BohaterJednejAkcji Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Mowa tutaj o SilentiumPC Vero M3 600W semi-modular. Jest to brązowy pół modularny zasilacz, ma niespełna rok. Ludzie chętniej mówią o parowaniu takiego zasilacza z karciochami pokroju RX 7600 czy RTX 4060. Chciałbym się szarpnąć na jedną z tytułu ale nie widzi mi się wymiana zasilacza. Teraz na poważnie rozważam trochę mniej wydajne 7600 czy 4060. Podzielcie się doświadczeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Witam Zerknij tutaj,zobacz pobór mocy przez zestaw https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-6700-xt-vs-nvidia-geforce-rtx-3070-porownanie-sredniego-big-navi-i-ampere-ktory-szybszy?page=0,22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Komputer, to nie tylko karta graficzna. Także w zależności od poboru całego zestawu, zasilacz 600W do tegoż zestawu z kartą RX 6750 XT w zupełności wystarczy, lub nie 🤭 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BohaterJednejAkcji Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Teraz, Kyle napisał(a): Komputer, to nie tylko karta graficzna. Także w zależności od poboru całego zestawu, zasilacz 600W do tegoż zestawu z kartą RX 6750 XT w zupełności wystarczy, lub nie 🤭 W sumie mogłem napisać nieco więcej. Ryzen 7600 - 32GB DD6000 - 4x SSD - 4 fyrtaki 120mm, 6 urządzeń USB, karta wifi. 11 minut temu, Amoros napisał(a): Witam Zerknij tutaj,zobacz pobór mocy przez zestaw https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-6700-xt-vs-nvidia-geforce-rtx-3070-porownanie-sredniego-big-navi-i-ampere-ktory-szybszy?page=0,22 No przejrzałem wykresy, powinno polecieć. Sprawdziłem i w teorii powinno polecieć. Pytam bo przejrzałem kalkulatory online, nawet 4 takie i wydaje mnie się że one trochę przekłamują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września (edytowane) Można to oszacować kalkulatorem: 250W (GPU) + 88W (CPU) + 8,8W (szacunkowe straty na VRM CPU - wersja pesymistyczna) + 75W (szacowane zużycie SSDx4, zintegrowane el. płyty, 6x jakieś urządzenia USB, karta Wi-Fi - także strzelam na oślep) = ~422W. Dobrze jest zostawić 20% marginesu (minimum) więc zasilacz 600W dobrze byłoby obciążać maksymalnie do 480W (600Wx0,8). Także zasilacz powinien wystarczyć. W razie zbyt głośnej pracy zasilacza, można rozważyć wymianę na inny 😉 Edytowane 14 Września przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Nic dodać nic ująć. Od siebie tylko dorzucę, że spinałem się jakieś 2 miesiące temu po zakupie używanej 3080, która to karta potrafi do 400W pociągnąć z gniazdka, że mi BQ SystemPower9 600W klęknie. Niby na papierze 570W może przerzucić przez siebie. I teraz tak, komp zmierzony z gniazdka przy maksymalnym stresie w grze (Dead Space Remake, procesorowa mapa rozdział 5) z odczytów RIVATuner proc około 90-100W, karta około 300-330W, reszta komputera ca. 70W (pełno ledów, 7 wentylatorów 120mm z ARGB, jakieś paski, 2 dyski ssd, kontrolery etc etc, karta wifi na usb i bt na usb) - czyli matma nieubłagana jak pododajesz wychodzi 500W na leciutko. Pracowałem na takim zasilaczu dobre 3 tygodnie zanim go zmieniłem - 0 problemów, 0 restartów zwiech etc. I faktycznie tyle brał, bo jak wpiąłem miernik w gniazdko to pokazywał w stresie praktycznie zawsze 400+W. Nic kompletnie mu nie było. Czy to zdrowe dla tego zasilacza? No pewnie, że nie - zużyje się szybciej bo będzie cały czas pracował na 80% obciążenia. Idealnie jest, jeżeli posiadany zasilacz nie przekracza połowy maks obciążenia, czyli w moim wypadku powinienem mieć 850W zasilacz, w Twoim 700W. Ale jak pisał Kyle wyżej, jak zacznie Ci głosno pracować - co będzie oznaką wytężonej pracy - to go zmienisz. Sam kupiłem swojego supremo za 389 pln w xkom w wersji 850W. Normalnie kosztuje grubo ponad 6 stów. A BQ zasila mi komp Syna. 😆 Także spokojnie kupuj, powinno działać. A jak nie będzie to raczej Ci ten vero kompa nie spali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BohaterJednejAkcji Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września (edytowane) 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Można to oszacować kalkulatorem: 250W (GPU) + 88W (CPU) + 8,8W (szacunkowe straty na VRM CPU - wersja pesymistyczna) + 75W (szacowane zużycie SSDx4, zintegrowane el. płyty, 6x jakieś urządzenia USB, karta Wi-Fi - także strzelam na oślep) = ~422W. Dobrze jest zostawić 20% marginesu (minimum) więc zasilacz 600W dobrze byłoby obciążać maksymalnie do 480W (600Wx0,8). Także zasilacz powinien wystarczyć. W razie zbyt głośnej pracy zasilacza, można rozważyć wymianę na inny 😉 Dobra Panie kolego, podniosłem tą swoją leniwą osraną dupe i wygrzebałem watomierz z odmętów szafy. Odpaliłem Furmark CPU i GPU burner. Ze wszystkimi klamotami wyszło mi 304.5 Watty. Tak więc łopatologicznie ten 6750 XT ciągnie na papierze max 250. Tak więc 304 + kolejne 125W to wychodzi jakieś 430. Czyli dobry z Ciebie szaman. W takim razie pytanie mnie sie nasuwa, po jakiego ch*ja oni rekomendują na stronie 650W? Jeden z kalkulatorów próbował mi wcisnąć 750W 🤔 PS: Jeśli moja metodologia jest z [gluteus maximus] to proszę to zaznaczyć. Edytowane 14 Września przez BohaterJednejAkcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września 11 godzin temu, BohaterJednejAkcji napisał: Tak więc 304 + kolejne 125W to wychodzi jakieś 430. Czyli dobry z Ciebie szaman. W takim razie pytanie mnie sie nasuwa, po jakiego ch*ja oni rekomendują na stronie 650W? Jeden z kalkulatorów próbował mi wcisnąć 750W 🤔 PS: Jeśli moja metodologia jest z [gluteus maximus] to proszę to zaznaczyć. Gdyż największą sprawność PSU mają z tego co się pamiętam przy obciążeniu 50-80% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września 12 godzin temu, BohaterJednejAkcji napisał(a): Dobra Panie kolego, podniosłem tą swoją leniwą osraną dupe i wygrzebałem watomierz z odmętów szafy. Odpaliłem Furmark CPU i GPU burner. Ze wszystkimi klamotami wyszło mi 304.5 Watty. Tak więc łopatologicznie ten 6750 XT ciągnie na papierze max 250. Tak więc 304 + kolejne 125W to wychodzi jakieś 430. Czyli dobry z Ciebie szaman. W takim razie pytanie mnie sie nasuwa, po jakiego ch*ja oni rekomendują na stronie 650W? Jeden z kalkulatorów próbował mi wcisnąć 750W 🤔 PS: Jeśli moja metodologia jest z [gluteus maximus] to proszę to zaznaczyć. A dlatego, że nie wiedzą jakie te zasilacze będą i muszą założyć, że część użytkowników pakuje jakieś chińczyki, gdzie faktyczna moc to 70% tej z tabliczki 😕 takie moje zdanie. Natomiast w wypadku zdrowego rozsądku, jw. @bamboocha napisał - zasilacze są najbardziej sprawne przy obciążeniu 50-80%. Wtedy strata na każdym wacie jest minimalna. Mój zasilacz np. przy obciążeniu 10-15% ma najgorsze parametry, jako że to 80% gold, to najlepsze ma przy tych 80%. I tak w istocie jest. Mierzone miernikiem obciążenie min to 100-110W w idle, gdzie procesor bierze jakieś 30-35W+karta graficzna 20W, reszta kompa około 30W realnie, a z gniazdka +20W :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BohaterJednejAkcji Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września W dniu 15.09.2024 o 11:06, Qrdello napisał(a): A dlatego, że nie wiedzą jakie te zasilacze będą i muszą założyć, że część użytkowników pakuje jakieś chińczyki, gdzie faktyczna moc to 70% tej z tabliczki 😕 takie moje zdanie. Natomiast w wypadku zdrowego rozsądku, jw. @bamboocha napisał - zasilacze są najbardziej sprawne przy obciążeniu 50-80%. Wtedy strata na każdym wacie jest minimalna. Mój zasilacz np. przy obciążeniu 10-15% ma najgorsze parametry, jako że to 80% gold, to najlepsze ma przy tych 80%. I tak w istocie jest. Mierzone miernikiem obciążenie min to 100-110W w idle, gdzie procesor bierze jakieś 30-35W+karta graficzna 20W, reszta kompa około 30W realnie, a z gniazdka +20W :E W dniu 15.09.2024 o 10:13, bamboocha napisał(a): Gdyż największą sprawność PSU mają z tego co się pamiętam przy obciążeniu 50-80% W dniu 14.09.2024 o 18:55, Kyle napisał(a): Można to oszacować kalkulatorem: 250W (GPU) + 88W (CPU) + 8,8W (szacunkowe straty na VRM CPU - wersja pesymistyczna) + 75W (szacowane zużycie SSDx4, zintegrowane el. płyty, 6x jakieś urządzenia USB, karta Wi-Fi - także strzelam na oślep) = ~422W. Dobrze jest zostawić 20% marginesu (minimum) więc zasilacz 600W dobrze byłoby obciążać maksymalnie do 480W (600Wx0,8). Także zasilacz powinien wystarczyć. W razie zbyt głośnej pracy zasilacza, można rozważyć wymianę na inny 😉 Mały update. Dorwałem tego RX 6700 XT, karta sztos. Podłączyłem wszystko, wyciągnąłem watomierz i odpaliłem furmarka cpu-gpu vulkan 1080p. Cały system na 100% ciągnie 397W, więc zostaje mi jakieś 200. Wyciągając % pi x oko wychodzi obciążenie rzędu 65%. Może i kupie nowy, ale tylko po to żeby dać obecny synowi który dostał w spadku tego mojego 1660Super. Swoją drogą upatrzyłem sobie FSP/Fortron VITA GM 750W 80 Plus Gold ATX 3.1. Cena nawet niezgorsza bo tylko 430. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 21 Września Zgłoś Opublikowano 21 Września To żadna okazja, lepszy środek masz w https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-750w-80-plus-gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...