anduinwrynn Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Witam od jakiegoś czasu (2 miesiące) zaczynają sie problemy z komputerem wyskakują błędy w przeglądarce (kurza twarz) gry sie wyłączają podczas ładowania mapy (czasami nie chcą sie urchomic po czym automatycznie werifikują pliki gry) blue screen z napisem memory manegment niektóre aplikacje nie chcą sie zainstalowac komputer restartuje się w losowych momentach odpaliłem test diagnostyka pamieci windowsa oraz memtest, w obu przypadkach test wyszedł negatywnie prawdopodobnie jest to wina ramu, ale dlaczego skoro komputer kupiłem 1.4 roku temu? mam teraz kupić nowy ram? poniżej wysyłam moją specyfikacje komputera oraz wyniki testów co zrobic aby przyszły ram wytrzymywał dłużej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Na jednej kości też jest problem? Elektronika ma to do siebie że czasem pada, dlatego też masz gwarancję dożywotnią na pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Bios ustawiony fabrycznie, czy coś poprawiałeś ? Na początek reset biosu zworką c-mos, następnie wyjęcie RAM i przełożenie do następnych slotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anduinwrynn Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 po wykonaniu pojedynczych testów ram wychodzi że pamięć ram przy chłodzeniu jest zepsuta a ta druga ok teraz korzystam z 8 gb ram i wszystko działa ( jak na razie) dokupic drugi ram taki sam a tamten odesłać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Witam czyli każda kość testowałeś osobo, a na w którym gnieździe ? czy próbowałeś obniżyć szybkość pamięci do , szybkości równej z szybkością kontrolera pamięci ram który znajduje się w procesorze czyli 3200MHz. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 9 minut temu, anduinwrynn napisał(a): a ta druga ok zamieniałeś miejscami też? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 6 godzin temu, anduinwrynn napisał: co zrobic aby przyszły ram wytrzymywał dłużej? Można go nie podkręcać (razem z kontrolerem w CPU swoją drogą - dla tego CPU to max 3200MT/s przy DDR4) i nie pałować napięciami poza normą (1,2V dla DDR4 i 1,1V dla DDR5). Z drugiej strony wielu katuje swój RAM parametrami poza normą (np. 1,35V dla DDR4) i im te pamięci wytrzymują ... no dłużej niż 1 i 1/3roku 😉 6 godzin temu, Bonusso3 napisał: Elektronika ma to do siebie że czasem pada, Można to tak skonkludować 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anduinwrynn Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @karro tak testowałem działający moduł w obu slotach (oba testy pozytywne) oraz zły moduł w obu slotach (oba testy negatywne) @Mr.T... tak testowałem osobno działający moduł w obu slotach (oba testy pozytywne) oraz zły moduł w obu slotach (oba testy negatywne) dokupic taki sam ram? patriot viper steel 3600 cl17 8gb nie moge znalez cl17 jest tylko cl18 w pojedyczych 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 Przecież te moduły mają dożywotnią gwarancję, dlaczego nie wyślesz na RMA? Patriot akurat bardzo sprawnie to załatwia (albo załatwiał swego czasu) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...