vlad_8011 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) W dniu 4.05.2024 o 07:54, mieciop napisał(a): Termopady to chyba jedyny plus bo cena nie zachęca , tylko czemu tak późno? Cena typowo premierowa, a późno.... czy tylko mnie się wydaje, że to było robione z myślą o RDNA 4, które okazuje się nie mieć nic w wysokiej półce? Może właśnie dali chłodzenie z RDNA4 (jakiegoś 8900XT). No i wentylatory "lewitujące". To jest sztos. Edytowane 7 Maja przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja 45 minut temu, vlad_8011 napisał(a): czy tylko mnie się wydaje, że to było robione z myślą o RDNA 4, które okazuje się nie mieć nic w wysokiej półce? Może właśnie dali chłodzenie z RDNA4 (jakiegoś 8900XT). No i wentylatory "lewitujące". To jest sztos. za duzo towaru bierzesz albo rtx ci zaszkodził 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja (edytowane) Wczoraj zainstalowałem termopad PTM 7950 na swojej karcie Edytowane 16 Maja przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja W dniu 16.05.2024 o 19:58, mieciop napisał(a): Wczoraj zainstalowałem termopad PTM 7950 na swojej karcie I jakie efekty po testach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja (edytowane) 3 godziny temu, Han44 napisał: I jakie efekty po testach? W Cyberpunku spadla mi temperatura z 103StC ( dlatego zdecydowalem się zmienić pad z powodu tej temperatury, nagle zrobilo się tyle - pasta przestała działać) do 85 -88 StC przy czym temperatura w pokoju jest ok 27 Stc . Na razie wygrzewam ten pad choc nie do konca dobrze jest włożony, na razie to wstepne wyniki. Mam drugi pad i moze nie popelnie błedów tak jak przy pierwszym padzie. Na razie mam tyle delta sie wyraźnie zmniejszyła. Edytowane 18 Maja przez mieciop 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja FPS ograniczyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja (edytowane) 17 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał: FPS ograniczyłeś? Tak, tylko jak napisałem wcześniej problem był z pastą. Po zmianie pada spadło dla cyberpunk 2077. Na razie wygrzewanie jest zgodnie z instrukcją przez 3 dni co najmniej 3 godziny dziennie. Mysle że i tak jest lepiej niż było na poczatku z pastą. Jak ściągalem radiator to widzialem że niektore pady luzem goniły. poniżej na moich ustawieniach. Przed wymiana termopada, na default ustaweieniach, mialem gubienie klatek, spadalo do dwóch z 90 na przykład, zacinało, teraz znikło nie ma tego efektu, jest ok. Ogólner teraz ustawiłem GPU 2850Mhz, mem 2650Mhz gpu core 1080mv i temparetury ok 85-88 w graniu ( Cyberpunk) Edytowane 19 Maja przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja No lepiej , a pod vram też pady zmieniłeś? z padem na chip trzeba delikatnie no i dociąć też trzeba dobrze, czytałem że pad ma być minimalnie większy od chipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Maja Zgłoś Opublikowano 18 Maja (edytowane) Nie, tylko skorygowałem tam gdzie były ubytki, te które latały ,mam takiej grubości, jak coś to jeszcze wymienię, testowałem teraz pamięć i poszła z 2487 na 2650. Z padem dałem większy niż był nie przycinalem bo trochę przy ściąganiu folii mi odeszło po krawędziach i jest trochę większy niż chip. Ściąganie tej folii to za pierwszym razem był koszmar. Termopad zakladasz na Radiator, musisz go dobrze przycisnąc do radiatora i rozprowadzac by wszędzie dobrze do niego przylegał - to jest najważniejsze a potem sciagasz folie od strony GPU, jak to źle zrobisz to odrywasz kawałki. Polecam z własnego doświadczenia pierwsze przeczytać instrukcje 🙂 . Pod spodem link do gościa ktory na rededicie wymieniał termopady wszędzie, troche przesadzil ale warto zobaczyć bo mialem podobny, w zasadzie prawie identyczny układ. https://www.reddit.com/r/Amd/comments/17n3p0g/7900_xtx_liquid_devil_applying_thermal_pads_and/ I z gry screen z cyberpunka2007 103 a 89 daje różnice i to jeszcze przy 2800MHz -2850MHz Edytowane 19 Maja przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 12 godzin temu, mieciop napisał(a): Pod spodem link do gościa ktory na rededicie wymieniał termopady wszędzie, troche przesadzil ale warto zobaczyć bo mialem podobny, w zasadzie prawie identyczny układ. Ja oglądałem ten filmik i naprawdę jest dużo przydatnych informacji, link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Han44 napisał: Ja oglądałem ten filmik i naprawdę jest dużo przydatnych informacji, link też go ogladałem, jest niezły choć mówi o rzeczach ktore powinny być oczywiste. Widać że facet nie czytał instrukcji która jest dołączana do pada Honywell 😛 która ja mam. Edytowane 19 Maja przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 6 godzin temu, mieciop napisał(a): Widać że facet nie czytał instrukcji która jest dołączana do pada Honywell Tak ale ogólnie poruszył wiele tematów dotyczących obniżenia temp. w kartach 7900 i nie tylko, które jak sadzę przydadzą się każdemu tu na forum jak i w tym temacie, co do pada to już kilka patentów widziałem i czytałem , różne firmy i ich metody nakładania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) 9 minut temu, Han44 napisał: Tak ale ogólnie poruszył wiele tematów dotyczących obniżenia temp. w kartach 7900 i nie tylko, które jak sadzę przydadzą się każdemu tu na forum jak i w tym temacie, co do pada to już kilka patentów widziałem i czytałem , różne firmy i ich metody nakładania. Wiesz ja dla samego bezpieczeństwa rdzenia GPU uważalbym z dociskiem na GPU karty graficznej. filimik jest przydatny jak najbardziej . BTW : kupilem taśmę riser - tasme z pciexpress x16 4.0 i testowałem karte w pionie, podobnie jak ty masz, przy otwartej obudowie . Edytowane 19 Maja przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 4 minuty temu, mieciop napisał(a): BTW : kupilem taśmę riser - tasme z pciexpress x16 4.0 i testowałem karte w pionie, podobnie jak ty masz, przy otwartej obudowie . I jest jakaś różnica w temperaturach ?(ja sprawdzam zawsze przy zamkniętej budzie), chociaż temperatura może nie ruszyć ,ale za to wentylatory mogą chodzić wolniej jeśli jest dobra cyrkulacja , ja mam z przodu 2x140 na aio 3x120 i z tyłu też 140.Ale liczę się z tym że z czasem mogę mieć wyższe temperatury na HS i dlatego ciekawi mnie ten temat zwłaszcza ze to moje pierwsze Amd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 9 godzin temu, Han44 napisał(a): Ja oglądałem ten filmik i naprawdę jest dużo przydatnych informacji, link ale ja popsuł.Dobrze bo asrock bo u msi,gigabyt,asus pewnie by rma nie przeszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja (edytowane) W dniu 19.05.2024 o 20:33, Han44 napisał: I jest jakaś różnica w temperaturach ?(ja sprawdzam zawsze przy zamkniętej budzie), chociaż temperatura może nie ruszyć ,ale za to wentylatory mogą chodzić wolniej jeśli jest dobra cyrkulacja , ja mam z przodu 2x140 na aio 3x120 i z tyłu też 140.Ale liczę się z tym że z czasem mogę mieć wyższe temperatury na HS i dlatego ciekawi mnie ten temat zwłaszcza ze to moje pierwsze Amd Jest różnica, Przy zamknietej budzie ogrzewa sie bok obudowy , przy otwartej nie,. Druga rzecz Karta Graficzna jest odsunieta od procesora i to jest na korzyść - do do temperatur , teraz nie pamietam. Ale była róznica na korzyść pionowo ustawionej karty oddalonej od procesora. Mam dwa takie testy co znacząco obciążają karte . Na ten moment zniknęło gubienie klatek , pamięc podnioslem do 2650MHz , gpu na codzień 2800 -2850MZ przy 1080mv i to stabilnie. Ponizej tylko pamięc podkrecona a gpu ze sterowanika defaultowo niby poboru 511W a temperatura tylko 92 st C. Edytowane 21 Maja przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Jak już pisałem w innych miejscach, należy patrzyć na dokładniejsze/czytelniejsze wykresy, a nie na "MAX" raportowany przez GPU-Z. Liczy się w takich testach maksymalny, jednak uśredniony pobór energii, a nie szpilka na ułamek sekundy z testu trwającego np. godzinę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Do tego jest log gpuz a nie screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja (edytowane) NIE! ... żaden "LOG" nie będzie tak czytelny jak porządny wykres. "LOG" to właśnie się może nadawać najwyżej do sporządzania wykresów, tudzież kalkulacji statystycznych, wyznaczania też min i max, jak też średniej arytmetycznej. Edytowane 21 Maja przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Na forach własnie log,na forach maja 50 stopni 800 rpm i dziwne screnny xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja (edytowane) ogólnie to teraz jest ok tempy w granicach 88-90 STC. przy wielogodzinnym graniu i nie ma klatkowania, nie przycina, Zobaczymy za jakiś czas. Pod spodem ciekawostka ile może isc.. Edytowane 31 Maja przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matix071 Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Mam taki problem, że moja karta mimo tego że napięcie w Adrenalin Software mam ustawione na 1030 to cały czas, nawet pod dużym obciążeniem zostaje w okolicach 800. Sterowniki najnowsze, zasilacz 850 W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Pochwal sie pc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matix071 Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Godzinę temu, karro napisał(a): Pochwal sie pc. Ogólnie to kupiłem niedawno tą kartę. A reszta jeszcze do wymiany ale na razie siedzi na płycie Aourus B450 Elite, procesor Ryzen 7 2700, RAM Corsair Venegance 3200 MHz. Model zasilacza to jeszcze bym musiał sprawdzić ale ma 850 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca No to pollki nie zmienisz reszty to bedzie 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matix071 Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2 godziny temu, karro napisał(a): No to pollki nie zmienisz reszty to bedzie 800 A no dobra, dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 19 godzin temu, karro napisał: No to pollki nie zmienisz reszty to bedzie 800 Jak to względnie dobry zasilacz to nawet jak zmieni to i tak wystarczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca wystrczy to i 700 tylko o zasilacz nie chodziło a gpu load i napiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michlor Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca (edytowane) Witam, niedawno dostałem w prezencie kartę 7900XTX Red Devil i mam parę pytań. 1.Producent zaleca moc zasilacza 900W jednak mój ma 850W(Corsair TX850M) i nie wiem czy mam się martwić o te 50W? 2.Czy warto aktualizować sterowniki chipsetu na win10 czy lepiej zrobić format i zainstalować win11 iż win10 za niedługo traci wsparcie? 3.Jak podłączyć ledy z karty by synchronizowały się z moim AIO(deepcool ls720)? Edytowane 9 Lipca przez Michlor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca Win 11 to nowsza wersja, wiec lepiej mieć ją zainstalowaną i z głowy. Zasilacz dobiera się do całego zestawu, a nie samego GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...