficzna Asus Rog Strix Radeon RX 6750 XT OC 12GB GDDR6 (ROG-STRIX-RX6750XT-O12G-GAMING)

Monitor LG UltraGear 24GN60R-B

można tez dołożyć 135pln i zakupić lepsze chłodzenie do procesora

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 (EY3A005) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KamikazePL77, @Mr.T... zasilacz taki moge miec w bardzo przystepnej cenie dlatego sie na taki decyduje, pozatym komp bedzie modernizowany a zasilacz pozostanie na lata.

"tak patrząc realnie to jeśli chodzi o zakładane wymagania z czego miał by się składać cały PC i zakładany budżet to chyba jesteś trochę oderwany od rzeczywistości, co obecnie i ile kosztuje. "

to ze ceny sa chore to widze. Widocznie producenci mysla ze nie tylko beda sciagac z klientow na swoje fabryki ale jeszcze dostana do nich dofinansowanie z "rzadowych pieniedzy" czy kolejny raz siegna do kieszeni klientow... zreszta ja osobiscie w zyciu nie kupowalbym po takich cenach, no ale to juz kwestia indywidualna.

A osiagnalem wszystko co chcailem z wyjatkiem 3x pcie 4x nvram na plycie. Odnosnie dysku okazalo sieze roznica cenowa jest tak znikoma, ze mozna lyknac 1GB zreszta modulow SLC/MLC juz i tak nie ma i producenci stosuja inne (glownie 3D).

czyli zamiast https://www.x-kom.pl/p/740669-chlodzenie-procesora-arctic-freezer-34-120mm.html polecal bys https://www.x-kom.pl/p/1077162-chlodzenie-procesora-endorfy-fera-5-120mm.html

a zestaw ktory podales to 7,5k a nie 6k . ten radzio konkretny bardzo mi sie podoba, gdyby byl tak jeszcze z 350zl tanszy, to bym pozydzil na pozostalych podzespolach aby go lyknac ale tak nie ma szans i raczej tam bedzie siedzial Gainward GeForce RTX 3070 Phantom+ 8GB GDDR6 lub cos tanszego - Zotac GeForce RTX 3060 Ti Gaming Twin Edge LHR 8GB GDDR6.

jeszcze kilka lat temu za taka kwote kupil bym prawie 5 kompow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, spamik12 napisał:

a zestaw ktory podales to 7,5k a nie 6k

w owocowym sklepie , nadal pokazuje, 6000pln. , a wraz z zestawem chłodzącym trochę ponad. 6093pln . 

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1031208

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Mr.T... napisał:

w owocowym sklepie , nadal pokazuje, 6000pln. , a wraz z zestawem chłodzącym trochę ponad. 6093pln .

Znowu robisz im reklamę, a ja nie polecam sklepu ze względu na fatalne składanie, dość wysokie ceny i problemy z obsługą gwarancyjną, przykłady mieliśmy niedawno na forum. Lepiej szukać w innych solidnych sklepach.

Kompa się samemu składa a nie daje partaczom.

Przykładowy zasilacz z 10 letnią gwarancją:https://www.amazon.pl/dp/B08MWCKD43/?coliid=IR7G1PRKHFB78&colid=1LJB2MCCMJ6ME&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it

Dysk:Klik

Co do cepa, nie lepiej dołożyć nieco ponad dwie stówki do i5 12400F z mobo zamiast tego ryzena? Ten ryzen w większości gier przegrywa nawet z 12100F.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_5500_test_recenzja_opinia-20768-12.html Gigabyte Gaming X B660 ok. 600zł(da się jeszcze taniej znaleźć) i procek 800zł a bywa poniżej tej kwoty, kwestia cierpliwości.

Poniżej 2300 da się kupić RTX 3060Ti(inno 3d / KFA) z trzema wentylami z niemieckiego Amazona jak ktoś nie lubi kart AMD.

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, B@nita napisał:

Znowu robisz im reklamę

nie wiem czy to dostrzegasz,(pewnie nie...) albo portale pomyliłeś  , ale portal "PurePC" na którym forum się znajdujemy , współpracuje z Morele.net. i np. linki z "polecanych zestawów" to niby gdzie są kierowane ?, no śmiało możesz odpowiedzieć.

ale jak swoim wdziękiem i aparycją oraz urokiem osobistym, przekonasz np. redaktora naczelnego aby z np. z "polecanych zestawów" linki były kierowane do wybranych sklepów przez ciebie, to ja się dostosuje, XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał:

nie wiem czy to dostrzegasz,(pewnie nie...) albo portale pomyliłeś  , ale portal "PurePC" na którym forum się znajdujemy , współpracuje z Morele.net. i np. linki z "polecanych zestawów" to niby gdzie są kierowane ?, no śmiało możesz odpowiedzieć.

ale jak swoim wdziękiem i aparycją oraz urokiem osobistym, przekonasz np. redaktora naczelnego aby z np. z "polecanych zestawów" linki były kierowane do wybranych sklepów przez ciebie, to ja się dostosuje, XD

To, że portal w jakiś stopniu(ograniczonym) współpracuje z morele nie oznacza, że ty możesz robić im tu reklamę. Szczerze mówiąc, dziecinne te twoje argumenty. My jako userzy polecamy to co jest najtańsze w zakupie i przede wszystkim sklepy dobrą renomą. Po to służy forum. A jak chcesz robić im reklamę to wykup czas antenowy w tv....😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo, ze kazde forum za swoich sprzedawcow i swoich moderatorow - nie wchodzmy w szczegoly.

Ryzena 5600 to trzeba brac. Ale rzeczywiscie w morele to wychodzi jakos kolo tych 6k. Musza przyciac na budzie - tak do 200zl cos poleccie. Jezeli chodzi o karty to niby wiekszosc poleca GFy...

W przypadku monitora, nie dostane niczego w okolicach 27" do tego zalozmy tysiaczka? 24 cale to byly 10 lat temu... i to jeszcze tansze... 🙂

Edytowane przez spamik12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, B@nita napisał:

To, że portal w jakiś stopniu(ograniczonym) współpracuje z morele nie oznacza, że ty możesz robić im tu reklamę. Szczerze mówiąc, dziecinne te twoje argumenty.

najlepiej załóż własny portal z własnym regulaminem

niby w jaki sposób miał byś mnie przymusić, abym podawał albo nie podawał linków do konkretnego sklepu  ? , tylko konkrety a nie pierdu pierdu ?

bo na razie to zachowujesz się niczym "szeryf na drodze"  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, spamik12 napisał:

Musza przyciac na budzie - tak do 200zl cos poleccie

to będzie obudowa bez wentylatorów, bez filtrów , taka obudowa to faktycznie do komputera z przed 10 lat nie do nowego.   

np. Obudowa Modecom Oberon Pro , ma wprawdzie wiatraki , ale jest bez filtrów i trzeba kombinować przy przeprowadzaniu kabla dla zasilania dodatkowego dla PSU.  

1 godzinę temu, spamik12 napisał:

W przypadku monitora, nie dostane niczego w okolicach 27" do tego zalozmy tysiaczka?

wybrane monitory 27 cali i 1080p to tylko do grania , bo do czytania tekstu to będzie już tzw. pikseloza czyli literki będą poszarpane, do tego jasność tylko 250 nitów. 

jak 1080p to właśnie 24 cale (23.8)

Monitor Dell S2422HG (210-AYTM)  -  VA 165Hz

Monitor Gigabyte Aorus G24F - IPS 165Hz

Monitor Dell G2422HS (210-BDPN) - IPS 165Hz

Monitor AOC 25G3ZM/BK 240 - VA 240Hz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Mr.T... napisał:

najlepiej załóż własny portal z własnym regulaminem

To chyba do Ciebie.

Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Chyba nie, skoro nie zrozumiałeś o czym wyżej wspomniałem. I jak widać, nie tylko ja zauważyłem, że masz z tym problem.Nikt nie zabrania linkować, ale zgodnie z zasadami forum a nie dlatego, że ktoś ci za to płaci.

14 godzin temu, spamik12 napisał:

W przypadku monitora, nie dostane niczego w okolicach 27" do tego zalozmy tysiaczka? 24 cale to byly 10 lat temu... i to jeszcze tansze... 🙂

24 cale to nadal najpopularniejszy segment monitorów. Kupując 27 cali 1440p będzie ci ciągle brakowało fps, jak nie teraz to za rok,dwa.

27 cali i FullHD to jak kolega wyżej pisał, może nie być komfortowy.

Weź jakiś na próbę, jak nie podpasuje to na zwrot, masz 14 dni.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T... majster a o tmy nie pomyslalem, ze z tekstem moze byc problem - sluszna uwaga! Monit ma byc do tysiaczka, a wiec wieksza rodzielczosc i 27cali raczej sie nei zmiesci - ale jezeli sie myle to mnie poprawcie.

@B@nita a jaki sa zasady forum dotyczace linkowania?

Kody rabatowe Panowie! Ja pierdziele na morele trzeba sie rejestrowac aby zapisac koszyk... Taki sklep i usability sprzed 10 lat... Outletu nei mzona segregowac, back nie dziala... rzeczywiscie moga byc problemy z tym sklepem.

https://www.morele.net/inventory/info/9b279af2/ (zasilacz 1200W titanium osobno) brakuje tylko jakiejs budy z 2 wiatrakami (przod, tyl) oraz przewiewna gora z filtrem od spodu na zasilacz).

OFFTOP:

Panowie, zerknijcie na np benchmark.pl - tam jak nie zgadzasz sie z ogolnie przyjeta linia dotyczaca sprzetu to zamykaja temat. Na purepc mialem kiedys konto ale tez wykasowalem bo moderacja i cenzura byly zbyt silne - mam nadzieje ze sie poprawilo ale ja juz nie bede tego sprawdzal ( a ju na pewno jak mloda nowa "dzeinnikarka" wykluca sie z userem z 20 letnim dosw. 🙂. Najgorszym portam z jakim sie spotkalem to pclab - tam jeszcze sie wyklocali, ze towje posty nie sa twoja wlasnoscia (!) i ich nie usuna na twoje zadanie... dopiero prawnik przyparl ich do muru 🙂 Szkoda bo mieli fajnych userow, no ale wikszosc akceptowala cenzure i skonczylo sie jak sie skonczylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, spamik12 napisał:

@B@nita a jaki sa zasady forum dotyczace linkowania?

Wspomniałem wyżej o co mi chodzi. Jako takich zasad nie ma, ale na forum pomagamy a nie uprawiamy szemrany marketing.

I o jakie kody pytasz? 20-30 zł na zamówieniu?😁 Szukaj według ceneo, śledź peppera a nie będziesz potrzebował żadnych kodów.

Tu dzisiaj taka karta była wrzucona na pepper: https://allegro.pl/oferta/sapphire-radeon-rx6700-xt-pulse-12gb-gddr6-13175153763?f=0&utm_source=tdb&utm_medium=afiliacja&utm_content=http%3A%2F%2Fpepper.pl+(PL)&tduid=f1250f912b57a8f2a13369a85fb3a037

Dopłata blisko 600zł do 6750xt Asusa nie ma najmniejszego sensu.Co prawda sklepu nie znam, więc radzę poczytać wątek na pepperku.

Ogólnie karty AMD często są przeceniane lub w promocjach.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, B@nita napisał:

Wspomniałem wyżej o co mi chodzi. Jako takich zasad nie ma, ale na forum pomagamy a nie uprawiamy szemrany marketing.

ok, a czy posiadasz jakieś dowody ?, czy tylko to są twoje domysły ?

nie jestem pracownikiem żadnego sklepu i nie mam żadnych profitów, gdybyś się zapytał, a nie atakował to bym odpowiedział/napisał.

ludzie często chcąc zbudować PC i zakładając temat, oraz rozpisując podzespoły nie podają pełnych nazw danej części tylko ogólnie, dla mnie jest to informacja ze taka osoba nie do końca wie co kupuje, przecież pod jedna nazwa mogą występować, dwa lub trzy modele danej części, czy to pamięci czy zasilacze, gdzie wystarczy dołożyć nie duża sumę PLN i zamiast zasilacza na 24/36 miesięcznej gwarancji można zakupić zasilacz na 7-10 czy nawet 12 letniej gwarancji,

nigdzie nie znajdziesz wpisu, ze ja podając nazwę produktu czy nawet linka, napisałem kupujta w "owocowym" sklepie bo to najlepsza opcja, podaje tylko pełna nazwę albo linka do konkretnego podzespołu aby nie było nie porozumień , bo każda wybrana cześć to ma być ta cześć a nie inna , a dlaczego akurat Morele ?,  bo mi jest najwygodniej, jak danego podzespołu nie ma tam to następny jest X-Com, jak masz jakiś osobisty problem z tymi sklepami to już twoja sprawa.

a tak po za tym to mógł byś nie wypowiadać się w imieniu innych użytkowników forum, bo oprócz ciebie, to nikt nie zawraca uwagi na to czy ktoś podaje linki do takiego, a nie tamtego sklepu, i dlatego uważam ze zachowujesz się niczym "szeryf na drodze"   

5 godzin temu, spamik12 napisał:

Panowie, zerknijcie na np benchmark.pl - tam jak nie zgadzasz sie z ogolnie przyjeta linia dotyczaca sprzetu to zamykaja temat.

dokładnie tam moderatorzy uprawiają politykę albo masz takie same zdanie jak my albo wypad,  oraz podają tylko linki do zestawów z sklepu "proline" , to na pewno robią to bezinteresownie XD  

i wystarczy prześledzić kilka tematów , ktoś zakłada watek na forum i np. podaje linki do innych sklepów, ze chciał by coś kupić i prosi o ocenę czy pomoc , to albo pozostaje bez odpowiedzi , albo jest traktowany po macoszemu.                           

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mr.T... napisał:

ok, a czy posiadasz jakieś dowody ?

Dowody na co?

Cytat

nie jestem pracownikiem żadnego sklepu i nie mam żadnych profitów, gdybyś się zapytał, a nie atakował to bym odpowiedział/napisał.

Ok, a czy posiadasz na to jakieś dowody?

Można grać  jak widzisz tą sama kartą.

Jeśli coś polecasz, wystarczy podać nazwę komponentu lub linka do sklepu z dobra reputacją ! i w dobrej cenie, a nie pakować ludzi na minę, kolejny raz o tym piszę a czego nie potrafisz zrozumieć(lub nie chcesz).

Dobra, nie ma sensu zaśmiecać wątku.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi