Skocz do zawartości
Kubson12

Okrojony zestaw, budżet ok. 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Kiedyś się znałem, teraz mniej i poszukuje jakiegoś ciekawego nowego zestawu 🤔 powiedzmy, że budżet ruchomy, dajmy na to 4000 polskich szekli.

Znaleźć musi się CPU, GPU, MOBO (Ausuowe najlepiej), RAM, obudowa. Dyski i zasilacz posiadam. Jeśli chodzi o karte to zastanawiam sie miedzy RX 6800, a może GTX 4070? Co do obudowy nie musi się świecić, bardziej mi zależy na jakimś bajerze typu zmiana prędkości obrotów wentylatorów na przodzie. Będę grał na rozdzielczości FHD, gry typu Bannerlord, Cities Skylines, ale też bym spróbował Flight Simulatora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

RTX 4070 średnio bez promocji, kosztuje 2800-3200pln, czyli pozostaje 1tys, na resztę , szału nie będzie XD 

można by zakupić Ryzena który jest znacząco tańszy, ale 

Procesor AMD Ryzen 5 5500, 3.6 GHz, 16 MB, BOX (100-100000457BOX)  ale posiada on tylko wsparcie dla PCIe. 3.0 

Procesor AMD Ryzen 5 5600, 3.5 GHz, 32 MB, BOX (100-100000927BOX)  a dopiero ten posiada wsparcie dla PCIe. 4.0 

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-A GAMING

Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RBK2/16)

Obudowa Endorfy Ventum 200 Air (EY2A002)

Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 6800 Gaming OC 16GB GDDR6 (11305-02-20G)

lub 

na Intelu ale troszkę drożej.

Procesor Intel Core i5-12400, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400)

Płyta główna Asus PRIME B660M-A WIFI D4 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:Budżet zwiększam do 5000 ;)

Siema

A myślisz że warto dorzucić do tego RTX'a? Powiedzmy że te 3/4 stówki się znajdą, jeśli serio będzie warto. ;) 

Co do reszty spoko, obudowa to w sumie już wybrana, raczej będzie to Endorfy 700 albo Fractal Design North i niekoniecznie liczę ją już bardzo w budżecie. Wolę dołoży do karty albo czegoś innego

Teraz to myślę i to co podałeś fajnie wygląda, ale może byś dodał do tego RTX'A, odrzucił w budżecie obudowę i dodał jakieś fajne chłodzenie? :) Byłbym Ci bardzo wdzięczny... 

CPU, MoBo, RAM super, ładnie to wygląda :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Kubson12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał:

na Intelu ale troszkę drożej.

Procesor Intel Core i5-12400, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400)

Będzie taniej jak nie dopłaci do 12400 z iGPU który mu polecasz a który jest mało popularny. 12400F kupi już za 655zł i to będzie chyba najlepsza opcja.

Do tego cepa w zupełności wystarczy Fera 5 od szajslentium pc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Kubson12 napisał:

A myślisz że warto dorzucić do tego RTX'a? Powiedzmy że te 3/4 stówki się znajdą, jeśli serio będzie warto. 😉

wedle testów RTX jest minimalnie wydajniejszy od RX ale to czy warto dopłacić to już musisz sam sobie odpowiedzieć,

to samo jeśli chodzi o CPU AMD vs Intel czyli i5 12400 lub i5 12400f bez igpu (a czasem igpu się przydaje) vs Ryzen 5 5600/5600X to będą w grach bardzo podobne wydajnościowo zestawy.  

Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X (DUAL-RTX4070-O12G) i gwarancja 36 miesięcy

lub

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Gaming OC 12GB GDDR6X (GV-N4070GAMING OC-12GD) i gwarancja 48

3 godziny temu, Kubson12 napisał:

Teraz to myślę i to co podałeś fajnie wygląda, ale może byś dodał do tego RTX'A, odrzucił w budżecie obudowę i dodał jakieś fajne chłodzenie? 🙂Byłbym Ci bardzo wdzięczny... 

CPU, MoBo, RAM super, ładnie to wygląda 🙂

to ma spoko działać nie tylko wyglądać XD

ze względu na zastosowane wysokie radiatory na sekcji zasilania w płytach Asusa , zestaw chłodzący np.

Chłodzenie CPU be quiet! Shadow Rock 3 120mm (BK004)

a przy zwiększonym budżecie można było by pomyśleć właśnie nad :

Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX)        

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, w takim razie może dołożyć do Ryzena 7 5800X? Znalazłem wentylatora SPC Fortisa 5 140 mm, tylko czytałem że ogarnąć ten procesor powietrzem może być ciężko :/

Myślałem o wentylatorze podświetlanym żeby spoko to wygladało, działać to wiem że będzie ;) 

Złożyłem sobie coś takiego samemu:

-Ryzen 7 5800X

-Asus TUF Gaming B550-Plus

-Kingstone Fury Renegade RGB 32 GB

-Asus TUF Gaming RTX 4070 

-SPC Fortis 5 140mm lub Dark Rock 4

Albo zmienic procesor na Ryzena 5 5600X jak proponujesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto dokładać kolejne PLN do Ryzena 7 5800X vs Ryzen 5 5600X ?, to bardziej warto było by się zainteresować Ryzen 7 5700X cena/wydajność/niższe temperatury. 

oba trzy CPU w grach zapewnia podobna wydajność. 

co do płyty głównej to różnica zakupu około 50pln ale:

Asus TUF Gaming B550-Plus,  sekcja zasilania 8+2 fazy

Asus ROG STRIX B550-A GAMING,  sekcja zasilana 12 +2 fazy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, ja potrzebuje komponenty konkretne :) AMD wybrałem bo chyba najlepszy jest stosunek ceny do jakości ale nie wiem czy Ryzen 5 czy 7. Karta nie wiem, więc pytam Was co by tu kupić. Płyta okej, ale chciałbym utrzymać ciemną tonajcę więc myślę nad ROG STRIX B550-F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do grania w 1080p gdzie narzut na CPU jest większy niż przy 1440p, to Ryzen 7 będzie lepszym rozwiązaniem. 

uwzględniając Bottleneck, to RX 6800 będzie wydajnościowo dobrze wpół grał z Ryzenem, bo w połączeniu z RTX będzie on już występował. 

ale nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu tez poszperać za testami czy to na YT czy portalach.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po poszukiwaniach skłaniam się ku tym dwóm zestawom:

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1092521

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1092608

Do tego pewnie dorzucę jakiś zasilacz bo mój Pure Power 11 500W ma za mało wtyczek pod kartę :/ jakbyście jakiś polecili bym był wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak widzę ze z pierwotnego planu (4tys. i płyta główna Asusa ) , trochę się rozjechało XD

to są całkiem inne zestawy , pierwszy w miarę nowa platforma ( w problemy wieku dziecięcego) np. dosyć długi czas włączania bootowania , ale patrząc w przyszłość, daje możliwość modernizacji, o ile platforma AM5 będzie tak długo wspierana jak AM4.   

czy to chłodzenie "Endorfy Fera 5" faktycznie ogarnie tego "AMD Ryzen 5 7600X" ...

czy ASRock to dobry producent kart graficznych ? , do wybranej karty RX 6800XT zalecany zasilacz to 800-850W 

a co do zasilacza jeśli faktycznie zdecydujesz się na RX 

Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0)

chyba ze jednak będziesz myślał nad RTX to wtedy warto już pomyśleć nad zasilaczem ATX 3.0  

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W (BN344)

Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę się rozjechał, ale chce żeby to jak najdłużej mi służyło i miało moc.

W sumie dyskusje teraz toczy się o to czy warto dołożyć do tego AM5 czy raczej zostać przy AM4 i najwyżej dołożyć jakieś bajery rowery

Jeśli chodzi o zasilacz no to zdecydowanie lecę w RX, co do mocy z doświadczenia wiem, że to co pisze producent to trzeba brać mocną poprawkę i myślę że 750W wystarczy ;) 

Może za tego MSI jakiś BeQuite?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, że nie zamawiasz w morele? Kiepska obsługa w razie problemów, dostawa tez loteryjna i potrafią wcisnąć używki jako nowe, jest nawet świeży temat na labie.

Omijać. Tu masz tez taniej obudowę i bajeczną obsługę gwarancyjną: https://www.amazon.de/dp/B09V8HNWW9?ref_=cm_sw_r_apan_dp_22B4M2B1AXCPNPJXY9AK&th=1

To chyba ta sama buda? Z wysyłka wyjdzie poniżej 530zł.

Cytat

do wybranej karty RX 6800XT zalecany zasilacz to 800-850W 

To dotyczy zasilaczy no name, przyzwoity gold 650W spokojnie wystarczy, jak zwykle odlatujesz z tymi zasilaczami.

Grafika Asrock...tu kolega chyba ma rację. Na amazonie jest taniej wersja merc, ale nie wysyła Amazon.

Cytat

Jeśli chodzi o zasilacz no to zdecydowanie lecę w RX, co do mocy z doświadczenia wiem, że to co pisze producent to trzeba brać mocną poprawkę i myślę że 750W wystarczy 😉

Tutaj masz test tej karty i pobór mocy:https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-6800-xt-vs-geforce-rtx-3080?page=0,27

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamawiać będę skąd będzie taniej, ale chodzi przede wszystkim aby była faktura, więc na to będę zwracać najbardziej uwagę.

Na morele sobie na razie składam żeby mieć to w jednym miejscu. 

Co do zasilacza też mi się tak wydaje, dobre 650W będzie wystarczające ;) 

To mówicie żeby nie dziadować i dołożyć do lepszej karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kubson12 napisał:

tutaj trzeba by sobie już przeliczyć co się będzie bardziej opłacać, czy poszukać i dołożyć np. do 

Sapphire Radeon RX 6800 XT Nitro+ SE 16GB GDDR6

czy jednak w takiej cenie już myśleć na innym produktem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Kubson12 napisał:

Jak ci się aż tak nie spieszy, to warto śledzić peppera gdzie co jakiś czas wpada ta karta w dobrej cenie i lepszym wydaniu. Ja bym poczekał, ceny cały czas spadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi