Skocz do zawartości
Reyals

GPU z Aio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Co myślicie o tej grafie? https://www.x-kom.pl/p/1210171-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4080-super-ichill-black-16gb-gddr6x.html
Nie mogę znaleźć nigdzie na necie recenzji albo jakiejs szerszej opinii.

Zastanawia mnie czy takie aio będzie cichsze niż konktrukcje standardowe. Cenę pomijam, cisza przede wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre rozwiązanie.  Osobiście mam AIO na grafice i jest świetnie. Co prawda sam sobie złożyłem AIO, ale to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że całe ciepło z GPU wylatuje poza obudowę. A pompkę można regulować choćby programem FanControl pod warunkiem, że RPM pompki zostanie wykryte przez program FC. W zasadzie do topowych kart montuje się porządne układy chłodzenia. A jak będzie za głośno, to oddasz do sklepu i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie ile FPS na tym zyskasz przy tym samym db, wersus dobre chłodznenie karty od ASUSA ROG, albo PNY XRL8, bo tam masz cicho niskie temp, cena 4600-4700~  więc 1000zł mniej.  Wedlug mnie jak chcesz cos takiego instalować to dobre głównie pod benchmarki dajac jakis power limit na 400W, przy takim chlodzeniu na pewno bedzie ciszej niz na AiR xD, jednakze uzywajac karte normalnie w 100% power limicie roznice beda pomijalne w halasie i wydajnosci (vs dobra wersja AiR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, leven napisał(a):

Bardzo dobre rozwiązanie.  Osobiście mam AIO na grafice i jest świetnie. Co prawda sam sobie złożyłem AIO, ale to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że całe ciepło z GPU wylatuje poza obudowę. A pompkę można regulować choćby programem FanControl pod warunkiem, że RPM pompki zostanie wykryte przez program FC. W zasadzie do topowych kart montuje się porządne układy chłodzenia. A jak będzie za głośno, to oddasz do sklepu i już.

a gdzie zamontowac to aio? Mam obudowe fractal design r4 i na górze ma ona dwa miejsca na wentylatory 140mm to by dało radę zamontować czy nowa buda?

Z minusów widzę to, że chyba nie zmienię pasty termoprzewodzącej po kilku latach.

@karro

A będzie to bardzo ciche? Mam obecnie RTX 2070 super i właśnie od PNY i chłodzenie było tak potwornie głośne, że zdjąłem je w cholere i do radiatora przymocowałem 3x arctic F9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadem z kolegów nie wziął pod uwagę faktu, że ciepło z AIO wylatuje z chłodnicy na zewnątrz, a ciepło z chłodzeń powietrznych rozprasza się w środku obudowy. W piekarniku rypu Fractal F4 taka karta się ugotuje generując 300 Wat mocy cieplnej + ciepło z procesora. Fakt, cena zabija, ale autor nie chce słyszeć o pieniądzach 😍

13 minut temu, Reyals napisał:

a gdzie zamontowac to aio? Mam obudowe fractal design r4 i na górze ma ona dwa miejsca na wentylatory 140mm to by dało radę zamontować czy nowa buda?

Z minusów widzę to, że chyba nie zmienię pasty termoprzewodzącej po kilku latach.

@karro

Trzeba zmierzyć odległość TOP od radiatora procesora i pamięci RAM.  No i trzeba sprawdzić, czy chłodnica/wentylatory na chłodnicy nie będą haczyć o tylny wentylator w obudowie.   Ta obudowa coś nie pasuje na chłodzenie AIO. Raczej zmiana obudowy na coś przewiewnego dla tak mocnej karty, jaka jest 4080S.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Reyals napisał(a):

@karro

A będzie to bardzo ciche? Mam obecnie RTX 2070 super i właśnie od PNY i chłodzenie było tak potwornie głośne, że zdjąłem je w cholere i do radiatora przymocowałem 3x arctic F9.

Zupełnie inne standardy są obecnie ,z 1200 RPM musisz liczyć bo to 300w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi