Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak lubisz robic 100 rzeczy na raz majac odpalone z tylu jakies gry to wez 7950 lepiej sie spisze, ja nie wiem wole np wziac 16 rdzeni i miec ta swiadomosc ze tak ma chodzic konsumencki komp niz dzielic sie na 2

Powiem ze nie narzekam i na 6 rdzeniach ale co ja tam robie - gram w jakas prehistoryczna gierke mam odpalone 3 okna, muzyke i przegladarke i jakos to 7600 ogarnia ale jakbym mu zarzucil jakis konkretny tytul z nowszych gier i jeszcze np OBSa to by tak nie ogarnial - pewnie byloby dlawionko

Jeden gosciu idac ta logiką wziął se threadrippera ale to juz gierki slabiej chodza, wiec nie polecam 🙂

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca nie wybiera się pod płytę tylko pod konkretne zastosowanie.

Za rogiem nowe CPU I zaraz okaże się że zakup 7950X 3D mija się z celem tym bardziej do gier.

GPU jakie będzie i reszta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier wystarczy 7800, do pracy przyda się CPU z większą ilością rdzeni/wątków. I to sam musisz decyzję podjąć.

Obydwa procki mają 3D cache więc w grach są szybkie, ale 7950 będzie się bardziej grzał i brał więcej papu z gniazdka, a i schłodzenie go będzie pewnie trudniejsze w określonych scenariuszach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiadomo co tam AMD ustawi. Możliwe, że bardzo znerfi 9800X3D taktowaniem i znowu zablokowany mnożnik. Wyższe zegary da na 9950X3d tak żeby wygladał na szybszego. To co może byc dobre to 9500F i 9950X. X3d z serii 9000 nie jest w produkcji jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok odpiszę tutaj, bo może komuś się przyda.

Po dłuższych bojach znalazłem winowajcę takiego zachowania.
Przełączając w biosie opcje aby widzieć całą inicjalizację i POST Messages zauważyłem że pierwsze co się pojawia po włączeniu komputera jeszcze przed ekranem biosu to napis: Entering the boot menu...., potem ekran biosu i zaraz potem boot menu i tak za każdym razem tak jak pisałem wyżej.
Skoro info o wchodzeniu do boot menu się pojawiało, to trochę tak jakbym wcisnął F8 zaraz po włączniu komputera, jednak F8 nie było wciskane.

Dla pewności podpiąłem inną klawiaturę na usb i ... już komputer uruchamia się bez wymuszonego boot menu.

Czyli winna klawiatura, zjawisko jest o tyle ciekawe że przy podłączeniu do innego komputera nie ma takiego efektu, jak również po uruchomieniu systemu klawiatura zachowuje się zupełnie normalnie, nie ma żadnego śladu po tym, że klawisz F8 miałby być ciągle wciśnięty albo pracować nieprawidłwo. Nie mniej tak właśnie z tą konkretną płytą główną klawiatura A4Tech KV-300H powoduje efekt jakby klawisz F8 się wciskał w momencie inicjalizacji biosu. Klawiatura ma wbudowany hub usb, być może to powoduje jakiś konflikt. Trochę szkoda bo bardzo lubię tą klawiaturę z niskoprofilowymi klawiszami, ale widać że pora wymienić ją na coś innego.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odświeżę trochę wątek bo przymierzam się pod platformę AM5 i teraz nie wiem czy kupić Asus ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI albo Asus PRIME X670-P WIFI. Co do procka to zmyślę na 7800X3D lub ewentualnie poczekanie na serie 9xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.01.2024 o 01:12, Gerg7 napisał:

73335ea5b00429ccmed.jpg+

a6646feae199fb32med.jpg

Mialem mu to wlasnie napisać. AM startuje w 5s. Od wlaczenia power ON, po 15-20s juz jest windows z cool boota

W dniu 1.08.2023 o 12:12, tyranxp napisał:

Temat stary, więc jak ktoś to może zamknąć temat. Ostatecznie wziąłem Gigabyte X670E Aorus Master.

Ale zanim zamknięcie temat, mam do was jedno pytanie jak często i czy w ogóle często będzie pojawiał się post code 15? Jak na razie w piątek złożyłem kompa z 7800X3D oraz pamięci G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR) pierwszy raz odpaliłem profil EXPO i myślałem że coś jest nie tak. Na szczęście to trochę czasu trwało i zapewne coś płyta sprawdzała. Trwało to jakieś parę lub kilka minut potem komp ruszył normalnie. Ale potem dzisiaj (1.08.2023) rano jak odpaliłem znów było to samo post code 15 (tylko!) i też trzeba było trochę odczekać. Oczywiście komp działa bez zarzutu i na nią pograłem dość długo i zero błędów czy zwiechów.

Czy to tak ma być? Jak często będzie to robił? Czy jest jakaś funkcja w biosie która za nie odpowiada? Mam najnowszy bios wgrany zaraz po składaniu w piątek F13a (AMD AGESA 1.0.0.7 b).

Ma external generator czyli TOP, pytanie jaka to jest rev, bo we wczesnych rewizjach wszystkich płyt gigabyte bodajże do 1.3 latało napiecie na SoC. Chodz w najnowszym biosie jest dużo lepiej. W najnowszym biosie przeszło 2h ycrushera samo FFT VT3 FFTV4 wszystko na ram, przy 7800Mhz dłużej to nie wiem pewnie tez ok bo temp nie wzrastała. Ale widać, że nowy bios jest sporo lepszy. Więc najlepiej updatuj odrazu. (Update AMD AGESA 1.2.0.0a Patch A) to najnowsza wersja AGESY . 1.0.0.7 b to stara, ale widac płyta z nowszej rewizji wiec raczej bedzie dobra, wiec 8000+ na pmieciach bez problemu

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jaka płytę najbardziej polecacie z tych 3 do Ryzen 7 7800X3D i Lexar Ares 6000MHZ CL30. Najpierw najbardziej interesowała mnie ta płytka od MSI, ale jak się różne rzeczy naczytało to się teraz zastanawiam nad kilkoma.

Chce mieć płytę która będzie dobra i stabilna, wiem ze są różne problemy z bootowaniem itd itp które da rade rozwiązać memory context restore, ale rożnie to działa. Na Wi-Fi i Bluetooth mi zupełnie nie zależy. 

Miedzy tymi 2 ASRockami bardziej podoba mi się Pro RS bo wydaje się bardziej solidna, ale zostawię opinie większym ekspertom.

Podobno ASRock ma jedne z lepszych płyt pod AM5. MSI za to ma niby bardzo dobry bios, ale z AM5 są jakieś problemy, ale jak to w końcu jest to nie wiem.

wygląd BIOSu to kwestia małostkowa bo nie wchodzi się tam codziennie, także która płyta będzie lepsza ogólnie?

Edytowane przez Berkel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jeśli chodzi o komputery to może nie jestem aż tak zielony ale nie jestem też geniuszem. Na płycie głównej Gigabyte B650 Gaming X AX mam procesor AMD Ryzen 7 7700 i w przyszłym tygodniu mam w planach zakupić Aio Arctic Freezer III 360mm i moje pytanie brzmi do którego gniazda podłączyć całe aio mając connector all-in-one?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAT? :E 

Nakładasz pastę na procesor, przykręcasz AIO do otworów montażowych wokół CPU, podpinasz zasilanie przez kabel SATA i ewentualnie wpinasz sobie zasilanie ARGB, podpinasz 4pin złączkę od wentylatorów pod CPU_FAN a tą od pompy pod CPU_PUMP. Jeżeli po uruchomieniu w uefi temperatury kręcą się wokół 30-40C, wentylatory chodzą, pompa chodzi, światełka świecą to wszystko zrobiłeś dobrze 😛 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Qrdello napisał(a):

WAT? :E 

Nakładasz pastę na procesor, przykręcasz AIO do otworów montażowych wokół CPU, podpinasz zasilanie przez kabel SATA i ewentualnie wpinasz sobie zasilanie ARGB, podpinasz 4pin złączkę od wentylatorów pod CPU_FAN a tą od pompy pod CPU_PUMP. Jeżeli po uruchomieniu w uefi temperatury kręcą się wokół 30-40C, wentylatory chodzą, pompa chodzi, światełka świecą to wszystko zrobiłeś dobrze 😛 

Bardziej chodzi mi o to, że jak masz dwa kable w zestawie. Jeden od pompy i wszystkich pozostałych wentylatorów a drugi który kontroluje wszystko naraz to gdzie podłączyć ten który kontroluje wszystko naraz. Bo czytałem na reddicie, że jeden mówi, że lepiej podłączyć pod CPU_FAN, drugi pod SYS_FUN3_PUMP a kolejny jeszcze co innego. To co napisałeś to wiem jak to zrobić ale chodzi mi o to, że w zestawie jest kabel który można podłączyć do płyty i on kontroluje wszystko a nie wszystkie wentylatory indywidualnie. image.png.8cec1359cbb2720836d198e1692abb93.png

Edytowane przez Michal8343

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

all in one podpinasz jeżeli nie masz dedykowanych gniazd na płycie głównej do pompy czy chłodzenia vrm. Wtedy pompa pracuje cały czas na maks obrotach a pozostałe wentylatory mają ujednolicone rpm sterowane z CPU_FAN.

Twoja płyta ma komplet tych gniazd więc tak je podpinaj:

image.png.e9c740dded97bd2e4886566e377b1986.png

CPU OPT to pompa, CPU FAN to radiator fan cable a SYSFAN to vrm. Wtedy odczyt temperatur dla tych sekcji płyty będzie kluczowy przy regulacji pracy AIO.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

all in one podpinasz jeżeli nie masz dedykowanych gniazd na płycie głównej do pompy czy chłodzenia vrm. Wtedy pompa pracuje cały czas na maks obrotach a pozostałe wentylatory mają ujednolicone rpm sterowane z CPU_FAN.

Twoja płyta ma komplet tych gniazd więc tak je podpinaj:

image.png.e9c740dded97bd2e4886566e377b1986.png

CPU OPT to pompa, CPU FAN to radiator fan cable a SYSFAN to vrm. Wtedy odczyt temperatur dla tych sekcji płyty będzie kluczowy przy regulacji pracy AIO.

Dzięki za odpowiedź. 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A klocki lego potrafisz zbudować z instrukcją? Jeżeli tak, to instalacja AIO to prawie to samo tylko z prądem 😄 masz instrukcję, obrazki, pokazane co gdzie wpiąć. Trzeba mieć tylko pojęcie co gdzie na płycie się znajduje. 

Jedyna kluczowa informacja w kontekście AIO jest taka, że krańcówki, które wchodzą bezpośrednio w chłodnicę powinny być wyżej niż sama blokopompka, lub przynajmniej na jej poziomie bo obieg płynu w układzie będzie zachwiany.

O tak:

image.png.a1152d0eba30b8dc94364cc4af6b29c9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.08.2024 o 22:06, Michal8343 napisał:

Cześć, jeśli chodzi o komputery to może nie jestem aż tak zielony ale nie jestem też geniuszem. Na płycie głównej Gigabyte B650 Gaming X AX mam procesor AMD Ryzen 7 7700 i w przyszłym tygodniu mam w planach zakupić Aio Arctic Freezer III 360mm i moje pytanie brzmi do którego gniazda podłączyć całe aio mając connector all-in-one?

Patrz instrukcja do AIO .   Szkoda pytać tutaj , do każdego  (no prawie  każdego ) AIO jest załączona instrukcja . Aio Arctic Freezer ma fajne instrukcje na YT i w postaci filmików Tylko pamietaj aby  wybrac właściwa instrukcje montażową  dla własciwego Socketa (AM4, AM5 itd). Gigabyte ma dla AIO zasilania gdzie jest napisane "System ... Pump". Na twojej płycie to jest coś takiego  SYS_FAN3_PUMP . źródło informacji  poniżej :

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/164kg0w/b650m_gaming_x_ax_no_special_pump_header/

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy fizycznie nie ma między złączami, a to które jest oznaczone jako PUMP zazwyczaj nie dopuszcza do spadku napięcia poniżej 7V czyli PWM 50%, bo niektóre pompy (kiedyś) po prostu stawały poniżej tej wartości. Więc to bez znaczenia, tylko trzeba ustawić, najlepiej w BIOS żeby pompa działała na przyjemniej 75%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się wczoraj to wszystko podłączyć, wczoraj wszystko było git i temperatury były bardzo fajne. Dziś chce odpalić komputer a procesor leci na 100 stopniach bo wentylatory się nie krecą. Już nic nie mówię, że z montażem to było sporo śmiechu ale dziś nie jestem w stanie odpalić w normalnych warunkach komputera. Jakieś porady na niekrecone się wentylatory? Docisnalem wszystkie kable i raz działa chłodzenie a raz nie. 

Edytowane przez Michal8343

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to dobry wątek ale chyba tak otóż ja z kolei chcę zainstalować tę aktualizację, która dodaje parę fpsów w grach, o której była mowa tutaj https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-9700x-na-windows-10-22h2-vs-windows-11-23h2-vs-windows-11-24h2-preview-bedzie-wzrost-wydajnosci?page=0,11 w windows update zrobilo mi aktualizację do 23h2 ale to chyba nie ta co dodaje tych parę fps, w win update pisze ze wszystko mam aktualne szukac gdzies na stronie? Czy w jakims god mode win 11 o ktorym piszą tutaj https://www.chip.pl/2024/09/windows-11-24h2-tryb-god-mode

Jakby ktos wytlumaczyl lopatologicznie jak zrobic pbo na 7600 bez x to tez bym się nie zasmucił pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Kordian2 napisał(a):

w windows update zrobilo mi aktualizację do 23h2 ale to chyba nie ta co dodaje tych parę fps, w win update pisze ze wszystko mam aktualne szukac gdzies na stronie?

Aktualizacja 24H2 jest dostępna jako preview, czyli musisz włączyć sobie "windows insider program".

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Kordian2 napisał:

Jakby ktos wytlumaczyl lopatologicznie jak zrobic pbo na 7600 bez x to tez bym się nie zasmucił pozdrawiam

Ale co chcesz uzyskać przez PBO? Undervolt? OC? Jedno i drugie? Chcesz z 7600 zrobić 7600X? Nie ma to nic wspólnego z update Windows...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Updacik zrobiłem dzięki Obsceniczny 

Hm szczerze mówiąc liczyłbym na małe oc, chlodzenie mam dobre na waty nie zwracam uwagi - szczerze to dobrze nie wiem za co ten pbo odpowiada, ale z nazwy to jakis optymizer, ktory udostepnia amd - jeśli gra jest nie warta swieczki to się za to nie biorę. Jeszcze rok temu moglbym wiecej powiedziec bo sie wtedy tym interesowalem zanim zbudowalem pc - raz sciagnelem jakies oprogramowanie amd do optymizacji (chyba) procesora - to test mial trwać ok 4h więc za to podziękowałem, nie zagłębiałem się bardziej w to bo uznalem ze czekac 4h dla jakiegos 100mhz jeszcze w dodatku nie bylem pewien co to za narzedzie - więc zrezygnowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pbo to sie ustawia w biosie czy tez na poziomie systemu??

Ps to warto czekac w tym ryzen masterze? Bo rysuja mi się trzy możliwosci oc procesora - w biosie recznie standardowo, ryzen master (czy to tez oc?) i trzecie te pbo (gdziekolwiek by to bylo) ;> ?

Edytowane przez Kordian2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi