Skocz do zawartości
Major303

Komputer do gier do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić częściową modernizację mojego obecnego zestawu. Częściową tzn. generalnie wymieniam wszystko oprócz GPU RTX 2070 SUPER, bo dalej daje rade w kontekście tego co robię. Budżet jest umowny, jestem w stanie wydać tyle ile trzeba, ale jak bym się zmieścił poniżej 4k to byłbym zadowolony.
Gram głównie w starsze i mniej wymagające gry, w nowości gram rzadziej, dlatego nie widzę sensu w celowanie w komponenty z najwyższej półki.

Generalnie znam się trochę na komputerach, ale nie znam trendów rynkowych. Moje oczekiwania:

• CPU tylko AMD, mam AM4 to opłaca mi się tylko przeskok na AM5
  • GPU RTX 2070 SUPER zostaje na razie
  • Na zasilaczu nie mam zamiaru oszczędzać więc musi być GOLD
  • RAM 2x16GB
  • Dysk 1x M.2 2TB
  • Obudowa klasyczna bez bajerów jak szkło hartowane czy ledy

Obecnie mam coś takiego. Faktycznego zakupu raczej będę dokonywał w sklepie lokalnym (który nie prowadzi sprzedaży internetowej), bo xkom coś od około roku ma ceny z kosmosu jeśli chodzi o niektóre produkty. Wtedy prawdopodobnie udałoby mi się wcisnąć Ryzen 5 7700 zamiast 7600.

firefox_fB2ouWBNjO.png.35585a9e5e556dd47aadbf2797bbe30f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3600 z trochę mocniejszym CPU, z dużo lepszym zasilaczem, z wydajniejszym coolerem na CPU, w bardziej przewiewnej obudowie która zmieści Ci AIO 360 na topie w razie potrzeby https://proline.pl/koszyk/667a54ae

Za 4200 masz już z 7800X 3D z mniejszym SSD https://proline.pl/koszyk/02691977

Oba procki to przerost formy nad treścią dla 2070S ale pewnie kartę kiedyś też wymienisz

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson Tak, karta prawdopodobnie pójdzie do wymiany za rok albo dwa, na razie nie spotkałem się z grą gdzie jakoś wybitnie by mnie spowalniała, ale tak jak mówiłem rzadko gram w nowe gry. Procesor 3D to raczej przesada, ludzie mówią że faktycznie torpeda, ale nie wiem czy opłaca mi się dopłacać 600-700 złoty za procesor który przez 95% czasu nie będzie używany w pełni.

W takim razie miałbym coś takiego https://proline.pl/koszyk/4626d8b6. Nie jestem pewien czy ma to znaczenie więc MOBO zostało poprzednie. Tak samo obudowa bo nie jestem fanem szkła hartowanego. Wentylatory się na koniec sprawdzi.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson tak jak mówiłem raczej to kupię w miejscowym sklepie (trzeba wspierać małych i rzetelnych sprzedawców), więc obstawiam, że od jakiegoś dostawcy tego Fractala załatwią. Ale zanotuję sobie te alternatywy w razie czego.

To chyba teraz wchodzę na etap ogarniania czy cały zestaw z technicznego punktu widzenia jest kompatybilny i czytanie opinii czy jakieś elementy nie są niskiej jakości, lub bardzo awaryjne. Ostatnio afera była z Asusem więc ich omijam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze się zastanawiam nad tym RAMem, bo chodzą opinie, że coś jest nie tak z częstotliwościami w niektórych egzemplarzach. I ewentualnie czy lepsze MOBO MSI B650 GAMING czy Gigabyte B650 EAGLE, ale na dłuższą metę to raczej nie będzie miało znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Gigahyte masz jedno złącze M.2 więcej w tym PCIE 5.0 dla dysków NVMe, temperatury VRM zbliżone na obu, w granicach 80 stopni przy 7950X w Cinebenchu czyli tutaj przy tym CPU w granicach 60 czyli bardzo dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Major303 napisał:

Jeszcze się zastanawiam nad tym RAMem, bo chodzą opinie, że coś jest nie tak z częstotliwościami w niektórych egzemplarzach. I ewentualnie czy lepsze MOBO MSI B650 GAMING czy Gigabyte B650 EAGLE, ale na dłuższą metę to raczej nie będzie miało znaczenia.

MSI solidne plyty robi, jak sie znasz troche to bierz ram 7200+ jak nie chce Ci sie bawić i miec wszystko od reki to najlepiej 6000 XMP/EXPO

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej się w manualne podkręcanie i inne rzeczy bawić nie będę, ale z komentarzy wynika, że ten model ma problemy z XMP. Więc wolałbym płacić za działający produkt, ale nie jestem ekspertem od dobierania RAMu do CPU. Poszukam czy jakieś wiarygodne źródła polecają coś konkretnego pod Ryzen 7 7700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, wchodzisz na strone producenta i sprawdzasz jakie ramy testowali 
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650-EAGLE-AX/support#support-memsup

lub msi https://www.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support#mem

Ale tu dobrze Ci napisal, https://proline.pl/koszyk/02691977 wywalasz AiO dajesz cooler jakis za 150zl i masz 4000zl

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

MSI solidne plyty robi, jak sie znasz troche to bierz ram 7200+ jak nie chce Ci sie bawić i miec wszystko od reki to najlepiej 6000 XMP/EXPO

7200MHz 1:2 nie jest szybsze od 6000MHz 1:1, dopłaci 150 zł do czegoś z czego nie ma żadnego zysku w grach.

AF 360 za 330 zł bije wszystko wydajnością. W grach względem coolera AC ma nawet 10 stopni przewagi.

17 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

7200MHz 1:2 nie jest szybsze od 6000MHz 1:1, dopłaci 150 zł do czegoś z czego nie ma żadnego zysku w grach.

AF 360 za 330 zł bije wszystko wydajnością. W grach względem coolera AC ma nawet 10 stopni przewagi.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dikson napisał:

Nie no 7000 mhz jest troche wolniejsze a 7200 mniej wiecej tak samo szybkie jak 6000 1:1, cos jak 6100, 6400 jest troche szybsze czyli jakies 5% jeżeli używasz tych samych subtimingow i porownujesz np 6400 cl 28 vs 6000 cl 26. Natomiast AM5 nie zatrzymuje sie na 7200 to jest zalezne od płyty, sporo plyt robi 7800, 8000, niemal kazdy procesor zrobi 8000, ale nie kazda plyta temu podola. 6000 to sweet spot bo nic nie musisz robic i masz wydajnosc całkiem niezła od tak. Natomiast +10% i wiecej jest do osiągniecia ale wlasnie na tych wyższych czestotiwosciach. Ja mu tego nie proponuje, ale jezeli bedzie chcial to ma zawsze mozliwosc sprawdzenia wiekszych czestotliwosci. No ok te AF bije na glowe, z tym ze juz taki cooler PA120 od thermaltake pozwala na maksymalna czestotliwosc podczas grania, wiec dokladanie tutaj 200zl jest mniej sensowne niz dolozenie do szybszego ramu. W sumie obie opcje sa spoko raczej nic nie straci na zadnej 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Major303 napisał:

@Dikson no na papierze Goodram wypada najlepiej, ale tak jak mówiłem opinie mówią o problemach z XMP, i znając moje szczęście trafię na właśnie taki wadliwy egzemplarz.

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z5-rgb-ddr5-32-gb-7600mhz-cl36-f5-7600j3646g16gx2-tz5rk-12403869/ te ramy robia ponad 8k, i kazde inne czestotliwosci ponizej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok te AF bije na glowe, z tym ze juz taki cooler PA120 od thermaltake pozwala na maksymalna czestotliwosc podczas grania, wiec dokladanie tutaj 200zl jest mniej sensowne niz dolozenie do szybszego ramu.

Arctica dostaniesz wszędzie a Thermalright tylko Amazon/Proshop i allegro. Gdyby był dostępny normalnie w sklepach to wiadomo że byłby polecany zamiast AIO.

Nie każda płyta ogarnie 8000MHz, to samo tyczy się sztuki 7800X 3D

Jak masz testy na tym CPU z RAM 6000MHZ vs 7600/8000MHz gdzie jest różnica rzędu ~15% w fps w grach to chętnie zobaczę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dikson napisał:

Arctica dostaniesz wszędzie a Thermalright tylko Amazon/Proshop i allegro. Gdyby był dostępny normalnie w sklepach to wiadomo że byłby polecany zamiast AIO.

Nie każda płyta ogarnie 8000MHz, to samo tyczy się sztuki 7800X 3D

Jak masz testy na tym CPU z RAM 6000MHZ vs 7600/8000MHz gdzie jest różnica rzędu ~15% w fps w grach to chętnie zobaczę.

No ok, thermalright ma ograniczona dostepnosc niestety.

Te 15% to jest w specyficznych warunkach i porownanie do XMP 6000. Wiekszosc ramow typu lexar 6000 robi te 6400. A jeśli docisniesz subtimingi drugorzedne i zejdziesz z CL nizej to różnica spadnie. Ja u siebie miałem 6000 EXPO i to mocne expo z CL30 było około 11% wolniejsze od 8000cl36. Z tym, że ta róznica nie bedzie widoczna w kazdej grze, w grach opierajacych sie na X3D cache zysk jest minimalny 2-3%. Mam 2 zestawy od gskilla jedne xflare i drugie wlasnie TridentZ, te drugie sa znacznie lepsze.

Zgadza sie mi przy dużym obciązeniu np. ycruncherze na 8000 zaczyna szalec napiecie na SoC w sumie nie zawsze ciezko powiedziec od czego to zalezy, w grach jest ok, natomiast 7800Mhz działa już b.dobrze, ostatnio w najnowszym wypuscie biosu mozna uzywac Infiniti fabric 1950 wiec mozna ustawic np 7800Mhz i dac 1950IF. Działa jak najbardziej dobrze jest 59ns ~

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest sens szukać na siłę szybszych pamięci https://www.purepc.pl/ktory-procesor-zyskuje-wiecej-na-szybkiej-pamieci-ram-ddr5-test-procesorow-intel-core-i5-14600k-vs-amd-ryzen-7-7700x?page=0,30

Różnice między 6000MHz CL30 1:1 a 7600MHz CL36 1:2 są marginalne i na granicy błędu pomiarowego https://www.techpowerup.com/review/patriot-viper-xtreme-5-ddr5-7600-32-gb-cl36/6.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dikson napisał:

Nie wiem czy jest sens szukać na siłę szybszych pamięci https://www.purepc.pl/ktory-procesor-zyskuje-wiecej-na-szybkiej-pamieci-ram-ddr5-test-procesorow-intel-core-i5-14600k-vs-amd-ryzen-7-7700x?page=0,30

Różnice między 6000MHz CL30 1:1 a 7600MHz CL36 1:2 są marginalne i na granicy błędu pomiarowego https://www.techpowerup.com/review/patriot-viper-xtreme-5-ddr5-7600-32-gb-cl36/6.html

Tu masz 7800 1950/1950 cl34 , 61fps vs 57fps, 6000 cl 30 36 36, z mocnymi subtimingami w obu przypadkach EXPO sie chowa. Dla porównania EXPO 6000 to 55fps srednio. 8000 cl36 też 61fps, 8kCL34 to 62fps, także różnica jest. Na pewno to zależy od gry, ale zawsze 8k jest szybsze. Tutaj jest około 8% , a jeżeli porównał byś do 6000 cl 30 EXPO to wyszlo by ponad 12%. Także tak to wyglada, w każdej grze gdzie sprawdzalem nigdze 6k nie było szybsze 🙂 W SOTTR tak samo, ale tam cache jest wazne i roznice sa mniejsze, timespy 8k jest szybsze i tak bedzie w kazdej grze.

6k.jpeg

6kk.jpeg

flight.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Goodram jednak powinien być ok, bo negatywne opinie dotyczą wersji powyżej 6000 MHz, a ja celuję w 6000. Więc wersja finałowa wygląda tak https://proline.pl/koszyk/b6fb9be9

Jeszcze sprawdzę czy do obudowy wejdzie mój RTX 2070 SUPER, i ogólnie czy przyszłe potencjalnie większe karty się zmieszczą. Jak ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenie to proszę pisać, dopiero za kilka dni będę składał zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekka zmiana planów, ani lokalnie ani w proline nie można teraz dostać Seasonica, więc wziąłbym to https://proline.pl/zasilacz-modularny-msi-mpg-a850g-pcie5-850w-80-gold-atx-3-0-p8117766 Tak samo cooler nie mają wersji Black, dlatego wezmę wersję zwykłą, parametry ma identyczne.

Po niedzieli znowu będę z nimi rozmawiał, więc do tego czasu można zgłaszać zastrzeżenia jeżeli komuś nie podoba się alternatywny zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi