Skocz do zawartości
szary_wolf

Pierwsza instalacja dysku M.2 - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam nowo zakupioną płyte główną Asrock B760M Pro RS. Narazie mam podłączone pod nią dyski Sata SSD. Płyta główna ta ma 3 złącza M.2 . Zamówiłem właśnie dysk Samsung 980 Pro 2280 który według specyfikacji płyty głównej będzie działał. Jako że nigdy jeszcze nie podłączałem ani nawet nie miałem doczynienia z tego typu dyskami to mam pare pytań. No bo dysk taki jak czytałem wkłada się pod kątem tak pi razy oko pod kątem 30% w slot i potem "dociska" na płask. No i tam jest jakiś dystans. Czyli ten dystans zostaje a ja śróbką dokręcam dysk do dystansu?? I jak mam już 2 dyski ssd Sata to chciałbym z oczywistych względów zainstalować winde pod ten M.2 tylko bym chciał aby w kolejności ten M.2 był wykrywany jako pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

na YT z pewnością znajdziesz jak zamontować dysk M.2 ,(tam nie ma żadnej filozofii), do instalacji nowego systemu pozostawia się tylko dysk na którym będzie stawiany nowy system, na czas instalacji pozostałe dyski się odłącza, jak fizycznie zamontujesz dysk to w biosie powinien być normalnie widoczny , ale nie koniecznie w zakładce SATA , natomiast instalator Windowsa mając do dyspozycji tylko jeden dysk, to na nim utworzy "Windows Boot Manager" co dla biosu automatycznie będzie traktowane jako dysk z którego będzie uruchamiany system, nic nie trzeba kombinować o ile jest włączony tryb UEFI, tak jak na starszych systemach(win XP czy win 7) gdzie określało się z jakiego dysku ma być uruchamiany system.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W płytę powinien być już wkręcony ten pół centymetrowy (na oko) dystanser, a jak nie jest, to musisz wkręcić. Dysk ostatecznie ma być idealnie równolegle do płyty głównej.

Niestety w ASRock B760M Pro RS/D4 ciężko montowało mi się dysk (po dokręceniu śrubek na obu końcach dysk był wygięty ... także trzeba odpowiednio nie dokręcać obu śrubek by nie było naprężeń.

Płyta którą kupiłeś, to nieco zmieniony model (widzę nawet zapięcia na RAM ma porządne dwustronne, podczas gdy wersja /D4 ma te niepewne jednostronne), więc może tam nie będzie tego problemu (radiator nad dyskiem M.2 też inaczej jest mocowany), ale bądź ostrożny i przy montażu zwróć uwagę, czy dysk pod radiatorem nie jest wygięty.

Na Gigabyte (B760m) nie miałem takich problemów z montażem dysku M.2

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na początku zobacz sobie jakiś filmik,jak się montuje taki dysk nvme. Co do tulejki dystansowej,to większości płyt jest ona zamocowana w odpowiednim miejscu,także tylko wkładasz nośnik i przykręcasz maluteńką śrubką.W razie czego zawsze można zerknąć do instrukcji,tam również masz pokazane w jaki sposób umieścić ten dysk,zresztą jak się przyjrzysz samemu gniazdu,to od razu będziesz wiedział jak zamocować.

W nowszych płytach np Asusa czy Gigabyte,są odpowiednie zatrzaski na takie nośniki,tam mocujesz beznarzędziowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno ,nie zauważyłem na tej płycie głównej żadnego radiatora na złącza M.2 tzn. na dwóch nie ma a ten trzeci nie zauważyłem bo jest teraz pod kartą graficzną, na dysku samsunga też chyba nie ma radiatora. Czy tak to powinno być? A w instrukcji od płyty głownej jest wspomniane o "heatsink" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o radiatory,to różnie z tym bywa.Przeważnie pierwszy slot  go posiada a następne już nie,choć niektóre płyty przeważnie te z chipsetem np Z970 czy X670 lub 670E mają radiatory na  każdym slocie pod taki dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też w instrukcji od płyty po angielsku coś takiego:

"Before securing the M.2 heatsink, make sure to align the noch on the SSD to the satndoff on the motherboard if you use a Type 2280 SSD module; otherwise the SSD module may be damaged" i obok obrazek i " Correct installation. The SSD PCB is in proper place , and the M.2 heatsink can be screwed in."

a poniżej drugi obrazek "Incorrect Installation. The SSD PCB sits between M.2 heatsink and standoff. Do not continue."

Jak mam to rozumieć?

Przetłumaczyłem sobie to dzięki google translator i troche rozumiem i szczerze mówiąc troche się boje jak będe się za to brał, za instalacje tego dysku M.2 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, szary_wolf napisał:

Jak mam to rozumieć?

raczej każdy dysk M.2 posiada odpowiednio wykonane wycięcie oraz długość aby pasowało.

oraz większość radiatorów ma prawidłowo wykonane wycięcie. np. taki z którego sam korzystam.

https://allegro.pl/oferta/jeyi-radiator-chlodzenie-ssd-m-2-nvme-sata-szary-10209687241

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem dysk M.2 i o dziwo działa bez problemu. Martwią mnie tylko temperatury tego dysku. Samsung Magician pokazuje że ten dysk ma temperature około 56 stopni. Czy taka temperatura jest ok? Zaznaczam że radiator założyłem(folie zdjąłem przed montażem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w normie ... ważne by w stresie nie przekraczała 70 stopni (a najlepiej by była niższa).

Jakaś niska ta temp. u Ciebie nie jest (jeśli mowa o IDLE), ale to pewnie wina albo bardziej grzejącego się modelu dysku, albo/i małej powierzchni radiatora dla SSD.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi